Video

Bekijk hier de inval in de gruwelijke martelkamer in Wouwse Plantage

7 juli 2020 om 12:23 • Aangepast 14 juli 2020 om 23:34
nl
Criminelen hadden in Wouwse Plantage zes gevangeniscellen in zeecontainers staan. In één container zat een martelkamer. Dat werd 'de behandelkamer' genoemd. Er stond een tandartsstoel en er lagen allerlei gereedschappen om mensen mee te folteren. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De politie zette beelden van de inval op YouTube.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De politie filmde de inval in Wouwse Plantage:

Wachten op privacy instellingen...

De Landelijke Eenheid van de politie bevestigt dat ze op 22 juni zes mannen heeft aangehouden. Ze worden worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in Wouwse Plantage trof de politie bij een inval zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel. Een zevende zeecontainer noemden de verdachten de 'behandelkamer', overduidelijk bedoeld om mensen te martelen.

Drugs
Het onderzoek begon in in april. De politie kwam op het spoor van een 40-jarige man uit Den Haag. Die zou betrokken zijn bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Juist toen de politie haar aandacht op die loods richtte, kreeg zij van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving. Die berichten verstuurd via EncroChat werden live onderschept in het onderzoek Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt.

In die berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen: “Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen. Maar die hond is spoorloos”. De loods werd aangeduid als 'EBI' (naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en 'behandelkamer' en zou de week erna klaar zijn, volgens het OM.

Ontvoeringen
De voorgenomen ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere 'teams' en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

De recherche nam de loods onmiddellijk onder observatie. Vanaf april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Een van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. Dankzij onderschepte EncroChat-berichten en observaties kon worden vastgesteld wie de mannen waren.

Uitvalsbasis
Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had. Die leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis inclusief snelle auto’s wapens en kogelwerende vesten. Die loods stond pal naast de A16 in Rotterdam. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook daar gezien.

Gedurende het onderzoek werden chatberichten live onderschept. Daaruit kon worden afgeleid wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder. Daardoor, en dankzij permanent cameratoezicht van de recherche in en nabij de loods konden ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. Toen de cellen nagenoeg klaar leken, werd besloten om in te grijpen.

Op 22 juni zijn op dertien plekken doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.

Ronduit schokkend
Het beeld van de zeecontainers is ronduit schokkend. De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

In een van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten.

Martelgereedschap
In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met spullen die vermoedelijk bedoeld waren om slachtoffers mee te martelen:

  • een snoeischaar,
  • een takkenschaar,
  • een takkenzaag,
  • scalpels,
  • tangen,
  • extra handboeien,
  • vingerboeien,
  • tape,
  • bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA gevonden.

In de loods stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, waar bewakers vermoedelijk langer konden verblijven.

Wapens
In de loods in Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

De zes verdachten zitten allemaal in voorarrest.

Afgelegen in het grensgebied ligt de loods
Afgelegen in het grensgebied ligt de loods

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.