Roemenen beroofden tientallen bejaarden, celstraffen tot 8,5 jaar

26 juni 2020 om 13:25 • Aangepast 3 juli 2020 om 11:44
nl
Drie Roemenen hebben vrijdag lange gevangenisstraffen gekregen. Ze maakten vorig jaar bij een strooptocht in onder meer Zuidoost-Brabant tienduizenden euro’s buit van pinnende ouderen. De jongste dader (19) krijgt 8,5 jaar cel. De chauffeur van het vluchtvoertuig (21) en een derde dader (24) krijgen 5 jaar.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Ron Vorstermans & Tonnie Vossen

Volgens de rechtbank hebben de daders veel leed en letsel veroorzaakt. De mannen beroofden tientallen bejaarde slachtoffers gemiddeld van achthonderd euro en gebruikten soms ook geweld. Ze werden op 8 juli op heterdaad betrapt in Deurne.

Duidelijk signaal
De rechtbank noemde de daden van de drie 'buitengewoon laf en gewetenloos', termen die het Openbaar Ministerie twee weken geleden ook gebruikte. Wat de mannen zwaar wordt aangerekend is het feit dat ze uitsluitend vanuit hun woonplaats in Duitsland naar Nederland kwamen om misdrijven te plegen. "Ze hadden geen enkele band met Nederland, maar kwamen hier alleen met het doel om kwetsbare mensen te bestelen", aldus de rechtbank. De hoge straffen moeten gezien worden als een duidelijk signaal: wie zoiets doet moet weten dat de straffen in Nederland niet licht zullen zijn.

In het tweehonderd pagina's tellende vonnis geeft de rechtbank ook aan dat het grote aantal eerdere veroordelingen van de mannen een rol speelt bij de uiteindelijke straf. Twee van hen, waaronder de jongste, zijn zeker al tien keer eerder bestraft, voornamelijk voor diefstal.

Achthonderd euro
Het drietal had een vaste werkwijze. Twee van hen benaderden een slachtoffer als die bij een pinautomaat de pincode en het bedrag had ingetoetst. Op dat moment duwde een van de verdachten het slachtoffer opzij terwijl de ander het gekozen bedrag veranderde.

Het nieuw gekozen bedrag was bijna altijd achthonderd euro. Daar was over nagedacht. De getallen acht en nul staan in het midden van het toetsenbord van een pinautomaat onder elkaar en zijn in een beweging in te toetsen. De verdachten bedekten hun hand bovendien met een krant zodat niet te zien was wat ze deden.

Alle diefstallen gebeurden bij pinautomaten van de Rabobank. Die pinautomaten en ook de beeldschermen waren vertrouwd bij de Roemeense verdachten. Ze begrepen weinig van de automaten van andere banken. In veel gevallen zijn de diefstallen vastgelegd door de camera's van de pinautomaten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.