Vriendengroep baalt enorm van stilgelegd verjaardagsfeest: 'Hadden we het maar niet gedaan'

2 augustus 2020 om 19:26 • Aangepast 9 augustus 2020 om 23:04
Het feest werd hier in Hoogerheide gehouden.
Het feest werd hier in Hoogerheide gehouden.
Verslagen zitten ze aan een tafel in de achtertuin: de vriendengroep die zaterdag een groot feest voor ongeveer honderd man gaf achter een loods aan de Groeneweg in Hoogerheide. Tot schrik van de jongelui werd het verjaardagsfeest stilgelegd door de politie. "We hebben met de beste bedoelingen een zo veilig mogelijk feest proberen te organiseren, maar achteraf gezien hadden we het beter niet kunnen doen," verzuchten ze.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Na maanden niets doen, snakten de jonge mannen naar een feestje, vertellen ze. "Vooral toen de maatregelen iets versoepelden. We wilden gezamenlijk onze verjaardagen vieren. Als iedereen weer vrolijk naar het terras of café kan, dachten we. Er was hier buiten tenslotte meer ruimte dan op het terras. "

Picknicktafels, statafels, handgel en mondkapjes
Met 'buiten' doelen ze op een terrein achter een loods aan de Groeneweg. Hier werd het feest opgebouwd. "Het gaat om een veld van zestig bij zestig meter. We konden het daar ruim opzetten en iedereen goed verspreiden. Er werden twintig statafels en tien picknicktafels neergezet. Op elke tafel stond desinfecterende handgel en er zijn mondkapjes uitgedeeld."

Rond het middaguur begon het feest. "Het was echt een heel leuk en gezellig feest", zo vertellen de jongeren. "Er was ongeveer honderd man van 18 tot 30 jaar oud." Aan het eind van de middag arriveerde de politie. "De politie maakte filmpjes die ze naar hun superieuren verstuurde. Ze zou met de gemeente overleggen of het feest door mocht gaan en dat mocht."

Dertien politievoertuigen
Tot er aan het eind van de avond een onverwacht telefoontje kwam. "Om kwart over elf belde de politie ineens. Ze kondigde aan dat de burgemeester had besloten dat het feest moest stoppen." De vrienden schrokken. "Dan baal je, maar als zij dat zo beslist heb je er weinig tegenin te brengen."

"Kort daarna kwam de politie met maar liefst dertien wagens aan. We hebben overal aan meegewerkt," zo vertellen de feestgangers. "Alles ging in overleg. We kregen zelf de kans om iedereen naar huis te sturen en dat is ook gelukt. Dat ging allemaal onder toezicht van de politie. Ze hoefde niet in te grijpen. "

'Wacht nog even met feesten'
De vrienden balen dat het zo is gelopen. "We hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat we ons aan de RIVM-richtlijnen hielden." Terugkijkend zijn ze ervan overtuigd dat ze niets anders hadden kunnen doen. "We hebben echt ons best gedaan om ons aan alle regels te houden en er toch een leuk feestje van te maken. "

Maar waarom dan juist nu zo'n groot feest geven? " We waren al lang niet meer op stap geweest. We hadden al zo lang niets gedaan. Het werd wel tijd voor een leuk feestje. Maar achteraf denken we: hadden we het maar niet gedaan. Hier zit niemand op te wachten. We adviseren daarom iedereen die snakt naar een feestje om nog even te wachten. "

De leden van de vriendengroep wilden alleen anoniem hun kant van het verhaal vertellen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...