Video

Bidden op het voetbalveld: offerfeestgebed is anders dan alle andere jaren

31 juli 2020 om 13:30 • Aangepast 7 augustus 2020 om 12:04
nl
Met 1500 man om acht uur 's morgens de dag beginnen op een voetbalveld. Het Offerfeest begint dit jaar door de coronacrisis anders dan anders. Het hoofdveld van voetbalclub BVV in Den Bosch werd vrijdagmorgen tijdelijk gebruikt als gebedsruimte.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het Offerfeest begint voor veel moslims dit jaar niet in de moskee, maar in een openbare ruimte. Zo ook vrijdagmorgen op diverse plaatsen in Brabant, zoals Roosendaal, Tilburg en Den Bosch. Iedereen moest zijn eigen gebedskleed meenemen en afstand houden. Ook werd aangeraden om mondkapjes te dragen. "Samen zorgen we er zo voor dat iedereen zo veilig mogelijk het Eid-gebed kan bidden", was de boodschap. Zowel mannen als vrouwen waren welkom op het terrein van BVV, maar de vrouwen volgden het gebed op afstand, onzichtbaar achter grote groene schermen in de hoek van het veld. Zij mochten niet in beeld worden gebracht.

"Dit is echt heel bijzonder. Dit wordt nooit op deze manier gedaan."

Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham). De profeet was bereid zijn zoon te offeren voor Allah. Vlak voordat de geblinddoekte profeet dit offer kon uitvoeren, verving Allah zijn zoon door een ram. In plaats van de jongen werd toen het dier geslacht. Ter ere van deze daad van toewijding offeren moslims elk jaar een dier tijdens het Offerfeest.

Bestuurslid Achmed Erassan van de Arrahmamoskee in Den Bosch glundert van trots. Hij is dolblij dat de moskeeën Arrahma en Attakwa de handen ineen hebben geslagen om samen dit massale gebed te houden. "Dit is echt heel bijzonder. Dit wordt nooit op deze manier gedaan. Ik ben ook heel blij dat het op deze manier door mag gaan. Het Offerfeest is toch een van de twee feestdagen binnen de islam."

Het begin van het Offerfeest verliep anders dan anders:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.