Liveblog

Coronanieuws: RIVM adviseert het vermijden van drukke plekken

4 augustus 2020 om 07:23 • Aangepast 12 augustus 2020 om 07:14
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Sandra Kagie & Jesse van Kalmthout

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn op dit moment vijftien mensen opgenomen bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, vijf liggen op de ic.
  • Afgelopen week zijn er 2.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op het coronavirus.
  • Onder hen zijn 333 Brabanders.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

23.00
Wij sluiten dit liveblog van dinsdag 4 augustus. Woensdag openen we weer een nieuw liveblog met daarin het belangrijkste coronanieuws.

21.50
Mensen die vanaf woensdag in Rotterdam en Amsterdam op aangewezen drukke plekken geen mondkapje dragen, krijgen niet meteen een boete. "We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de bewuste gebieden op te zetten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio over Amsterdam. "Het uitdelen van boetes is geen doel op zich, we verwachten dat mensen zich aan de draagplicht houden, voor hun eigen gezondheid en die van anderen." In de Maasstad wordt hetzelfde gedacht.

21.34
Ook vouchers voor door corona geannuleerde pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt, worden voortaan gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De regeling is uitgebreid voor iedere waardecheque die aangesloten reisbureaus wegens de pandemie in 2020 hebben uitgegeven. Daarmee zijn alle klanten met zo'n coronavoucher zeker van hun geld als hun reisorganisatie failliet gaat . Eerder meldde de Consumentenbond dat de voucherregeling van de SGR niet gold voor pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt.

19.00
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt naar aanleiding van de laatste coronacijfers dat het belangrijk is om drukke plekken te mijden. Van een binnenlands reisadvies is echter geen sprake, verduidelijkt het instituut. Na een interview was de indruk ontstaan dat het RIVM specifiek reizen naar Rotterdam afraadt, maar dat is dus niet het geval.

17.30
Het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport tussen 18 juni en 31 juli is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 50 procent gedaald tot 2853 (5682 in 2019). Het aantal passagiers lag in die periode op 290.289; tegenover 939.949 in 2019: een afname van 70 procent.

Van de drie grootste airlines op Eindhoven Airport (Ryanair, Transavia en Wizz Air) startte Transavia op 18 juni weer met vliegen van en naar Eindhoven Airport. Ryanair en Wizz Air bleven beperkt vliegen van en naar Eindhoven Airport. Na de versoepeling van de restricties voor reizen binnen Europa op 15 juni groeide het vliegverkeer en het aantal bestemmingen weer. In juli lag het totaal aantal vluchten op 2405 (tegenover 4017 in diezelfde maand in 2019).

17.00
Journalist en columnist Marcel van Roosmalen verbaast zich op NPO Radio 1 over mensen die klagen over drukte in de Efteling. "We hebben het allemaal zwaar en klagen mag, maar je gaat niet op een drukke plek staan klagen dat er ook andere mensen zijn. De Efteling is het afvoerputje van ons land in coronatijd", zegt hij in De Nieuws BV.

Wachten op privacy instellingen...

15.00
Het aantal testen bij de GGD is flink afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus lieten ruim 100.000 mensen zich testen, zo'n 10.000 minder dan een week eerder. Uit die testen kwam steeds vaker een positief resultaat: 2,3 procent van de geteste personen bleek het virus bij zich te dragen. In de vorige weekcijfers was dit nog maar 1,1 procent.

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen een relatief klein risico's om met COVID-19 in het ziekenhuis te belanden, maar kunnen anderen besmetten voor wie het coronavirus gevaarlijker is.

14.20
Onder de 2588 nieuwe coronapatiënten horen 333 Brabanders, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. Vooral in West-Brabant is een toename te zien in het aantal meldingen, net als in Zuid- en Noord-Holland.

Een kwart van de positief geteste personen horen bij de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar. De helft van de in het ziekenhuis opgenomen positief geteste personen is 60 jaar of ouder.

14.18
Er zijn op dit moment 242 actieve COVID-19 'clusters' bekend in Nederland. Dit is een stijging van 109 clusters van drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen in vergelijking met de week daarvoor. De bron voor de meeste besmettingen is nog steeds te vinden in de thuissituatie, bij 52,8 % van alle clusters. De meeste andere besmettingen zijn het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs. Bij 70% van de besmettingsclusters is de bron nog niet geregistreerd, dit getal is hoger dan vorige week door vertraging in de registratie door het grote aantal meldingen in een aantal regio’s.

14.15
Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald naar 1,20. Vorige week stond dit op 1,40 en de week ervoor was het 1,29. Hoewel het getal gedaald is, ligt de onderste grens ervan nog steeds boven de 1 en dat betekent dat het virus zich nog steeds verspreidt.

14.10
Afgelopen week zijn er 2.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 1.259 meer dan het aantal meldingen van vorige week. Dat meldt het RIVM. Er zijn in de afgelopen week 44 coronapatiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 21 meer dan vorige week. Zes patiënten zijn overleden; drie minder dan vorige week.

Het aantal nieuwe personen met een positieve COVID-19 uitslag is in vergelijking met de week daarvoor bijna verdubbeld. Ongeveer 10.000 minder mensen hebben zich in de afgelopen week laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten in vergelijking met de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week gestegen van 1,1% in de week van 20 juli naar 2,3% in de week van 27 juli. Het reproductiegetal ligt net als vorige week boven de 1.

Wachten op privacy instellingen...

13.19
Premier Rutte en minister De Jonge geven donderdag een persconferentie over laatste stand van zaken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist gemeld.

13.00
Pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt, vallen niet onder de voucherregeling van de SGR. Dit ontdekte de Consumentenbond na bestudering van de voorwaarden. Als een reisorganisatie zo’n reis annuleert, vouchers uitgeeft en vervolgens failliet gaat, zijn de vouchers niet gedekt door de SGR en staan consumenten met lege handen.

De Consumentenbond onderzocht bij 12 grote SGR-aangesloten reisorganisaties of zij geïnteresseerde klanten juist informeerden over het ontbreken van de garantiedekking. De organisaties bleken zowel op de website als aan de telefoon foute informatie te geven, zelfs als er specifiek werd gevraagd naar de SGR-dekking. Ook meldde geen enkele organisator dat de SGR-voucherregeling op pakketreizen geboekt vóór 16 maart alleen geldt als de vouchers zijn uitgegeven voor 1 september 2020. Ook de website van de SGR is nog altijd onduidelijk over de voorwaarden van de vouchers.

11.00
Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat. Ook in Rotterdam geldt vanaf woensdag een mondkapjesplicht in een aantal gebieden in de stad, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

06.54
Wie deze zomer op vakantie is geweest, had het coronavirus als reisgenoot. Reisadviezen verschoten bijna dagelijks van geel naar oranje. Kun je na terugkomst in Nederland nog gezond naar je werk? Bedrijven kunnen hun personeel onderwerpen aan een commerciële coronatest. Maar mensen daartoe dwingen mag niet, waarschuwen vakbonden, zo schrijft De Telegraaf.

06.32
Door de coronacrisis willen bedrijven niet meer langdurig vastzitten aan één groot kantoorpand. Ze zoeken daarom veel vaker naar kleinere panden die ze ook snel weer kunnen opzeggen. Dat meldt BNR na navraag bij verschillende aanbieders van zakelijk vastgoed.

Funda in Business ziet de afgelopen weken een opvallende toename van de vraag naar kantoorpanden. In mei en juni lag de vraag naar kantoorpanden volgens de bedrijfsmakelaar 40 procent hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. In juli verdubbelde het aantal aanvragen zelfs. Vooral de kleine kantoorpanden tot 250 vierkante meter zijn volgens de makelaar in trek.

05.15
Sinterklaascomités zetten nu al een streep door de feestelijke intocht van de Sint. De comités broeden op coronaproof alternatieven, zoals een online aankomst en onaangekondigde bliksembezoeken van de Goedheiligman, zo schrijft het AD.

Het is nog hoogzomer, maar Marc Gilling van het Sint en Pietengilde durft de voorspelling al wel aan: "De Sint zal in november stilletjes het land binnenkomen." Dat vindt de liefhebber van het sinterklaasverhaal 'heel jammer'. Maar er zullen volgens hem niet veel intochten zijn dit jaar.

03.30
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt later vandaag weer bekend hoeveel nieuwe gevallen van het coronavirus in de afgelopen week zijn gemeld. Dat worden er waarschijnlijk ongeveer 2300, een schatting op basis van de dagelijkse updates van het instituut en het coronadashboard van de overheid.

In de voorgaande week werden er 1329 nieuwe besmettingen gemeld, in de week daarvoor 987. Dat komt neer op 2316 besmettingen in twee weken tijd. Rotterdam is de grootste brandhaard. In de stad zijn de afgelopen week ongeveer 400 nieuwe gevallen vastgesteld. Amsterdam noteerde ongeveer 250 nieuwe gevallen en Den Haag ongeveer 200.

Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen laat nog geen grote veranderingen zien. Het RIVM zal ook bekendmaken of het reproductiegetal is gestegen. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Vorige week was het getal 1,4.Een week eerder 1,29. Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit.

03.30
Per 1 september gaan veruit de meeste ambtenaren na een periode van veel thuiswerken weer meer naar kantoor. Ze komen niet allemaal tegelijk naar het werk. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben vanwege de coronacrisis doorgaans afspraken gemaakt over het maximale aantal ambtenaren dat er samen op kantoor mag zijn. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onlineonderzoek.

De meeste werkplekken zijn inmiddels coronaproof, maar lang niet alle ambtenaren voelen zich er volgens het vakblad veilig genoeg. Het onderzoek is gehouden van 14 tot 27 juli. Sommige gemeenten verwachten 1 oktober te kunnen aangeven wanneer er een einde komt aan het thuiswerken. Tot die tijd zal er deels thuis en deels op kantoor worden gewerkt.

03.30
In Rotterdam begint vandaag een campagne om studenten te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bij de aftrap aanwezig. Er zijn steeds meer besmettingen onder studenten in Rotterdam. Aboutaleb heeft recent ook al een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waarin hij met klem vraagt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook GGD Rotterdam-Rijnmond is bezorgd.

Zo'n vijftig studenten gaan de komende weken de stad in en universiteit, hogescholen en horeca langs om studenten te wijzen op de regels en het belang van testen. "Niet lullen, maar testen!" is het credo, meldt de gemeente.

01.46
De Consumentenbond slaat groot alarm over mogelijk duizenden ANVR-reisvouchers voor geannuleerde pakketvakanties, die ongedekt zijn als de reisorganisatie tijdens de looptijd van deze tegoedbon bankroet gaat. Dat schrijft De Telegraaf.

Het SGR-gedekte voucher zou betaling van een nieuwe reis zeker moeten stellen. Dit blijkt een wassen neus, aldus de Consumentenbond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!