Streep door ontgroeningen en studentenfeesten, strengere coronamaatregelen voor horeca

6 augustus 2020 om 19:22 • Aangepast 13 augustus 2020 om 19:44
nl
Studentenverenigingen mogen geen wervings- en andere activiteiten organiseren om eerstejaars kennis met elkaar te laten maken. De introductieweken voor nieuwe studenten, die later deze maand ook in Brabant plaatsvinden, mogen alleen doorgaan onder strenge voorwaarden. Minister-president Mark Rutte heeft dit donderdagavond aangekondigd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De premier hield met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voor het eerst sinds ruim een maand een persconferentie. Rutte zei hierin dat de introductie-activiteiten voor universiteiten, hogescholen en voor scholen in het middelbaar beroepsonderwijs vrijwel alleen online en anders op anderhalve meter afstand van elkaar mogen plaatsvinden. Bovendien wordt de groepsgrootte aan banden gelegd en moeten ze informatief van aard zijn. Ook zijn de feesten alleen mogelijk tot tien uur 's avonds en is alcohol taboe. Verder zal de Veiligheidsregio met het programma moeten instemmen.

Introductie is later deze maand
Op 17 augustus begint voor de eerstejaars studenten in Eindhoven de Intro 2020; op 24 augustus gaat in Tilburg de kennismakingsweek voor studenten in deze stad van start. In Breda vinden dan ook de eerste activiteiten plaats.

Eerder meldden de NOS en RTL Nieuws al dat er geen ontgroeningen worden gehouden, maar dat er wel kennismakingsbijeenkomsten zouden plaatsvinden. Tot tien uur 's avonds. Verder lekte uit dat het kabinet speelde met de gedachte om alle introweken te verbieden, om grote uitbraken van corona te voorkomen. Dat leidde bij verscheidene studentenorganisaties en -verenigingen tot verzet.

Aangescherpte voorwaarden
In de horeca gaan ook aangescherpte voorwaarden gelden, zo maakte Rutte bekend. Van gasten moeten naam en contactgegevens worden genoteerd om bij besmettingen snel contact met hen te kunnen zoeken. Horeca, musea en pretparken dreigen maximaal twee weken te moeten sluiten wanneer een GGD meerdere besmettingen heeft vastgesteld. Rutte benadrukte dat het naleven van regels de komende tijd vooral aan het lokale en regionale gezag wordt overgelaten. Indien nodig kan 'landelijk opgeschaald' worden.

In een reactie op Omroep Brabant tv meldt Theo Weterings, namens de drie Veiligheidsregio's, dat er zeker meer handhavend zal worden opgetreden in uitgaansgebieden en wijken. De burgemeester van Tilburg spreekt van 'forse maatregelen'. Hij beloofde dat er 'sneller op meldingen' zal worden gereageerd. "Boa's en agenten zullen dus meer op straat te zien zijn. De kans op boetes zal toenemen", aldus Weterings.

De burgemeester wees ook op eventuele consequenties voor voetbalwedstrijden. Weterings meldde verder dat hij gaat overleggen met studentenverenigingen over een eventuele aanpassing van de introductie-activiteiten. Hij kan zich voorstellen dat de alternatieve ontgroening voor betrokkenen een 'fikse domper' zal betekenen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.