Video

Boze boeren bezetten distributiecentrum Jumbo Veghel, demonstratie rond halftwaalf beëindigd

4 juli 2020 om 21:09 • Aangepast 13 juli 2020 om 21:51
nl
Boze boeren kwamen zaterdagavond bijeen bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Veghel. Er waren ongeveer zestig tractoren aanwezig bij de spontane actie. De demonstratie werd rond halftwaalf beëindigd. De politie begeleidde de boeren zoveel mogelijk bij hun terugreis.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De boeren waren met tractoren en aanhangers het terrein van het distributiecentrum van de supermarktketen opgereden aan De Amert. Daar was ook de politie snel aanwezig. Het hoofdkantoor even verderop aan de Zuidkade bleef ongemoeid. De blokkade van het distributiecentrum was aan de voorkant, via de achterkant kon het Jumbo-personeel gewoon naar binnen en naar buiten.

Het protest begon met ongeveer veertig tractoren, maar er kwamen steeds meer demonstranten bij. Onder meer uit Hilvarenbeek en Wanroij. Aanleiding voor de actie is het besluit van minister Carola Schouten dat de boeren hun vee voer met minder eiwitten moeten geven. Dat zou de stikstofuitstoot terugdringen, maar volgens de boeren is dit erg slecht voor de gezondheid van de dieren.

Farmers Defence Force
Veel protesterende boeren zijn aangesloten bij de actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Het logo van deze actiegroep was te zien op onder meer kleding en vlaggen. "Dit protest is echter geen initiatief van FDF", vertelde veehouder Joop Bosmans uit Hilvarenbeek. "Het gaat om een wilde actie, waar ook boeren van andere organisaties bij betrokken zijn. We staan hier omdat de overheid onhaalbare eisen aan de boeren stelt. We zitten in Den Haag wel via onze collectieven aan tafel, maar er wordt niet naar ons geluisterd. Onze plek aan de tafel daar is een zoethoudertje. Wij hebben alternatieve stikstofplannen, maar die worden niet bekeken."

De actiebereidheid onder de boeren is groot, volgens Bosmans. "Ik sluit verdere spontane acties dan ook niet uit. We hebben nu voor de Jumbo gekozen, omdat de stikstofmaatregelen ons hoe dan ook geld kosten. Dat betekent dat we ook meer moeten krijgen voor onze producten. Het geld moet ergens vandaan komen."

Frietkar
De sfeer was gemoedelijk. De boeren dronken koffie, spraken wat met elkaar en af en toe werd er getoeterd. De actievoerders hadden zelfs een speciale frietkar laten aanrukken, die rond halfelf aankwam.

Rond halftwaalf maakten de meeste boeren aanstalten om weg te gaan. Bij de supermarktketen was niemand bereikbaar voor een reactie.

Wachten op privacy instellingen...

Vrijdag voerden boze boeren ook al actie. Ze blokkeerden toen de snelweg A2 bij Liempde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.