Video

Noodverordening nadat jongeren rellen aankondigden in Eindhoven

25 juni 2020 om 19:48 • Aangepast 2 juli 2020 om 22:34
nl
Jongeren in Eindhoven roepen op social media op om de rellen in Helmond te overtreffen. Er wordt expliciet opgeroepen tot rellen, brandstichting en vuurwerk afsteken. In de oproep wordt aangegeven dat 'Eindhoven het beter kan'. De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd voor het stadsdeel Tongelre. Vijf jongeren zijn opgepakt.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In een verklaring schreef burgemeester John Jorritsma dat ook 'supporters van de harde kern de openbare orde flink willen verstoren'. Op welke club hij doelt, is onduidelijk. "Ook deze groep wil het Helmondse incident gaan overtreffen."

Preventief fouilleren
"Wij staan niet toe dat bepaalde groepen de veiligheid in Eindhoven in gevaar brengen door de openbare orde te verstoren. Dergelijk gedrag tolereren we niet. We staan niet toe dat inwoners van Eindhoven zich erg onveilig voelen in hun eigen woonomgeving", zo staat in de verklaring. De gemeente is van plan om preventief te gaan fouilleren en er geldt een samenscholingsverbod.

De noodverordening gold van donderdagavond zes uur tot vrijdagochtend zes uur. In het stadsdeel was rond acht uur veel politie op de been. Ook stonden op verschillende plekken busjes van de ME klaar voor eventuele ongeregeldheden.

Stenen
Dinsdag braken in Helmond flinke rellen uit. De politie was die nacht druk met een groep van zo'n 100 tot 150 jongeren die stenen gooiden naar agenten en vuurwerk afstaken. Een noodbevel werd uitgevaardigd om de orde te herstellen. Rond elf uur heeft de ME met politiehonden meerdere charges uitgevoerd. Zes jongeren werden opgepakt.

In de wijk is veel politie aanwezig. (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties)
In de wijk is veel politie aanwezig. (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties)
Op verschillende plekken verzamelen agenten zich. (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties)
Op verschillende plekken verzamelen agenten zich. (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.