Nóg meer besmette nertsenbedrijven volgens onderzoeker zeker mogelijk

6 juli om 10:18 • Aangepast 13 juli om 09:24
Omroep Brabant
Een van de twee meest recente nertsenhouderijen, aan de Scheiweg in Gemert, die besmet zijn (foto: Rob Engelaar Fotografie).
Omroep Brabant
De vergaste nertsen worden overgeladen (foto: Rob Engelaar Fotografie).
1/2 Een van de twee meest recente nertsenhouderijen, aan de Scheiweg in Gemert, die besmet zijn (foto: Rob Engelaar Fotografie).
Wim van der Poel van de Wageningen University & Research kan niet uitsluiten dat nog meer nertsenbedrijven besmet raken met het coronavirus. Zaterdag en maandag werd op twee nertsenhouderijen in Gemert het virus vastgesteld. “We hadden gehoopt dat het klaar zou zijn, maar helaas”, zegt de hoogleraar daarover.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

In totaal zijn nu op twintig nertsenbedrijven in Nederland besmettingen vastgesteld, waarvan achttien in Brabant. Op de vraag of de nieuwe besmettingen komen doordat nertsenfokkers zich niet goed genoeg aan de regels houden, antwoordt Van der Poel dat dat één van de oorzaken zou kunnen zijn. Maar met zekerheid kan hij dit niet zeggen.

De hoogleraar is een van de experts die onderzoek doen naar COVID-19 in de nertsensector. Eerder zei hij niet te verwachten dat er nog meer nertsenhouderijen besmet zouden raken. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) meldt dat de instantie naar aanleiding van de meest recente besmettingen heeft besloten het toezicht te intensiveren. Hoe, waar en wanneer de inspecties worden uitgevoerd, wordt niet bekend gemaakt.

Beschermende kleding?
Van der Poel zegt dat nieuwe besmettingen kunnen worden veroorzaakt doordat mensen met klachten toch naar de bedrijven komen. Een andere oorzaak kan zijn dat medewerkers mogelijk geen beschermende kleding dragen, hoewel dat door het ministerie wel geadviseerd wordt.

“Mensen denken dat ze de kleding moeten dragen om zichzelf te beschermen. Maar deze maatregel is ook juist bedoeld om de dieren te beschermen”, zegt de onderzoeker.

Nog meer besmettingen?
Doordat besmette bedrijven meteen worden geruimd en doordat minder mensen ziek worden, zal het aantal besmette bedrijven volgens Van der Poel afnemen. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat er nog meer bedrijven besmet zullen raken."

Waardoor de besmettingen op de twee bedrijven in Gemert zijn veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Eind deze week is daarover volgens de onderzoeker waarschijnlijk meer te zeggen. Al gaf hij vorige week al aan dat niet altijd met zekerheid is vast te stellen hoe corona op een bepaald bedrijf heeft kunnen toeslaan.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...