Mark van den Oever doet aangifte tegen activisten die stiekem op zijn bedrijf filmden

7 juli 2020 om 15:41 • Aangepast 14 juli 2020 om 15:04
nl
Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force, gaat aangifte doen tegen Onderzoeksgroep Ongehoord. Deze dierenbeschermingsorganisatie zegt dat het onverantwoord slecht is gesteld met de gezondheid van een deel van de varkens van de boer in Sint Hubert.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ongehoord baseert zich op filmopnamen, die vrijwilligers van deze organisatie er in het geheim hebben gemaakt. Van den Oever is het niet eens met de conclusies. De boerenactieleider vindt het ook kwalijk dat er mensen zonder toestemming binnengeslopen zijn en er gefilmd hebben. Verder noemt hij de video 'het betere knip- en plakwerk'.

Volgens onder meer Farmers Defence Force (FDF) brengt minister Carola Schouten van Landbouw met al haar stikstofplannen de gezondheid van vee in gevaar. De situatie in het bedrijf van Mark van den Oever valt daar volgens Ongehoord niet mee te rijmen.

Ongehoord spreekt van misstanden. Ze vindt dat de veehouder het Beter Leven Keurmerk dat hij ooit kreeg van de Dierenbescherming, niet verdient. Op de stiekem gefilmde beelden zijn varkens te zien met oogontstekingen en aangevreten of afstervende oren. Volgens de onthullers wijst dit op een ongezond stalklimaat.

'Universiteit niet betrokken'
Op haar website suggereert Ongehoord dat zijn conclusie wordt onderschreven door een studie van Wageningen University Research (WUR). Een woordvoerder van deze onderwijsinstelling stelt dat de WUR hierbij 'totaal niet betrokken' is geweest. Volgens hem heeft Ongehoord geput uit oude onderzoeken.

Van den Oever is het totaal oneens met de conclusies van Ongehoord. Volgens hem voorziet de huisvesting wel in speelgoed, heeft zijn vee geen ontstoken ogen en is de ammoniakconcentratie zelfs zo laag dat deskundigen zich afvragen hoe hij dit voor elkaar krijgt. De varkensboer meent dat Ongehoord erop uit is om hem in een kwaad daglicht te stellen.

FDF kreeg maandag ook al tegenwind. De Reclame Code Commissie maakte toen bekend dat een tv-spotje van deze actiegroep een te rooskleurig beeld schetst van de veehouderij in ons land. De uitspraak volgt op een klacht van een andere dierenbeschermingsorganisatie, Wakker Dier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.