Ruim 570.000 nertsen geruimd op alle met corona besmette fokkerijen

12 juni 2020 om 11:54 • Aangepast 19 juni 2020 om 17:04
nl
Alle met het coronavirus besmette nertsenbedrijven in onze provincie zijn geruimd. Dit laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdagochtend weten. In totaal zijn ruim 570.000 dieren in Brabant en Limburg geruimd. Ruim 480.000 daarvan waren pups.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat in totaal om elf bedrijven in Oost-Brabant. Het ruimen begon vorige week zaterdag in Deurne. Vrijdag was een bedrijf in het Limburgse Castenray, vooralsnog, als laatste aan de beurt. Eerder in de week was al een andere fokkerij in Noord-Limburg (Ysselsteyn) leeggehaald. Het totaal aantal besmette nertsenbedrijven in Nederland staat daarmee op dertien. Eerder deze week verwachtte Wim van der Poel dat het hierbij zou blijven, zo zei hij bij Omroep Brabant. De hoogleraar aan de Wageningen Universiteit is één van de mensen die al weken bezig zijn met een onderzoek naar de COVID-19-besmetting in de nertsensector.

De elf Brabantse bedrijven zijn verdeeld over de volgende plaatsen: Milheeze (2), De Mortel (1), Beek en Donk (1), Deurne (1), Landhorst (4), Gemert (1) en Volkel (1).

Ruiming zaterdag begonnen
De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, begon op het bedrijf van Huub Kuijpers in Deurne. Het ruimen van de negenduizend dieren, volwassen nertsen en pups, deed de nertsenhouder zelf. Zoals dat ook bij de andere bedrijven is gebeurd. Zo wilde de beroepsgroep het namelijk.

Het ruimen van de nertsen was een tijdrovende klus. De nertsen worden in kleinere aantallen vergast in een kleine bak. Na tien seconden zijn de nertsen al bewusteloos. Het duurt ongeveer tien minuten voordat ze volledig het leven laten. De dieren zijn afgevoerd naar destructiebedrijf Rendac in Son.

Totaal aantal?
Hoeveel nertsen er nu in totaal zijn afgemaakt, kon een woordvoerder van de NVWA vrijdagochtend nog niet zeggen. Waarschijnlijk wordt over dat aantal later vrijdag meer duidelijk, zo geeft ze aan.

Hoe nu verder?
De geruimde bedrijven staan nu enkele maanden leeg, om zo te garanderen dat er geen virus meer aanwezig is. Pas daarna mogen nertsenhouders weer nieuwe dieren houden. In 2013 is besloten de pelsdierhouderij per 2024 sowieso te verbieden. De meeste partijen in de Tweede Kamer zien het dan ook niet zitten dat nertsenhouderijen na een ruiming opnieuw de stallen met nertsen kunnen vullen.

Maar of de eigenaren van die bedrijven vervolgens moeten worden gecompenseerd, en zo ja met welk bedrag, daarover lopen de meningen uiteen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.