Miljoenenfraude bij KempenPlus: hoofdverdachte beweert dat het niet zijn idee was

donderdag om 11:12 • Aangepast vrijdag om 11:20
KempenPlus in Bladel, de voormalige WVKGroep (foto: Google Streetview).
KempenPlus in Bladel, de voormalige WVKGroep (foto: Google Streetview).
De Limburgse hoofdverdachte van de miljoenenfraude bij KempenPlus in Bladel beweert dat het niet zijn idee was. Een werknemer uit Bladel zou met de fraude zijn begonnen, omdat hij geld nodig had om zijn gokverslaving te betalen. Dit zei de advocaat van de hoofdverdachte donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. Hij baseert zich op uitlatingen van de ex-vriendin van de verdachte man uit Bladel.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

KempenPlus is een participatiebedrijf dat mensen met een sociale achterstand aan het werk moet helpen.

Toen de hoofdverdachte contact zocht met zijn jeugdvriend, zag die volgens de advocaat van de Limburger in hem een mooie mogelijkheid om uit de financiële problemen te komen. Samen drukten ze miljoenen euro's achterover.

Hoofdverdachte niet eerder vrij
Het Openbaar Ministerie ziet dat anders: de hoofdverdachte zou de Bladelnaar met geweld hebben bedreigd en hebben afgeperst. De Limburger heeft vermoedelijk het meest van het verduisterde geld geprofiteerd. Hij leidde een luxe leven zonder dat dat volgens de politie kan worden verklaard door enig legaal inkomen.

Een poging van zijn advocaat om hem vrij te krijgen, is door de rechtbank afgewezen. De zaak gaat in het najaar verder. De man uit Bladel stond donderdag overigens niet voor de rechter.

Signaal Bank Nederlandse Gemeenten
De grote fraudezaak bij het participatiebedrijf werd eind september vorig jaar geconstateerd nadat de Bank Nederlandse Gemeenten alarm had geslagen. In april dit jaar kwam dit naar buiten toen twee mensen die er werken, werden aangehouden. Een van hen is de man uit Bladel. Hij zei dat hij geld dat hij achterover wist te drukken, aan de Weertenaar moest geven .

KempenPlus is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Sociale Werkvoorziening in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

Het bedrijf kondigde aan alles in het werk te stellen om het geld terug te krijgen. Mede om deze reden is BDO Investigations ingeschakeld om een intern onderzoek in te stellen. Resultaten hiervan worden in augustus verwacht. "Intern zijn er al wel diverse maatregelen genomen", zo laat een woordvoerster van de gemeente Bladel namens KempenPlus weten.

Wachten op privacy instellingen...