Primeur: kwetsbare ouderen worden thuis getest op corona

18 augustus 2020 om 12:50 • Aangepast 25 augustus 2020 om 10:44
nl
Het is een landelijke primeur: TWB Thuiszorg in West-Brabant begint met thuistesten op het coronavirus. Zo hoeven ouderen die slecht ter been zijn niet naar een teststraat, maar kunnen ze in hun eigen huiskamer worden getest, vertelt Christ Jan Danen, bestuurder van de thuiszorgorganisatie.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

“Met name voor de kwetsbare ouderen is het een uitkomst”, zegt Danen. “Het voorkomt voor hen een moeilijke gang naar de teststraat.” Het thuistesten gebeurt in overleg met de GGD en de huisarts.

"Een cliënt was bedlegerig. Het duurde vijf dagen voordat die getest kon worden."

Tot nu toe was het een hele klus om mensen die slecht ter been zijn, bij een teststraat te krijgen, vertelt Danen. “Medewerkers kregen te maken met een cliënt met coronaverschijnselen, maar die was bedlegerig en kon dus niet zomaar naar een teststraat. Het heeft vijf dagen geduurd voordat er een test kon worden afgenomen.” Dat moest beter kunnen, vond TWB Thuiszorg. “Toen hebben we ook op verzoek van de GGD bekeken hoe kunnen we de testcapaciteit kunnen vergroten?”

Deze primeur is eruit voortgekomen. Een samenwerking tussen de thuiszorgorganisatie, huisarts en de GGD. Medewerkers van TWB kunnen vanaf deze week thuis bij mensen een coronatest afnemen. Ingepakt in een corona-outfit nemen de medewerkers met een wattenstaafje een keel- en neusswab af. Die gaat meteen naar een laboratorium in Roosendaal. In 24 uur is er dan duidelijkheid of iemand besmet is met het coronavirus of niet.

"Met een klein beetje creativiteit kun je heel ver komen."

Het is een mooie nieuwe samenwerking, vindt Christ Jan Danen. “Het laat zien hoe ver je met een klein beetje creativiteit kunt komen.” Het is mooi dat TWB de landelijke primeur heeft, maar hij hoopt vooral dat andere organisaties het idee overnemen. “We zetten alle protocollen openbaar, iedereen kan het inzien. Zodat ook andere organisaties het makkelijk kunnen toepassen.”

Het thuistesten van TWB Thuiszorg wil overigens niet zeggen dat íedereen zich nu thuis kan laten testen. “We bekijken vooraf of dat nodig is. Iedereen die dat kan, moet gewoon naar een teststraat.”

TWB start deze week met het thuistesten op het coronavirus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.