Video

Veiligheidsregio geeft toe aan exploitanten: mogelijk weer eerder kermissen

20 augustus 2020 om 12:51 • Aangepast 27 augustus 2020 om 12:44
nl
Mogelijk mogen er voor 1 november toch weer kermissen worden gehouden in Midden- en West-Brabant. De veiligheidsregio maakte woensdag nog bekend dat de kermissen tot 1 november verboden zijn, omdat het aantal coronabesmettingen in dit gebied weer toeneemt. Kermisbonden en -exploitanten reageerden woedend en eisten overleg.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, sprak donderdag met twee kermisbonden en kwam hen tegemoet. Hoelang het verbod duurt, hangt af van hoe het virus zich ontwikkelt. Als het aantal besmettingen afneemt, mogen er mogelijk weer eerder kermissen mogen gehouden. Maar dat is voorlopig niet aan de orde, denkt de burgemeester. "Het is geen onwil bij mij, maar het is noodzaak om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen omlaag gaat."

Atze Lubach, voorzitter van een van de twee brancheorganisaties, de Bovak, lijkt ook enig begrip te hebben voor het besluit van de voorzitter van de veiligheidsregio. "Het aantal besmettingen in deze regio is gestegen. Daarop moet de burgemeester handelen en dat is voor ons wrang. Het enige lichtpuntje is dat 1 november geen harde datum meer is." Weterings: "Als eind september of begin oktober blijkt dat de cijfers weer omlaag gaan, dan kunnen we met elkaar overleggen waar eventueel wel weer een kermis mogelijk is."

Efteling
Een veelgehoord kritiekpunt van de kermisexploitanten is dat de kermissen worden afgelast, terwijl de Efteling gewoon open mag blijven. Maar dat veegt burgemeester Weterings van tafel: "Een vergelijking tussen het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel en een groot terrein als dat van de Efteling gaat natuurlijk meteen mank. Alle voorzieningen die de Efteling kan treffen, dat is niet te vergelijken met een kermis op een dorpsplein met allemaal kroegen daaromheen."

De voorzitter van Bovak is bang voor een domino-effect, nu de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dit besluit heeft genomen. "Ik ben bang dat andere regio's dit gaan volgen." Lubach richt zijn blik nu op Den Haag. "Kijk, wij gaan die pandemie niet oplossen. Maar wij moeten in Den Haag zijn. Er moet een noodfonds komen voor de hele evenementensector. Om te kunnen overleven tot in ieder geval april volgend jaar. We hebben uitzicht nodig op een situatie dat we in ieder geval kunnen overleven."

'Kermissen moeten overleven'
Dat de kermissen moeten overleven, is Weterings in ieder geval met hem eens. "Ik ben een groot aanhanger van de kermis. Wij zijn de kermisstad van Nederland. Maar niemand kan zeggen wanneer we dit virus er nu echt onder hebben. Maar laten we niet te veel somberen. En laten we zorgen dat we in 2021 een andere zomer hebben dan dit jaar."

Het gesprek van Weterings met de twee bonden volgde op een actie van 25 kermisexploitanten. Zij protesteerden in en bij het Stadskantoor in Tilburg tegen het besluit van de veiligheidsregio, omdat zij het niet eens zijn met het kermisverbod en omdat niet vooraf met hen was overlegd.

De demonstranten in Tilburg:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.