Verongelukte zweefvlieger Vliegbasis Gilze-Rijen was ‘ervaren pilote‘

12 juli om 14:54 • Aangepast 19 juli om 14:54
Omroep Brabant
Na de crash op vliegbasis Gilze-Rijen werden verschillende hulpdiensten opgeroepen (foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).
Omroep Brabant
Het clubhuis van GLC Illustrious (foto: René van Hoof).
1/2 Na de crash op vliegbasis Gilze-Rijen werden verschillende hulpdiensten opgeroepen (foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).
Het slachtoffer van het dodelijke ongeluk, zondagmiddag met een zweefvliegtuig op Vliegbasis Gilze-Rijen, was een ervaren pilote. Dit zegt een lid van de Gilzer Luchtvaart Club (GLC) Illustrious, waarbij de vrouw ook aangesloten was. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid stortte het vliegtuig neer nadat de lierkabel was losgekomen tijdens een zogenoemde lierstart. Het zweefvliegtuig maakte vervolgens een bocht en stortte neer.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De zweefvliegvereniging is vrijwel dagelijks actief op de basis. Het slachtoffer is 37, komt uit Kaatsheuvel en was moeder van twee kinderen. Volgens een politiewoordvoerder is het 'kort na het opstijgen heel erg misgegaan'. Verschillende leden van de club hebben het ongeluk zien gebeuren.

Wachten op privacy instellingen...

Onderzoek naar oorzaak
Een spotter heeft van getuigen gehoord dat het toestel rond kwart voor een letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen. Hij en andere vliegspotters hadden geen idee van de oorzaak. De Koninklijke Marechaussee, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie zijn een onderzoek begonnen om de prcieze oorzaak boven water te krijgen. Maar de Onderzoeksraad heeft dus al aangegeven dat het mis is gegaan met de lierkabel.

Een woordvoerster van Vliegbasis Gilze-Rijen betreurt wat er is voorgevallen. Ze laat verder weten dat de crash bij de GLC Illustrious hard is aangekomen: “Dit raakt iedereen, dit slaat echt in.” Het Defensie Helikopter Commando reageert respectvol op Twitter. "Wij zijn diep getroffen door het overlijden van een lid van medegebruiker Illustrious bij een zweefvliegtuigongeval op vliegbasis Gilze-Rijen. Hart en medeleven gaan uit naar de dierbaren van de overledene."

Clubhuis
Leden van de zweefvliegclub, die binnen een half uur van het bestuur te horen kregen dat er ‘een ernstig ongeluk’ was gebeurd, kwamen na het nieuws bij elkaar in hun clubhuis in Hulten. Het ongeval is extra wrang, omdat de vereniging in 1945 werd opgericht en dit jaar dus 75 jaar bestaat.

Wachten op privacy instellingen...

GLC Illustrious is een van de 'gastverenigingen' die geregeld gebruik maken van het militaire grondgebied van Vliegbasis Gilze-Rijen. Hier zijn ook een modelvliegclub en de Traditiekamer Vliegbasis Gilze-Rijen gevestigd. Vrijwilligers van dit museum verzamelen, beheren en presenteren het luchtvaarthistorisch cultuurgoed uit de regio.

Bekijk hier hoe een zweefvliegtuig met behulp van een lier de lucht in wordt getrokken:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...