LIVEBLOG

Coronanieuws: verdubbeling ziekteverzuim ziekenhuispersoneel ETZ

26 juli om 09:21 • Aangepast 2 augustus om 19:54
Foto: ANP
Foto: ANP
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van alle gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De belangrijkste onderwerpen:

  • De Tweede Kamerleden komen terug van reces en praten in augustus over het coronavirus.
  • De overheid neemt nog geen extra maatregelen om een opleving van het coronavirus te voorkomen.
  • Het dragen van een mondkapje zal nooit in plaats komen van de anderhalve meter afstand, vertelt minister Ferd Grapperhaus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

21.00
Tien procent van het personeel dat tijdens de coronacrisis is ingezet in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is ziek. Dat zei Bart Berden, bestuursvoorzitter van het ETZ, zondagavond in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

“Het ziekteverzuim is normaal gesproken 4 tot 5 procent en nu is dat tot het dubbele aan toe", stelde Berden, die ook voorzitter is van het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ) in Brabant.

Berden ziet behalve het ziekteverzuim ook dat zijn personeel oververmoeid is. In Dit is de Dag zegt hij dat hij mensen spreekt die terugkeren van vakantie, maar niet het gevoel hebben te zijn uitgerust.

16.00
Het aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is momenteel lager dan op enig moment in de afgelopen maanden. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Als het aantal nieuwe infecties niet verder stijgt, zal het aantal ziekenhuisopnames volgens Kuipers beperkt blijven.

Op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen verblijven zestien coronapatiënten, twee minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.50
Iedereen ouder dan 12 jaar moet vanaf maandag in de gemeente Antwerpen een mondkapje meenemen. Burgemeester Bart De Wever zegt dat het mondkapje alleen voor het gezicht hoeft, als geen afstand kan worden bewaard. Hij wil geen "absurde beperkingen" opleggen met een algemene plicht het masker te dragen.

14.26
Jeroen Klijs, lector aan de Breda University, deed onderzoek naar de effecten van corona op het toerisme in Brabant. Zijn conclusie ligt voor de hand: de sector heeft geleden onder de pandemie. “Het was een dramatische lente voor veel ondernemers.”

12.24
500 coronapatiënten, hamstergedrag en onrust onder de bevolking met her en der schermutselingen. Hier zou Nederland volgens het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) vier weken na de eerste coronabesmetting mee te maken krijgen. Dat staat in een op 28 februari opgeleverd 'realistisch' coronascenario dat in bezit is van Omroep Brabant. Experts zijn positief over het vroege bestaan ervan, maar zijn inhoudelijk kritisch. Er was volgens hen te weinig oog voor de zorg.

11.00
Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat mondkapjes in alle openbare binnenruimtes verplicht moeten worden. Dat meldt onderzoeker Maurice de Hond op basis van zijn wekelijkse opiniepeiling. Vertaald naar de achterban van politieke partijen valt op dat vooral kiezers van CDA en PvdA (65 procent) voor zo'n mondkapjesplicht zijn. Van de mensen die stemmen op Forum voor Democratie en de PVV is dat 40 procent

09.19
Het zijn moeilijke tijden voor jongeren. Altijd maar afstand moeten houden, een vakantie die niet doorgaat en feestjes die zijn afgezegd. Maar voor blinde en slechtziende tieners zijn de coronamaatregelen nog eens extra moeilijk. Want hoe moet je afstand houden, als je bijna niets ziet?

08.00
Ook over de grens bij onze zuiderburen nemen zorgen rondom het virus toe. Het gemiddeld aantal mensen dat in België besmet is met het coronavirus klimt weer omhoog. In de week van 16 tot 22 juli steeg het aantal besmette gevallen naar gemiddeld 255,3 per dag, 71 procent meer in vergelijking met de week ervoor. Dat blijkt uit het coronadashboard van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...