Video

Superhittegolf: het was de warmste 10 augustus in Brabant sinds het begin van de metingen

10 augustus 2020 om 07:05 • Aangepast 18 augustus 2020 om 07:34
nl
Het was maandag de warmste 10 augustus in Brabant sinds het begin van de metingen. 's Middags werd in Volkel een temperatuur van 33,6 graden gemeten. Later ging Woensdrecht daaroverheen met 34,3 en Eindhoven was uiteindelijk de 'winnaar' met 34,4.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Vanwege de extreme warmte was code oranje afgegeven voor Brabant, Gelderland, Limburg en Zeeland. Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot en met donderdag aan. Daarna volgt geleidelijk afkoeling.

22.50
We gaan dit hitteblog afsluiten. Dinsdagochtend houden we je in een nieuw liveblog weer op de hoogte van de het tropische weer in Brabant. We kunnen ons opnieuw opmaken voor een snikhete dag: volgens de voorspellingen moeten we rekening houden met temperaturen tot 34 graden.

22.00
De dag kwam vandaag op fraaie wijze ten einde. Lida Verkade fotografeerde deze prachtige zonsondergang over de Maas bij Doeveren.

Foto: Lida Verkade
Foto: Lida Verkade
Foto: Lida Verkade
Foto: Lida Verkade

20.30
De zon begint onder te gaan, maar op veel plaatsen in onze provincie is het maandagavond nog steeds tropisch warm. Om 20.20 lag de temperatuur volgens Weerplaza nog rond of boven de dertig graden. Ook vannacht blijft het warm. Verwacht wordt dat het kwik in Brabant daalt tot ongeveer 21 graden. In de steden kan het een stuk warmer blijven en mogelijk 25 graden worden.

19.10
Bij woonzorgcentrum De Venloene in Loon op Zand letten ze extra goed op de ouderen met deze hitte. Zo is iedereen gevraagd binnen te blijven en krijgen de bewoners extra drinken en waterijsjes aangeboden.

18.50
Op onderstaande tweet is goed te zien hoe het wegdek van de Merwedebrug bij Sleeuwijk er vanmiddag uitzag vanuit de auto. Rijkswaterstaat koelt de brug tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland om te voorkomen dat de stalen brugdelen uitzetten en klem komen te zitten. Het verkeer moet gas terugnemen vanwege het water op de weg.

Wachten op privacy instellingen...

17.30
En weer blijkt het nog ietsje warmer te zijn geweest vandaag. Het weerstation in Eindhoven heeft maandagmiddag de 34,4 aangetikt. Dat is nét heter dan Woensdrecht, dat kort daarvoor met 34,3 nog de 'koploper' was in onze provincie.

Inmiddels lijkt de temperatuur ietsje te zakken in Brabant. Om 17.20 was het op de meeste plaatsen ruim 33 graden.

17.00
Het was opnieuw snikheet vandaag in Brabant. We zochten massaal de verkoeling op, zoals bij de Galderse Meren. In onderstaande video zie je hoe dat eruitzag.

16.30
De warmste 10 augustus die ooit gemeten is in Brabant, is nog een stukje warmer geworden. Volgens Weerplaza was het in Woensdrecht maandagmiddag 34.3 graden.

Eerder op de middag noteerde Volkel 33,6 graden. Daardoor werd het oude Brabantse record verbroken. Toen steeg het kwik op 10 augustus in Eindhoven en Woensdrecht tot 33,3.

Behalve in Woensdrecht noteerden ook de weerstations in Volkel (34,1), Gilze-Rijen (34,2) en Eindhoven (34,1) temperaturen van boven de 34 graden.

Bron: Weerplaza
Bron: Weerplaza

16.00
De gemeente Halderberge waarschuwt voor blauwalg in het water van de haven van Oudenbosch. Mensen die in contact komen met het water kunnen last krijgen van huidirritatie en maag- of darmklachten. Er worden waarschuwingsborden geplaatst vanwege de blauwalg.

Wachten op privacy instellingen...

15.40
Door het hete weer kun je vandaag ook buiten de Efteling een fata morgana tegenkomen, legt Buienradar uit op Twitter. Het pretpark laat scherp zien ook wel het een en ander van luchtspiegelingen af te weten.

Wachten op privacy instellingen...

15.30
In Limburgse Arcen is een officiële regionale 'superhittegolf'. Dat meldt Weeronline. Voor een superhittegolf moet het vijf dagen op rij minimaal 30 graden worden en van die vijf dagen zijn drie dagen met minstens 35 graden nodig.

Met het bereiken van een temperatuur van 35,1 graden is niet alleen de superhittegolf een feit, ook is daarmee sprake van een warmterecord. Op geen ander officieel weerstation werd het eerder zo warm op 10 augustus. Het oude hitterecord stamt uit 1975, toen steeg het kwik tot 34,7 graden in het Gelderse Deelen.

14.50
In Volkel werd maandagmiddag een temperatuur van 33.6 graden gemeten. Daarmee is het de warmste 10 augustus in Brabant sinds het begin van de metingen zo'n zeventig jaar geleden.

In Volkel werd maandagmiddag een temperatuur van 33,6 graden gemeten (bron: Weerplaza).
In Volkel werd maandagmiddag een temperatuur van 33,6 graden gemeten (bron: Weerplaza).

14.31
Zonnig en heet in het zuidoosten van Brabant. "De natuur droogt verder uit, de dieren zoeken verkoeling", laat Ben Saanen weten.

Dieren zoeken verkoeling tegen de hitte (foto: Ben Saanen).
Dieren zoeken verkoeling tegen de hitte (foto: Ben Saanen).
Bomen verliezen hun blad bij deze hitte (foto: Ben Saanen).
Bomen verliezen hun blad bij deze hitte (foto: Ben Saanen).
Een ijsje kan bij deze hitte voor de nodige verkoeling zorgen (foto: Ab Donker).
Een ijsje kan bij deze hitte voor de nodige verkoeling zorgen (foto: Ab Donker).

14.09
Op de Merwedebrug moet het verkeer maandagmiddag de rijsnelheid - in beide richting - aanpassen vanwege het water op de brug. Daarmee wordt de brug gekoeld.

Wachten op privacy instellingen...

13.31
Wie zin had in een verfrissende duik in zwembad Zegenwerp in Sint-Michielsgestel heeft pech. Het zwembad is vol, werd rond halftwee maandagmiddag bekendgemaakt. "Het maximaal te ontvangen bezoekers is bereikt. Het is helaas niet meer mogelijk om te komen zwemmen. Wij verwelkomen je graag op een ander moment in ons zwembad!"

13.27
Vanwege de extreme hitte is het Duurzaamheidsplein van de gemeente Oss en het innamepunt van de Kringloopwinkel tot en met vrijdag gesloten vanaf halftwee 's middags. Inwoners kunnen er vanaf halfnegen 's ochtends terecht. Vanaf zaterdag 15 augustus gelden de gewone openingstijden weer.

12.54
Henk Voermans zucht onder de hitte in Breda.

Rond een uur 's middags was het in Breda al 32,2 graden (foto: Henk Voermans).
Rond een uur 's middags was het in Breda al 32,2 graden (foto: Henk Voermans).

12.40
Rijkswaterstaat geeft het goede voorbeeld om in deze tijden verantwoord met water om te gaan. Om water te besparen, laat het (recreatie)vaartuigen met zoveel mogelijk boten tegelijk door de sluizen in de Maas.

Wachten op privacy instellingen...


12.31
Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de 'extreem grote drinkwatervraag' in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden at heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. "Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op", waarschuwen zij.

12.30
De politie kan ook je beste dierenvriend zijn. De wijkagenten in de gemeente Bernheze komen met een ezelsbruggetje voor hondenbezitters: "Kunt u uw hand niet langer dan 7 seconden op het asfalt houden? Dan is het asfalt te warm voor uw hond om op te lopen! "

Wachten op privacy instellingen...

12.15
Het was zondag de allerheetste 9 augustus aller tijden in ons land. Het leidde tot extra watergebruik wat voor een aantal gemeenten en waterbedrijven aanleiding was om met tips te komen hoe je deze dagen zuiniger om kunt gaan met water.

Wachten op privacy instellingen...

10.30
Er zijn plekjes in ons land waar het nog niet zo heel erg warm is. In Hoorn was het tegen half elf nog geen twintig graden. In Zuid-Limburg was het juist bijna tien graden warmer. Nederland is een land van uitersten. In Brabant spant Gilze-Rijen overigens weer de kroon, met 28 graden.

Wachten op privacy instellingen...

9.55
De aanhoudende hitte heeft ook gevolgen voor planten en dieren. Op diverse plekken is al blauwalg geconstateerd, zoals in Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...

En ook de Merwedebrug heeft het niet gemakkelijk. Rijkswaterstaat blijft de verbinding over de snelweg A27 koelen om te voorkomen dat de stalen brug beschadigd raakt en bewegende delen vast komen te zitten. Nadeel is weel dat het verkeer de snelheid moet aanpassen. Eind vorige week werd de Merwedebrug afgesloten om de brug een beetje in te korten.

Wachten op privacy instellingen...

9.27
De reddingsbrigade waarschuwt ook maandag voor gevaarlijke stroming in zee, waardoor zwemmers in de problemen kunnen komen. "Vandaag zal het opnieuw druk worden en is er aflandige wind. Ga niet verder dan tot de knieën het water in", adviseert de Haagse reddingsbrigade. Zondag was een extreem drukke dag voor de redders. In totaal werden 268 mensen uit het water gehaald die aan de kust van Den Haag in de problemen kwamen. Twee zwemmers zijn daar overleden. In Wijk aan Zee en Zandvoort verdronken twee strandgangers.

8.00
In 1998 werd het in Eindhoven en Woensdrecht 33,3 graden, warmer werd het op 10 augustus in onze provincie nooit meer. De afgelopen dagen werden al diverse dagrecords gebroken. Het wordt sowieso voor de vijfde dag op rij in ons land tropisch. Een troost voor de mensen die hun geplande vakantie naar bijvoorbeeld Zuid-Europa in het water zagen vallen door de coronacrisis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!