Belangenclubs positief over benoeming Ina Adema als commissaris van de Koning - Omroep Brabant

Belangenclubs positief over benoeming Ina Adema als commissaris van de Koning

3 juli 2020 om 21:05 • Aangepast 13 juli 2020 om 21:52
nl
Brabantse belangenclubs reageren positief op de benoeming van Ina Adema als commissaris van de Koning in Brabant. "We kennen haar niet maar hopen haar snel te ontmoeten."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie (BMF) had eigenlijk gehoopt op een bestuurder uit Brabant. “Toen ik las dat ze burgemeester in Lelystad was en uit Amsterdam komt, schrok ik wel even. Maar daarna las ik ook dat ze zeven jaar burgemeester in Veghel is geweest. Ze kent Brabant dus.”

Verbinden
Dingemans is vooral blij dat het geen bestuurder uit de Haagse politiek wordt. “Adema is nu nog burgemeester. Als burgemeester heb je meestal een verbindende kracht, ik hoop dat ze dat met zich meebrengt. Ze is ook juriste, dat is zeker een voordeel omdat veel vraagstukken een juridisch aspect hebben. Of ze iets met natuur en milieu heeft, weet ik niet. Dat haal ik niet uit haar profiel."

Dingemans kent Adema niet. “We hopen haar snel te ontmoeten. Ik ben benieuwd hoe ze naar Brabantse problemen en naar onze provincie kijkt.”

Prima kandidaat
Ook voor voorzitter Marjo Klaus van Vrouwen van Nu waarin de Katholieke Vrouwen Organisatie is opgegaan, is Adema een onbekende. “Maar als ik hoor wat ze in de voordracht over haar zeggen, is het een prima kandidaat die breed gedragen wordt door alle partijen. Ze zien haar wel zitten, met zijn allen.”

Na Hanja Maij-Weggen (de voorganger van Wim van de Donk), is Ina Adema de tweede vrouw die als commissaris wordt aangesteld in Brabant. “Hoewel wij een vrouwenclub zijn, had het voor mij niet per se een vrouw hoeven te zijn. Het moet iemand zijn die goed met alle bevolkingsgroepen om kan gaan en kan verbinden. Of ze dat kan? Dat moet de toekomst uitwijzen.”

Toch is het volgens Klaus wel bijzonder dat een vrouw de komende jaren Brabant aanvoert. “Dat is altijd bijzonder. Idealiter zou je een fifty-fifty verhouding moeten hebben in bestuurslagen maar zo ver is het nog lang niet.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.