Video

Vliegtuigbom met 250 kilo springstof gevonden in polder bij Prinsenbeek

21 juli 2020 om 16:00 • Aangepast 5 augustus 2020 om 12:17
nl
In de polder Weimeren bij Prinsenbeek is een Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief bevat 250 kilo springstof en kan volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie niet worden verplaatst. Volgende week vrijdag wordt de bom daarom op de vindplaats tot ontploffing gebracht. Dat heeft burgemeester Paul Depla dinsdag bekendgemaakt.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Het explosief ligt amper een halve meter onder de grond langs de Polderweg in het buitengebied van Prinsenbeek. Er is geen direct gevaar voor de omgeving. De EOD heeft het ontstekingsmechanisme verwijderd, zodat het projectiel niet spontaan kan ontploffen. Het gebied is afgezet en vanaf dinsdagmiddag vier uur geldt daar een noodverordening.

Zeven meter hoge zandberg
Om op 31 juli de impact van de ontploffing te beperken wordt de bom vanaf woensdag bedekt met een zeven meter hoge berg zand. Ook wordt de veengrond rond het projectiel afgegraven en opgevuld met zand.

Op de dag van de ontploffing mogen er geen mensen in een straal van 250 meter rond de bom aanwezig zijn. Vee in de omliggende weilanden moet tijdelijk elders worden ondergebracht.

Trillingen tijdens ontploffing
Tijdens de gecontroleerde explosie kunnen er tot wel 450 meter rond de bom trillingen voelbaar zijn. Volgens Paul Depla staan er geen huizen in dat gebied. Eigenaren van zeventien panden die het dichtst bij de bom staan zijn dinsdagmiddag op de hoogte gebracht.

De vliegtuigbom, een Sprengbombe Cylindrisch 500, is hoogstwaarschijnlijk aan het begin van de oorlog tijdens de bezetting van Breda in de polder terechtgekomen. De bom met een totaalgewicht van vijfhonderd kilo viel in zachte veengrond waardoor hij niet is afgegaan.

Gevonden tijdens natuurproject
Het projectiel werd in mei al ontdekt tijdens een explosievenonderzoek. Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en de provincie zijn in de polder bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van nieuwe natuur.

Mensen die volgende week graag willen zien hoe de bom onschadelijk wordt gemaakt, kunnen de ontploffing volgen via een livestream van de gemeente Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.