Arie den Dekker steekt zichzelf in brand, 'tot wanhoop gedreven' na getuigenverklaring

27 juli 2020 om 10:14 • Aangepast 7 augustus 2020 om 11:03
nl
Arie den Dekker heeft zichzelf maandag in brand gestoken voor het gemeentehuis in Oss. Zijn leven lag compleet overhoop, sinds hij twee jaar geleden een getuigenverklaring aflegde over een schietpartij vlakbij zijn huis. Zijn advocaat geeft aan: "Er is me verteld dat hij zwaargewond is."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Sinds Den Dekker in juni 2018 de politie belde nadat hij schoten hoorde bij het woonwagenkamp vlakbij zijn huis en vertelde wat hij zag, werd hij het doelwit van criminelen.

Ternauwernood
Den Dekkers huis werd in brand gestoken, waarbij twee van zijn geliefde honden omkwamen. Zelf wist hij dit maar ternauwernood te overleven. De gemeente Oss vond de situatie gevaarlijk en besloot daarop dat Den Dekker geen ander huis zou krijgen in Oss. Het gevaar voor de omgeving was te groot, liet de gemeente weten.

Er kwam wel een getuigenbeschermingsprogramma, maar dat hield Arie niet vol. Hij praatte zijn mond voorbij op een camping waar hij was ondergebracht en vanaf dat moment wist niemand meer wat ze met hem aan moesten. Het getuigenbeschermingsprogramma stopte, een huis in Oss kreeg hij niet en hij voelde zich enorm in de steek gelaten.

De omgeving van het gemeentehuis werd afgezet na de heftige gebeurtenis (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).
De omgeving van het gemeentehuis werd afgezet na de heftige gebeurtenis (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).

Meerdere wanhopige schreeuwen om hulp - variërend van het gooien van eieren tegen de ramen van het gemeentehuis, het werpen van rotte vis in de centrale hal en het zichzelf meerdere keren overgieten met koeienmest onder het motto ‘ik word hier als stront behandeld’ - bleven onbeantwoord. "Hij is tot waanzin gedreven, denk ik", reageert de advocaat van Den Dekker. "Hij heeft dit bewust bij het gemeentehuis gedaan. Ik zag het aankomen, maar toch ben ik geschokt."

Ook bij de beste vriend van Den Dekker, die hem meer dan een jaar opving, komt dit nieuws als een mokerslag aan. "Hij is al meer dan veertig jaar mijn maat", vertelt hij. Hij begrijpt het handelen van de instanties in deze zaak niet. "Ze hadden hem toch kunnen helpen? Arie is slachtoffer, geen dader."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

LEES OOK:

Rond halfacht maandagochtend raakte Arie den Dekker zwaargewond(foto: Gabor Heeres/SQ Vision).
Rond halfacht maandagochtend raakte Arie den Dekker zwaargewond(foto: Gabor Heeres/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.