Video

Piloot verongelukt bij neerstorten van zweefvliegtuig op Vliegbasis Gilze-Rijen

12 juli 2020 om 12:59 • Aangepast 19 juli 2020 om 12:54
nl
Op Vliegbasis Gilze-Rijen is rond kwart voor een zondagmiddag een zweefvliegtuig neergestort. De enige inzittende is hierbij om het leven gekomen. Dit meldt de politie.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het ging om een vlucht waarbij iemand betrokken was van de Gilzer Luchtvaart Club (GLC) Illustrious. Deze vereniging verzorgt geregeld vluchten boven en in het luchtruim in de omgeving van de vliegbasis. Het bestuur van deze vereniging heeft de leden laten weten dat er een 'ernstig ongeluk' is gebeurd.

De Koninklijke Marechaussee en de politie zijn een onderzoek begonnen.

Na de melding werden direct politie, brandweer en ambulances uit de wijde omgeving gealarmeerd. Ook is een traumahelikopter ingeschakeld, maar die kon al snel terugkeren naar zijn standplaats op Vliegbasis Volkel.

Veel hulpdiensten van en buiten de basis (foto: Erald van der Aa).
Veel hulpdiensten van en buiten de basis (foto: Erald van der Aa).

GLC Ilustrious kan doordeweeks na vijf uur 's middags en het gehele weekend vanaf 'Gilze-Rijen' zweefvliegvluchten opzetten. Indien op deze momenten toch de helikopters in actie moeten komen die er gestationeerd zijn, dan worden in overleg met de vliegbasis de activiteiten onderbroken.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er ergens een heidebrand is en de Chinooks met blusmiddelen moeten assisteren, of als er trainingen zijn in nachtvliegen.

Na de crash op vliegbasis Gilze-Rijen werden verschillende hulpdiensten opgeroepen (foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).
Na de crash op vliegbasis Gilze-Rijen werden verschillende hulpdiensten opgeroepen (foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).

Het is het tweede dodelijke zweefvliegongeluk dit weekend waarbij een aantal Nederlanders betrokken was. Een 29-jarige man uit Harderwijk kwam zaterdagmiddag om het leven gekomen bij een botsing tussen twee zweefvliegtuigen in Duitsland. Bij het ongeval overleed ook de andere piloot, maar het is nog niet bekend waar die vandaan komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.