LIVEBLOG

Coronanieuws: vakantiegangers vertrekken eerder uit Portugal, nieuwe obligatieleningen Bernhoven

6 juli om 06:48 • Aangepast 13 juli om 13:04
Eén van de IC-kamers in het Amphia Ziekenhuis in Breda. (foto: Raoul Cartens)
Eén van de IC-kamers in het Amphia Ziekenhuis in Breda. (foto: Raoul Cartens)
De GGD Hart voor Brabant adviseert gemeenten vanwege de effecten van de coronacrisis stevig in te zetten op psychische problemen bij jongeren. Uit de jongerenmonitor blijkt dat een flink deel van hen al voor de coronacrisis niet lekker in zijn vel zat. In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van ook al het andere nieuws rond de coronacrisis.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De belangrijkste onderwerpen:

  • Sinds vrijdag zijn er in de ziekenhuizen in Brabant geen coronapatiënten overleden.
  • In die ziekenhuizen worden vijftien coronapatiënten verzorgd, vier van hen bevinden zich op de ic.
  • GGD Hart voor Brabant adviseert gemeenten vanwege effecten coronacrisis stevig in te zetten op psychische problemen bij jongeren.
  • Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen niet tot sneller herstel van coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

Het liveblog is gesloten.

22.55
De kans dat het coronavirus SARS-CoV-2 mensen infecteert via fijne zwevende aerosoldruppeltjes in kleine, niet-geventileerde ruimtes is normaal gesproken te verwaarlozen. Maar die kan toenemen als de besmette persoon een ongewoon hoge hoeveelheid virussen uitscheidt, of als mensen urenlang in een ongeventileerde ruimte samenzijn. Dat blijkt volgens het NRC uit een studie die is uitgevoerd door onderzoekers van het RIVM. Daarin modelleerden de wetenschappers het blootstellingsrisico door deze fijne druppels na ademen, praten, hoesten en niezen in een ongeventileerde bus en een grotere niet-geventileerde ruimte.

19.23
Producenten van ventilatoren en luchtreinigers krijgen meer orders binnen vanwege de coronacrisis. Bij sommige fabrikanten ligt de omzet tot 50 procent hoger. Toch zien de ondernemers dat klanten, vooral name grote bedrijven, een investering in luchtreinigingssysteem uitstellen omdat ze niet weten voor welk apparaat ze moeten kiezen. En dat heeft weer te maken met het gebrek aan een duidelijke richtlijn van het RIVM.

18.30
Voor het tweede jaar op rij geeft ziekenhuis Bernhoven in Uden obligatieleningen uit. Medewerkers en mensen uit de regio kunnen geld lenen aan het ziekenhuis tegen een rentepercentage van vier procent per jaar. De looptijd van deze lening is tot 2028. De eerste uitgifte van leningen was vrij snel vol en leverde het ziekenhuis twee miljoen euro op. Dit jaar hoopt het ziekenhuis drie miljoen euro op te halen. Veel ziekenhuizen hebben het financieel lastig in deze coronatijd. Wellicht kunnen andere ziekenhuizen hiermee ook hun voordeel doen.

17.31
Op de intensive cares van ziekenhuizen in ons land liggen nog 23 mensen met het coronavirus. Dat zijn er vijf meer dan tijdens afgelopen weekend, maar dit is 'geen reden tot zorg', zo zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Hij spreekt van een 'erg laag' aantal. Op de diverse verpleegafdelingen liggen 81 mensen die besmet zijn. Afgelopen weekend was het totaal aantal coronapatiënten voor het eerst tot onder de honderd gedaald.

17.17
De verkoop van nieuwe motorfietsen is de laatste tijd aan het aantrekken na een eerdere daling voor de coronacrisis. Vooral in mei en juni werden er veel meer verkocht dan in de maanden ervoor. Dit melden de brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Er werden in de eerste helft van dit jaar wel meer tweedehands exemplaren afgezet.

17.10
Mensen die nu vakantie aan het vieren zijn in delen van Portugal waar de coronamaatregelen zijn aangescherpt, is met klem verzocht deze 'lockdowngebieden' te verlaten. TUI heeft dit bekend gemaakt. Volgens de reisorganisatie is hieraan gehoor gegeven. Tot zeker 21 juli biedt TUI geen reizen meer aan naar deze bestemmingen in de omgeving van Lissabon en Porto. Toeristen die een pakketvakantie (vlucht en overnachting) hebben geboekt, worden op kosten van de touroperator teruggehaald.

16.15
Het wereldkampioenschap vierspannen gaat dit jaar toch door. Het evenement zou in september in het Limburgse Kronenberg worden gehouden, maar de organisatie zag hiervan af vanwege de coronabeperkingen. Inmiddels heeft Driving Valkenswaard International de organisatie op zich genomen. De wedstrijden vinden nu van 7 tot en met 11 oktober plaats op het complex van Exell Equestrian in Klein Schaft. Het is nog niet duidelijk of er ook publiek wordt toegelaten.

15.30
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de export van biggen. Gemiddeld worden vanuit ons land per week ruim 130.000 biggen naar het buitenland vervoerd. De afgelopen weken daalde dat aantal met ongeveer 20.000 stuks, zo meldt varkens.nl. Het gaat om dieren die onder meer niet naar Duitsland of China konden worden geëxporteerd. Ook het aantal vleesvarkens, dat werd uitgevoerd, daalde fors.

15.03
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft maandag in Amsterdam een 47-jarige vrouw aangehouden op verdenking van oplichting en witwassen. De FIOD vermoedt dat zij betrokken is bij de oplichting van een Amerikaans bedrijf dat in Nederland voor 249.000 euro beschermende handschoenen voor de medische sector heeft besteld. De handschoenen werden niet geleverd.

14.46
De tiende editie van de liveshow 'Nederland staat op tegen kanker' - met een speciale rol voor André van Duin - vindt plaats op 19 augustus. Vanwege de coronacrisis zijn tientallen acties en evenementen van KWF Kankerbestrijding dit jaar niet doorgegaan. Dit treft volgens de organisatie de patiënt van nu en de patiënt van de toekomst. Geld voor onderzoek en nieuwe ontwikkelingen is van groot belang en daarom is structurele steun essentieel.

13.01
Sinds vrijdag zijn er in de Brabantse ziekenhuizen geen mensen overleden aan het coronavirus. Dat laat een woordvoerder van het ROAZ maandagmiddag weten. In de Brabantse ziekenhuizen worden vijftien mensen verzorgd bij wie het coronavirus is vastgesteld. Vier van hen bevinden zich op de intensive care. In de Brabantse ziekenhuizen liggen daarnaast 27 mensen met een 'coronaverdenking'. Van hen bevinden zich er twee op de ic. "De curve neemt langzaam maar zeker af", vertelt de woordvoerder. "Dat is een positieve ontwikkeling."

12.58
Het aantal bezichtigingen per huis is vorig kwartaal, ondanks de coronacrisis, naar een nieuw record gestegen. Dat meldt Makelaarsland op basis van duizenden bezichtigingen en biedingen. De makelaarsorganisatie is verbaasd dat de woningmarkt zich zo ontwikkelt. "Onze makelaars geven aan dat veel huizenkopers juist nu een koopwoning willen bemachtigen. Er is behoefte aan een goede, ruimere stek in deze tijd."

12.25
Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen waarschijnlijk niet tot sneller herstel van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin in een tussentijdse evaluatie van hun onderzoek naar het gebruik van plasma. Ze hebben de studie tijdelijk stilgelegd, ook omdat momenteel maar weinig nieuwe patiënten in ziekenhuizen worden opgenomen.

12.14
Een op de drie jongeren in de GGD Hart voor Brabant is eenzaam. Deze jongeren missen een relatie met een goede vriend(in), of goede contacten met bijvoorbeeld klasgenoten, teamgenoten of collega’s. Een op de vijf jongeren voelt zich psychisch ongezond. Dit is meer dan vier jaar geleden, laat de GGD weten. Hier bovenop komen de gevolgen van de coronacrisis, die met de bijbehorende maatregelen voor jongeren behoorlijk ingrijpend is geweest.

Wachten op privacy instellingen...

12.05
Goede doelen krijgen minder geld binnen door toedoen van het coronavirus. In de eerste vier maanden van dit jaar liepen de organisaties 32 miljoen euro mis. In mei, juni, juli en augustus zullen ze nog eens 38 miljoen euro niet ontvangen. Dat concluderen het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en de Radboud Universiteit na een gezamenlijk onderzoek onder 401 van de 614 erkende goede doelen.

Wachten op privacy instellingen...

Kleine goede doelen worden naar verhouding het hardst geraakt. Zij verloren in de eerste vier maanden al vijftien procent van hun inkomsten en in deze maand zal daar waarschijnlijk nog eens vijftien procent bijkomen.

11.40
Ondernemers die gebruikmaken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) komen mogelijk in de knel op de huizenmarkt. Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep. Volgens de hypotheekadviseur kan de NOW-regeling worden meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten.

10.51
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) laat ook de komende Open Huizen Dag niet doorgaan. Deze was gepland op 3 oktober, maar de NVM vindt de situatie rond het coronavirus nog te onzeker om het evenement te laten plaatsvinden. In maart werd de dag ook al geannuleerd vanwege de corona-uitbraak.

Wachten op privacy instellingen...

10.25
Wim van der Poel van de Wageningen University & Research kan niet uitsluiten dat nog meer nertsenbedrijven besmet raken met het coronavirus. Zaterdag en maandag werd op twee nertsenhouderijen in Gemert het virus vastgesteld. “We hadden gehoopt dat het klaar zou zijn, maar helaas”, zegt de hoogleraar daarover.

10.19
De actiegroep Viruswaanzin heeft maandag bij de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag gepleit voor een andere rechter in het kort geding tegen de Nederlandse staat. Viruswaanzin eist in het kort geding dat de overheid stopt met de coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Viruswaanzin wraakte de rechter, omdat ze ' vooringenomen zou zijn'. De wrakingskamer doet dinsdagmiddag uitspraak.

09.57
De 'coronazorgpad-app' van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is in korte tijd meer dan tienduizend keer gedownload. Met de gegevens kan goed gevolgd worden hoe het coronavirus zich ontwikkelt en wat de druk is op de zorg in een bepaalde regio. Met deze app kunnen patiënten een sneltest doen en hun gezondheid monitoren. Ook biedt de app algemene informatie over het virus en hoe het ETZ omgaat met corona.

09.02
Voor het eerst gebruikten Nederlanders meer dan 200 miljard MB aan mobiele data in een kwartaal. Dat gebeurde in het eerste kwartaal van dit jaar, waarin het dataverbruik steeg met 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is niet duidelijk welk deel van de stijging te maken heeft met het extra thuisblijven en thuiswerken door de coronacrisis, meldt de Autoriteit Consument & Markt.

Wachten op privacy instellingen...

09.01
Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar flink gestegen ondanks de coronacrisis, meldt Hypotheken Data Netwerk. Het aantal aanvragen lag veertig procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019. Volgens De Hypotheker kozen veel huizenbezitters ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Verder speelt de onzekerheid over de economische gevolgen van de coronacrisis een rol.

08.39
De Volksbank rekent dit jaar op een aanzienlijk lagere winst als gevolg van de coronacrisis. Het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank verwacht dat rente-inkomsten lager zullen zijn, terwijl de operationele kosten wat hoger zullen uitvallen. Verder beloven de macro-economische vooruitzichten niet veel goeds.

Wachten op privacy instellingen...

07.48
Circa 14.000 leerlingen uit groep 8 lopen dit jaar mogelijk een hoger schooladvies mis door het schrappen van de eindtoets wegens de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Planbureau . Leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen zijn daarvan vaker de dupe, schrijft het planbureau in een rapport.

Wachten op privacy instellingen...

07.40
Bij een tweede nertsenhouderij in Gemert is besmetting met het coronavirus bevestigd. Al eerder sprak het Ministerie van Landbouw over een verdenking van een besmetting. Van een bedrijf in de buurt was al vastgesteld dat er corona aanwezig was. De nertsen op beide bedrijven worden maandag geruimd.

07.15
Ondernemers kunnen maandag vanaf negen uur 's ochtends NOW 2.0 aanvragen, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus veel omzet hebben verloren, kunnen daarbij compensatie krijgen tot negentig procent van de loonkosten.

De regeling werd eerder al in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werknemers de lonen van het personeel kunnen doorbetalen. Groot verschil met de eerdere NOW-regeling is dat er nu geen boete meer staat op het ontslaan van medewerkers.

Wachten op privacy instellingen...

07.04
In de eerste zes maanden van het jaar hebben we met zijn allen meer melding gemaakt van overlast door ongedierte. Tot en met juni ontving het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) 1903 plaagdiermeldingen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 1235 meldingen, zo meldt de NOS.

Wachten op privacy instellingen...

Het kenniscentrum vermoedt dat de toename van het aantal ongediertemeldingen met name door de coronacrisis komt. "Mensen zijn meer thuis geweest vanwege corona en deden vaker een melding", zegt directeur Bastiaan Meerburg. "Daarnaast lieten dieren veranderende gedragspatronen zien wegens de lockdown-situatie. In mei signaleerde het KAD al dat er meer meldingen werden gedaan.

06.00
Pakkenmaker SuitSupply leent vanwege de coronacrisis veertig miljoen euro met garanties van de Nederlandse overheid. Dat bevestigt het bedrijf na vragen van het FD. Het bedrijf krijgt ook vers kapitaal van zijn aandeelhouders. De coronapandemie heeft er ingehakt bij SuitSupply. In vrijwel alle landen moesten winkels maandenlang verplicht dicht.

03.23
Het weer toelaten van grote aantallen mensen bij binnenbijeenkomsten zónder expliciete aandacht voor ventilatie, is een groot risico voor de volksgezondheid. Daarvoor waarschuwen deskundigen. Ze snappen niet dat de overheid niet het zekere voor het onzekere neemt wat betreft het coronavirus.

Ook stellen ze dat de controle op de geldende voorschriften ernstig tekortschiet, schrijft het AD.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

01.35
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het coronavirus tot eind februari onderschat. Dat stelt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in NRC. "Niet alleen ons, het heeft heel Europa overvallen", zegt Timen.

Wachten op privacy instellingen...