Merwedebrug weer open, brugdelen ingekort, maar afkoelen blijft nodig

8 augustus 2020 om 07:53 • Aangepast 15 augustus 2020 om 07:24
nl
De Merwedebrug bij Sleeuwijk is weer open, in beide richtingen. De brug, met daarover de snelweg A27, ging vrijdagmiddag om vijf uur dicht en zou tot zaterdagmorgen acht uur afgesloten blijven. Maar de werkzaamheden die nodig waren, verliepen zo vlot dat de brug al om half twee open ging.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Medewerkers van Rijkswaterstaat waren aan de slag gegaan om de brug een stukje in te korten. De in 1961 gebouwde brug over de rivier de Merwede zet te veel uit en dat leidt tot problemen.

Wachten op privacy instellingen...

Afkoelingsperiode niet voorbij
Om te voorkomen dat de stalen brug beschadigd raakt en bewegende delen vast komen te zitten, begon Rijkswaterstaat donderdag al met koelen. Dit gebeurde met waterslangen bovenop de brug en een blusboot die de onderkant nat hield. Desondanks was het nodig een centimeter van het brugdeel weg te slijpen. Het afkoelen blijft overigens nog enige tijd nodig. Pas wanneer de temperatuur drie dagen achter elkaar onder de dertig graden blijft, kan het afkoelen gestopt worden. "Of meetgegevens moeten aantonen dat dit al eerder niet meer nodig is", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vorig jaar juli waren er eveneens problemen met de Merwedebrug. Net als nu zetten de stalen brugdelen uit waardoor die niet goed open en dicht konden. Rijkswaterstaat zei toen al dat de brug tussen Brabant en Zuid-Holland niet gebouwd is op dergelijke tropische temperaturen.

Het verkeer dat gebruik had willen maken van de A27, werd tijdens de sluiting vanaf beide kanten omgeleid. Ook fietsers konden niet oversteken; hulpdiensten wel. Hoge scheepvaart kon vanaf vijf uur vrijdagmiddag niet meer onder de brug door. Dat is weer mogelijk vanaf zaterdagmiddag twaalf uur.

Verkoeling voor meer bruggen
De Merwedebrug is niet de enige die nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Rijkswaterstaat heeft ook drie andere bruggen in Zuid-Holland gekoeld om uitzetting van de stalen brugdelen te voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!