Burgemeester negeert coronaregels: zingt en houdt geen afstand in café in Waalre

18 augustus 2020 om 16:14 • Aangepast 27 augustus 2020 om 11:55
nl
Burgemeester Jan Brenninkmeijer van Waalre blijkt de coronaregels niet goed na te leven. Hij is zingend gespot in een café en staat vlak naast anderen. Drie raadsleden bevestigen dit verhaal aan de lokale omroep Studio040.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De burgemeester ging op 9 juni met andere politici van Waalre naar Brasserie 't Stationskoffiehuis. Ze vierden daar samen de verjaardag van Daan Damen, fractievoorzitter van de VVD. “Hij werd luidkeels toegezongen door de burgemeester, een aantal politici en andere aanwezigen”, zegt een raadslid dat anoniem wil blijven tegen Studio040.

Het zingen zou langere tijd hebben geduurd. Ook stond hij vlak naast de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, volgens een ander raadslid.

Toezicht
In de horeca gelden strenge regels vanwege het coronavirus:

  • Bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden,
  • Er mag niet gezongen of geschreeuwd worden,
  • Mensen moeten zoveel mogelijk aan tafels blijven zitten.

Het is een taak van de burgemeester om ervoor te zorgen dat dit soort maatregelen worden opgevolgd in zijn gemeente. Brenninkmeijer lijkt dat dus niet zo nauw te nemen.

Het gaat volgens de lokale omroep niet om een eenmalig incident. De burgemeester werd op 30 juni in dezelfde brasserie gespot. Ook toen hielden hij en andere politici zich niet aan de regels.

“Wat voor signaal geef je af aan je inwoners als zelfs de burgemeester zich niet aan de regels houdt?”, aldus een politicus.

Vakantie
De gemeente wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. Een woordvoerder laat weten dat de burgemeester op vakantie is en niet gestoord kan worden. "We kunnen ons niet voorstellen dat hij bewust de coronaregels overtreedt. Hij heeft zich de afgelopen tijd juist fulltime ingezet voor goede opvolging van de maatregelen."

Burgemeester Brenninkmeijer ligt al onder vuur in Waalre. De vier wethouders hebben het vertrouwen in hem opgezegd. Inwoners, ondernemers en verenigingen denken daar anders over. Er is een petitie gestart om hem aan te laten blijven als burgervader.

LEES MEER:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.