Familie van Bram en Guus na medische doorbraak: 'Hopelijk helpt dit andere jonge coronapatiënten'

25 juli 2020 om 13:22 • Aangepast 6 augustus 2020 om 10:58
nl
"We hebben altijd gedacht dat er iets moest zijn en zijn superblij dat er iets uit gekomen is", zegt Cathelijne van de Kamp. Ze is de vriendin van Bram Konings (31). Hij en zijn twee jaar jongere broer Guus werden heel erg ziek door corona. Van de twee broers uit Beek en Donk overleefde Guus de ziekte niet. "Het is ondanks alles een geruststelling dat er nu een antwoord is op de vraag waarom ze zo ernstig ziek geworden zijn."
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Vrijdag werd bekend dat artsen van het Radboudumc in Nijmegen door DNA-onderzoek een aangeboren gen-afwijking hebben gevonden bij de broers, die verklaart hoe het komt dat ze zo ernstig ziek zijn geworden. Door die aangeboren afwijking wordt het afweersysteem niet geactiveerd.

"Bram heeft zelf gekozen om aan het onderzoek mee te doen en we zijn blij dat het voor een doorbraak heeft gezorgd", vertelt Cathelijne. "Door de uitkomst kunnen andere jonge coronaslachtoffers mogelijk in een vroeg stadium worden geholpen. Ze kunnen een bepaald stofje krijgen waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd".

"Bram heeft goede en slechte dagen, maar kan ondertussen wel weer een trap op lopen."

"Bram is heel ziek geweest en nu nog steeds aan het revalideren in revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven", vertelt Cathelijne. "Hij heeft de afgelopen tijd twee keer een klaplong gehad en heeft nog elke dag pijn aan z'n longen, maar hij gaat wel vooruit. Zijn longen worden in de gaten gehouden door de mensen van het Radboud-ziekenhuis. Bram heeft goede en slechte dagen, maar kan ondertussen wel weer een trap op lopen", zegt Cathelijne.

"We zijn nog steeds verdrietig door het overlijden van Guus, maar hopen allemaal dat Bram snel weer opknapt en vooral ook dat andere jonge coronapatiënten met dit onderzoek geholpen zijn en niet meer zo ernstig ziek worden. Volgens de onderzoeker komt deze gen-afwijking bij 1 op de 25.000 mensen voor en dat vind ik toch best veel", meent de vriendin van Bram.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.