Bredase advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige Nabil B. bijstaan

3 juli 2020 om 11:06 • Aangepast 10 juli 2020 om 10:44
Advocaat Peter Schouten (Foto: Archief).
Advocaat Peter Schouten (Foto: Archief).
De Bredase advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige Nabil B. bijstaan in het Marengoproces. Dat heeft de raadsman bevestigd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Er was al eerder sprake van dat Schouten B. zou bijstaan. Maar daar kwam een hoop gedoe over, omdat B. misdaadjournalist Peter R. de Vries daarbij als vertrouwenspersoon wilde aanstellen. Daar ging het OM niet mee akkoord: Peter R. de Vries kreeg geen toegang tot Nabil B.

Schouten bood vorig jaar direct na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum al aan, om hem te vervangen als raadsman van de kroongetuige. Dat werd toen alom geroemd als een zeer moedig besluit. Uiteindelijk werd hij niet meteen aangesteld.

In juni van dit jaar werd duidelijk dat Peter R. de Vries en Peter Schouten samen door Nabil B. waren gevraagd om hem bij te staan in het proces. Al ging het OM daar toen dus voor liggen.

Volgens Schouten is Peter R. de Vries nog altijd vertrouwenspersoon, en gaat hij er zijn best voor doen om ervoor te zorgen dat de twee ook gewoon contact kunnen hebben met elkaar. "Er is in Nederland geen enkele wet of regel die een vertrouwenspersoon verbiedt. Ik zal ervoor vechten dat een kroongetuige de rechten krijgt, die hem toekomen."

Marengoproces
Nabil B. is kroongetuige in het zogenoemde Marengoproces. Dat draait rond een reeks gewelddadige liquidaties van de zogenoemde mocro-maffia in Utrecht en omgeving. Die misdaadorganisatie zou worden geleid door Ridouan Taghi en Said Razzouki, die allebei zijn opgepakt.

Kroongetuige Nabil B. zat ook in de misdaadorganisatie maar kreeg wroeging. Hij stapte er uit en ging praten met de politie en heeft tientallen belastende verklaringen afgelegd, ook tegen Taghi. B. zit nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij en zijn familie lopen groot gevaar.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...