Corona vastgesteld bij nertsenfokkerij in Ledeacker, 4500 dieren worden geruimd

15 juli 2020 om 07:28 • Aangepast 22 juli 2020 om 08:24
nl
Opnieuw is het coronavirus vastgesteld op een nertsenfokkerij, deze keer in Ledeacker in de gemeente Sint Anthonis. Het gaat om een bedrijf met 4500 moederdieren. De dieren worden zo snel mogelijk afgemaakt.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Protocollen rondom hygiëne op de nertsenfokkerij worden aangescherpt.

Eerder werd op 23 nertsenbedrijven in Brabant en Limburg het coronavirus getroffen:

  • 9 in Gemert-Bakel
  • 6 in Sint Anthonis
  • 3 in Venray
  • 2 in Laarbeek
  • 1 in Uden
  • 1 in Deurne
  • 1 in Nederweert

Afgelopen maandag nog werd het coronavirus ontdekt op een fokkerij in het Aarle-Rixtel. Daar ging het om 2000 moederdieren. Op alle bedrijven waar het virus is gevonden, zijn de dieren inmiddels gedood.

Om verdere verspreiding tegen te gaan mogen er geen bezoekers meer in de stallen komen. Een bestaand hygiëneprotocol wordt aangescherpt, melden ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw.

Ruiming van een fokkerij in Gemert. (Beeld: Animal Rights)
Ruiming van een fokkerij in Gemert. (Beeld: Animal Rights)

Volgens John Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant, is de huidige aanpak van de coronabesmettingen bij nertsenhouderijen onvoldoende. In een brief aan minister Schouten wees hij op de groeiende onrust die ontstaat bij omwonenden.

"De besmettingsbron van de meest recent besmette bedrijven is onbekend", aldus de Veiligheidsregio. "Elke nieuwe constatering van besmetting en de ruiming van het besmette bedrijf leiden tot veel zorgen en onrust bij inwoners in de betreffende gebieden en bij de getroffen ondernemers."

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 worden nertsenhouderijen in Nederland sowieso verboden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.