Liveblog

Coronanieuws maandag: 165 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, dinsdag weer persconferentie

17 augustus 2020 om 06:27 • Aangepast 24 augustus 2020 om 14:04
nl
Ook deze maandag was er weer veel te melden over het coronavirus. In dit blog hielden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het liveblog is nu gesloten.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn op dit moment achttien coronapatiënten opgenomen, vijf bevinden zich op de ic.
  • Ziekenhuizen behandelen momenteel 165 patiënten wegens het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 1 juli.
  • De economische klap van de coronacrisis pakt voor Nederland iets minder hard uit dan eerder geraamd, voorspelt het CPB.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

22.30
Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandagavond na overleg met de veiligheidsregio's dat stappen nodig zijn om een tweede coronagolf nog voor te zijn. Het gaat om landelijke maatregelen, maar ook regionale.

Zo komt Amsterdam volgens De Jonge dinsdagavond zelf met specifieke maatregelen. "We moeten wegblijven bij een nieuwe of een gedeeltelijke lockdown", zei de 'coronaminister'. Hij wilde niet vooruitlopen op de maatregelen, omdat daarover nog een besluit moet worden genomen.

Met de vertegenwoordigers van de 25 veiligheidsregio's is maandag gesproken over de besmettingen en de regionale verschillen daarin. De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben tijdens het overleg met de regio's vooral gekeken naar de cijfers en naar wat nodig en mogelijk is.

21.29
Vanwege coronabesmettingen bij een aantal spelende leden zijn per direct alle trainingen bij VV Gilze afgelast. Dat meldt de voetbalclub op haar website. De afgelasting geldt zowel voor de jeugd als voor de senioren. Ook het clubgebouw is per direct gesloten.

20.15
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt met een spoedwet om de juridische basis van de app CoronaMelder goed op orde te krijgen. Dat doet hij na een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die vindt dat de minister duidelijker in de wet moet vastleggen dat ook apps gebruikt mogen worden tegen de verspreiding van infectieziekten.

19.43
Het kabinet beslist dinsdag welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. "Het groeiend aantal besmettingen is reden voor zorg. Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer", zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandagavond voorafgaand aan een overleg met de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's.

18.31
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder. Het is de tweede persconferentie over corona in twee weken. De laatste daarvoor was op 24 juni. Het kabinet kwam twee weken geleden vervroegd terug van reces vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Rutte zei toen tijdens een persconferentie dat het virus bezig was met 'een gevaarlijke opmars'.

18.10
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, overweegt het kabinet de groepsgrootte voor samenkomsten weer in te beperken. Waarschijnlijk houden premier Rutte en vicepremier De Jonge dinsdag weer een persconferentie om de huidige stand van de besmettingen en eventuele maatregelen toe te lichten. Dat melden bronnen rond het Binnenhof, schrijft De Telegraaf.

18.05
In Bergen op Zoom zijn de coronacijfers verder gedaald, meldt de gemeente. "Iedere dag komen er nog wel besmettingen bij, maar het gaat om kleine aantallen. Zo werden afgelopen vrijdag en zaterdag in totaal 5 nieuwe besmettingen genoteerd", aldus de gemeente.

16.44
Ziekenhuizen behandelen momenteel 165 patiënten wegens het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 1 juli. Begin deze maand lagen minder dan honderd mensen in ziekenhuizen. Van de 165 opgenomen patiënten worden 39 behandeld op een intensive care. Dat is evenveel als op zaterdag en drie meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 126 coronapatiënten. Van begin juli tot vorige week waren dat er minder dan honderd.

16.14
Studentenverenigingen hebben het aantal aanmeldingen fors zien stijgen ten opzichte van vorig jaar, ook al zijn de introductieweken grotendeels in het water gevallen door coronamaatregelen. In diverse steden kregen de verenigingen zoveel aanmeldingen dat ze honderden studenten teleur moesten stellen wegens plaatsgebrek. Ook Sint Olof in Tilburg kreeg meer aanmeldingen dan vorig jaar: de teller staat daar op 210. Normaliter schrijft Olof jaarlijks zo'n 150 nieuwe leden in

15.27
De kermis in Bladel gaat eind augustus gewoon door. Dat meldt de gemeente op haar website. De kermis vindt wel plaats op een andere locatie, namelijk de Egyptische Poort aan de Bossingel. Daardoor kunnen attracties verder uit elkaar zijn, al zullen er minder attracties zijn. De kermis vindt plaats van 22 tot en met 25 augustus.

14.19
Tussen zondagmiddag en maandagmiddag is het aantal coronapatiënten in Nederland met 482 gestegen. Dit blijkt uit de cijfers op het coronadashboard van de overheid. Zondag was er nog sprake van stijging van 507 tegen opzichte van zaterdag. Het aantal ziekenhuisopnames is met vijf gestegen. Een dag eerder steeg het aantal ziekenhuisopnames met zes. De voorbije 24 uur is niemand in Nederland overleden aan het virus.

13.55
In de Brabantse ziekenhuizen zijn op dit moment achttien coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ maandagmiddag bekend. Dit zijn er net zoveel als vorige week maandag. Vijf van hen bevinden zich op de intensive care. Ook dit is gelijk aan een week geleden. De afgelopen zeven dagen zijn er geen coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen

12.45
De rechter in Amsterdam doet woensdag uitspraak over de mondkapjesplicht in de hoofdstad. In een kort geding eisen onder meer protestgroep Viruswaarheid en de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink dat de verplichting om een mondkapje te dragen op een aantal drukke locaties van tafel gaat.

11.44
De nieuwe app CoronaMelder wordt niet alleen in Twente en Drenthe getest, maar ook in de regio's IJsselland, Noord- en Oost Gelderland en Gelderland-Zuid. De regionale gezondheidsdiensten daar hebben zich aangesloten bij de proef. In die gebieden zijn meer coronabesmettingen en zo wordt het mogelijk om beter onderbouwde conclusies over de app te trekken, legt het ministerie van Volksgezondheid uit.

Wachten op privacy instellingen...

10.48
Mensen kunnen weer een afspraak voor een coronatest maken via de website Coronatest.nl en via het telefoonnummer 0800-1202. Het systeem waarin de afspraken moeten worden ingevoerd, kampte maandagochtend 2,5 uur lang met een landelijke storing, maar die is volgens GGD GHOR Nederland verholpen. Op een doorsneedag laten enkele duizenden mensen zich testen op het coronavirus .

10.18
Overheidssteun voor de Nederlandse economie is nog steeds hard nodig, zegt vakbond FNV in reactie op de nieuwe, wat gunstigere ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Vicevoorzitter Tuur Elzinga van de bond pleit voor een langer steunbeleid om Nederland door de coronacrisis te helpen.

09.33
Biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma start met partners een onderzoek naar de behandeling van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde Natural Killer-cellen (NK-cellen), grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het menselijk afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties.

08.04
De economische klap van de coronacrisis pakt voor Nederland iets minder hard uit dan eerder geraamd, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet groeit de economie vanaf het derde kwartaal weer, waardoor de krimp over heel 2020 waarschijnlijk beperkt blijft tot 5,1 procent. Eerder werd nog op een min van zes procent gerekend. Volgend jaar is naar verwachting sprake van 3,2 procent groei.

Wachten op privacy instellingen...

6.00
Eerstejaars studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) melden zich maandag online voor de eerste introductiedag. Aan de vooravond van hun nieuwe start (en die van andere studenten elders in het land) maken de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg zich grote zorgen. Het is juist in het eerste jaar 'ontzettend belangrijk' dat studenten met elkaar in contact komen. Door de coronamaatregelen wordt dat bemoeilijkt wat volgens de belangenorganisaties tot isolement en een grotere studie-uitval kan leiden. De politiek en de onderwijswereld moeten hier extra aandacht aan besteden, vinden ze.

05.16
Volgens een nieuw onderzoek zijn er in Nederland vier miljoen 'verborgen burn-outs'. Dat wil zeggen: mensen die binnen een half jaar dreigen uit te vallen als er geen actie wordt ondernomen. De coronacrisis heeft dit aantal flink doen stijgen, schrijft het AD naar aanleiding van een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) onder 427 beroepskrachten.

5.00
In Amsterdam dient maandag een kort geding dat is aangespannen tegen burgemeester Femke Halsema van deze stad. Onder anderen een cultureel ondernemer en marktkooplui van de Albert Cuyp gaan eisen dat de mondkapjesplicht die voor delen van Amsterdam geldt, wordt ingetrokken. Ze spreken van een 'fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers'. De mondkapjesplicht is sinds kort ook van kracht in Rotterdam.

4.00
Voor scholen in de regio Noord is de zomervakantie voorbij. Leerlingen zullen al snel merken dat er coronarestricties gelden. Mogelijk zullen ze een aantal meisjes of jongens missen, die in thuisquarantaine moeten omdat ze in gebieden zijn geweest waar code oranje gold. Verder zal er in klaslokalen meer dan ooit geventileerd worden en moeten scholieren in het middelbaar onderwijs op anderhalve meter van volwassenen blijven. In school geldt geen mondkapjesplicht.

3.30
In Drenthe en Twente wordt de veelbesproken app CoronaMelder in de praktijk getest. Landelijk moet deze app per 1 september gaan werken. Het is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD naar mensen die ongeveer een kwartier in aanraking zijn geweest met anderen die het coronavirus dragen. Zo kan verdere besmetting nog beter in de gaten worden gehouden. Het gebruik van de app is vrijwillig. Informatie over gebruikers wordt níet opgeslagen.

Wachten op privacy instellingen...

03.30
De burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komen maandag in Utrecht bijeen voor het Veiligheidsberaad. Ze bespreken onder meer de komst van de speciale coronawet, de stand van zaken rondom het bron- en contactonderzoek bij de GGD's, de handhaving van mogelijk verplichte quarantaine voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmette patiënt en een eventuele versoepeling van maatregelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!