'Niet ethisch, maar wel legaal': mobiele nummers beroemdheden op straat

10 augustus 2020 om 11:58 • Aangepast 17 augustus 2020 om 10:24
nl
Even bellen met politicus Klaas Dijkhoff of appen met cabaretier Guido Weijers? Hun 06-nummers zijn eenvoudig te vinden via de de onlinedienst Lusha. "Persoonlijk vind ik dit ethisch niet verantwoord, maar juridisch mag het waarschijnlijk allemaal wel", zegt de Bossche IT-expert Stan Hegt.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Niet alleen Brabantse prominenten als Dionne Stax, misdaadverslaggever John van den Heuvel of entertainmentkenner en producent Albert Verlinde zijn eenvoudig te vinden via Lusha. Ook andere bekende Nederlanders en internationale grote namen zijn via deze internetdienst te vinden met hun persoonlijke gegevens. Ze hebben allemaal één overeenkomst, ze staan allemaal op LinkedIn.

LinkedIn
"Lusha gebruikt het zakelijke internetwerk LinkedIn. Je start op de profielpagina van de persoon die je zoekt en Lusha zoekt vervolgens naar alle gegevens die over deze persoon bekend zijn", legt Stan uit.

"Lusha verbindt de publiek toegankelijke websites als LinkedIn met commerciële sites. Hoe vaak heb jij wel niet je telefoonnummer op een site moeten achterlaten", vraagt Stan retorisch. "Veel van die gegevens worden doorverkocht en zijn daardoor zichtbaar voor onder meer Lusha."

Verrast
Het radiopogramma WAKKER van Omroep Brabant probeerde maandagochtend Lusha in alle vroegte uit. Veel nummers bleken te kloppen, maar werden beantwoord met een voicemail.

De Bredase burgemeester Paul Depla nam wel op en was gelijk wakker toen hij hoorde dat zijn nummer voor iedereen te vinden is. "Ik wist niet dat ik zo gemakkelijk traceerbaar ben", antwoordde hij nog wat slaperig. "Ik ga zeker eens uitzoeken hoe legaal dit allemaal is", klonk het vervolgens helderder.

Lusha geeft op zijn website toe mensen niet op de hoogte te stellen. IT-kenner Stan zegt dat dit een grijs gebied is. " Lusha zegt dat het jurisdisch juist handelt omdat er een gerechtvaardigde reden is om deze gegevens te delen, namelijk het eenvoudiger vindbaar maken van contacten. Als je Lusha zou verbieden jouw gegevens te verspreiden moeten ze zich hier waarschijnlijk wel aan houden, vandaar dat ze vooraf geen toestemming vragen."

Niet nieuw
Deze site bestaat overigens al een paar jaar. "Lusha wordt veel gebruikt door marketingbureau's en headhunters om in contact te komen met interessante klanten", legt Stan uit.

Er bestaan nog meer sites waardoor je vrij eenvoudig persoonlijke gegevens van mensen kunt vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.