Liveblog

KNMI waarschuwt voor extreme hitte in Brabant zaterdag, kwik stijgt boven de 35 graden

7 augustus 2020 om 07:59 • Aangepast 14 augustus 2020 om 17:14
nl
In heel Brabant steeg het kwik tot ruim in de 30 graden. Toch moet de tropische piek in deze hittegolf dit weekend nog volgen. In dit liveblog hielden we vrijdag bij hoe Brabant omging met de zinderende hitte.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Heb jij een mooie foto van jouw warme zondag, of misschien heb je eigen hittenieuws? Stuur een mailtje naar de redactie!

21.30
We sluiten dit liveblog voor vandaag af.

20.25
Wat ga jij morgen doen met het warme weer? Blijf je binnen, zoek je het water op of geniet je van je tuin of balkon. Stem op onze poll (rechts op de homepage).

Wachten op privacy instellingen...

19.00
Zin in een ijsje? Restauranteigenaar Sander Overweg en chef-kok Koos de Wolf experimenteren met de meest bijzondere smaken. Wat dacht je van ijs met pindakaas, brownie en citroen?

18.35
Het warmste moment van de dag is weer voorbij. In Gilze-Rijen werd het vandaag het warmste, volgens de officiële meetstations van Brabant. Het werd 34.8 graden. In Volkel werd 34.5 gemeten en in Eindhoven 34.6 graden, aldus Weerplaza. Het koelst was het in West-Brabant. In Woensdrecht kwam de thermometer niet verder dan 33.9 graden.

Foto: Weerplaza.
Foto: Weerplaza.

18.00
Vanwege de warmte is de milieustraat in Valkenswaard vanaf 10 tot 15 augustus alleen 's ochtends open, meldt de gemeente.

17.15
Kinderen genieten van de sproeier in Park Valkenberg in Breda.

Foto: Henk Voermans
Foto: Henk Voermans

17.00
"Wè is 't héét", zegt Elke Kuijpers. "36 graden & still counting! ". Haar man Marc ligt heerlijk af te koelen in het opblaasbare zwembad.

Foto: Elke Kuijpers.
Foto: Elke Kuijpers.

16.50
Het kwik liet bij vakantiepark De Heische Tip in het dorp Zeeland op tot veertig graden. Dat is richtinggevend voor een geslaagde vakantie, zegt Elies Bongers. "Water, zon en een mooie camping."

Foto: Elies Bongers
Foto: Elies Bongers

14.50
Het KNMI heeft voor zaterdag code oranje afgekondigd voor onze provincie. Het instituut verwacht "extreme hitte" met temperaturen tot rond de 35 graden. Ook voor de provincies Limburg, Gelderland en Zeeland is code oranje zaterdag van kracht.

14.30
Het is druk bij de IJzeren Man. De gemeente Vught roept bezoekers die nog willen komen op met de fiets te komen, want de parkeerplaats is vol.

Wachten op privacy instellingen...

13.50
Het verkeer op de Merwedebrug moet op vertraging rekenen. Rijkswaterstaat is de brug van boven- en onderaf aan het koelen, omdat het staal anders uitzet. Op tweets van Rijkswaterstaat is te zien hoe dat in zijn werk gaat. Later vanmiddag gaat de brug helemaal dicht.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

13.10
We zijn in Brabant inmiddels de 33 graden gepasseerd. In Gilze-Rijen was het volgens het KNMI om tien over een 33.3 graden Celsius. In Woensdrecht (32,4), Eindhoven (32,3) en Volkel (32.9) is het ietsje minder heet.

12.49
Het is gloeiend heet op de snelwegen in onze provincie. Volgens een hittekaart van Rijkswaterstaat tikt het Brabantse asfalt op de meeste plaatsen een temperatuur van boven de veertig graden aan. Op de A4 bij Heijningen is zelfs 50.5 graden gemeten.

Ook rond Tilburg en Den Bosch is het asfalt zinderend heet. (Bron: Rijkswaterstaat)
Ook rond Tilburg en Den Bosch is het asfalt zinderend heet. (Bron: Rijkswaterstaat)

12.20
De brandweer en natuurbeheerders zijn komende dagen extra alert op natuurbranden. Door aanhoudende droogte is in het zuidoosten en andere delen van Nederland de kans op een snel uitbreidende natuurbrand zeer groot. Volgens de brandweer ontstaan bijna alle natuurbranden door menselijk gedrag. Daarom zijn kampvuren, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden op dit moment verboden.

12.00
Wat doe je als je als vandaag buiten aan het werk bent en wat verkoeling zoekt? Gewoon een waterglijbaan af, dacht deze vuilnisman in Sint-Michielsgestel. Hij zag de glijbaan staan bij iemand in de tuin, vroeg hij of eraf mocht en roetsjte zo op een opblaasbandje naar beneden.

11.52
Het kwik is onze provincie inmiddels tot boven de dertig graden gekropen. In Volkel was het volgens Weeronline rond kwart voor twaalf 31.1 graden. Ook de weerstations in Gilze-Rijen (30.7), Eindhoven (30.6) en Woensdrecht (30.1) geven tropische temperaturen door.

10.59
De Merwedebrug gaat vanaf vrijdagmiddag vijf uur tot zaterdagochtend dicht voor 'hitte-werkzaamheden'. Rijkswaterstaat gaat het beweegbare deel van de brug inkorten, zodat dit deel niet klem komt te zitten bij uitzetting door hitte. Ook wordt de brug vandaag gekoeld door een blusboot van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat blust vier bruggen in Zuid-Holland om schade door hitte te voorkomen.

09.06

Wachten op privacy instellingen...


08.20
Met temperaturen van minimaal 30 graden gaat Brabant de komende dagen misschien wel de meest tropische hittegolf in jaren tegemoet. Mogelijk duurt de hittegolf zelfs negen dagen. Om te kunnen spreken over een hittegolf zijn de vereisten simpel: het moet vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden zijn, waarvan het drie dagen warmer moet zijn dan 30 graden (tropisch warm).

07.00
Zaterdag en zondag wordt het op grote schaal 33 à 34 graden en kan het in het zuidoosten ruim 37 graden worden. Dat melden de meteorologen van Weeronline. Zondag kunnen we spreken van een hittegolf en kan de temperatuur lokaal zelfs de 38 graden bereiken. Aan de noordkust wordt de hitte dragelijker door wind van zee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!