Minister Grapperhaus aangesproken op uitspraken over stalbezetters Boxtel, Animal Rights tevreden

3 juli 2020 om 21:03 • Aangepast 10 juli 2020 om 21:04
Foto: ANP
Foto: ANP
Justitieminister Ferd Grapperhaus is op de vingers getikt voor uitspraken over dierenactivisten die in mei 2019 een varkensstal in Boxtel bezetten. Tijdens een bijeenkomst van varkenshouders in november vorig jaar noemde hij de activisten in Boxtel onder meer 'dierenextremisten'. Hierover zijn klachten ingediend en een commissie van Grapperhaus' eigen ministerie heeft die gegrond verklaard. Erwin Vermeulen uit Veldhoven, campagneleider bij Animal Rights, is blij met deze uitspraak.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van ANP
Geschreven door

Grapperhaus noemde de activisten niet alleen 'dierenextremisten', maar ook 'die lui', 'die gasten' en 'deze ongeremde figuren'. De klachtencommissie van het ministerie van Justitie vindt dat deze uitspraken laatdunkend zijn.

Ook zei de minister tijdens de bewuste bijeenkomst dat dierenactivisten 'met een hogedrukspuit' verjaagd mochten worden. De klagers vonden dat Grapperhaus hiermee opriep de wet te overtreden. Hierin ging de klachtencommissie niet mee. Het is onduidelijk wie de klachten precies heeft ingediend.

'Ondubbelzinnig op vingers getikt'
De uitspraken werden door een aanwezige in de zaal op Twitter gezet. Dierenrechtenorganisaties, waaronder Animal Rights en Comité Dierennoodhulp, reageerden woest op de uitspraken van de minister. Zij dreigden toen ook met aangifte. Erwin Vermeulen uit Veldhoven in een reactie op de uitspraak: "We zijn tevreden met het feit dat deze minister ondubbelzinnig op zijn vingers is getikt voor zijn uitlatingen. We hebben de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan bij de Nationale Ombudsman."

Grapperhaus zei eerder over die avond dat de emoties hoog opliepen en dat hij de varkensboeren wilde meegeven wat zij konden doen als hun boerderij door activisten bezet zou worden.

Hij zei dat veehouders zich op hun eigen erf moeten kunnen verdedigen, waaronder met een hogedrukspuit. "Dat is gewoon water, daar word je een beetje nat van en dan word je misschien een metertje achterover geblazen", aldus de minister.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...