Liveblog

Coronanieuws: gehele vrouwenselectie van PSV in quarantaine na ‘meerdere coronagevallen’

22 augustus 2020 om 15:39 • Aangepast 29 augustus 2020 om 18:44
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus. Dit liveblog is gesloten.

De hoofdpunten:

  • Een flink aantal Nederlanders waant zich immuun voor het coronavirus, blijkt uit onderzoek.
  • Vakbond FNV maakt zich zorgen over de situatie van callcentermedewerkers die sinds de coronacrisis thuiswerken.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

20.44
Ver voordat het carnavalsseizoen begint haalde Geertruidenberg vrijdag als eerste een streep door carnaval 2021. Vanwege corona is het onmogelijk op een normale manier carnaval te vieren, vindt de plaatselijke stichting. Een standpunt dat Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, wel kan begrijpen. "Ik denk zelfs dat er meer dorpen en steden gaan volgen."

19.43
Het aantal coronapatiënten dat op zaterdag op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen ligt, bedraagt 42. Dat is er een minder dan vrijdag. Op de ic's liggen 591 mensen met andere klachten dan corona. Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder. De totale ic-bezetting is 633, 13 patiënten minder dan vrijdag. Het aantal Covid-opnames buiten de ic bedraagt 131, een afname van twee.

De jongste cijfers zijn bekendgemaakt door het het Landelijk Coordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal opgenomen Covid-patiënten is het afgelopen etmaal opnieuw stabiel gebleven. Het aantal opnames loopt achter op het aantal besmettingen. Dat komt allereerst doordat naar verhouding meer besmettingen optreden bij jongeren. Eenzelfde beeld wordt gezien in sommige andere Europese landen."

18.30
Met Pinksteren was het coronavirus nog een niet te nemen drempel voor de jaarlijkse megavlooienmarkt in Uden. Maar dit weekend mocht de rommelmarkt van Udi19 alsnog doorgaan. De voetbalclub is zelf verantwoordelijk voor alle aanpassingen. "Wij hebben er alles aan gedaan om het veilig te houden", zegt Frans Verwijst van de organiserende supportersclub van Udi19.

15.40
Het vrouwenelftal van PSV telt meerdere gevallen van corona. Dat meldt de club op zijn website. De gehele selectie en begeleiding moet in quarantaine. De oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen gaat daarom niet door. De positieve testen kwamen voort uit preventieve periodieke testen die de club heeft ingevoerd..

15.02
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan voor kinderen vanaf twaalf jaar hetzelfde mondmaskerbeleid te voeren als voor volwassenen. Dat maakte de WHO vrijdagavond bekend in een richtlijn voor besluitvormers die is opgesteld in samenwerking met de VN-kinderhulporganisatie Unicef. In de richtlijn wordt uiteengezet of en wanneer het raadzaam is om kinderen mondmaskers of -kapjes te laten dragen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

14.43
Er zijn in de afgelopen 24 uur 508 positief geteste coronapatiënten bijgekomen. Dat is iets minder dan een dag eerder, toen kwamen er 535 nieuwe positief getesten bij. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM op het coronadashboard.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met elf en er zijn vijf mensen aan het coronavirus overleden.

14.16
Meer dan 800.000 personen zijn wereldwijd overleden als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus, stelt het Franse persbureau AFP op basis van een eigen telling. Volgens het Britse persbureau Reuters zijn er meer dan 23 miljoen mensen besmet met het longvirus.

13.17
Ook in Den Haag mogen oliebollenverkopers dit jaar extra vroeg aan de slag. Al in oktober mogen ze met hun wagens de stad in, meldt Omroep West. Op die manier kunnen de oliebollenverkopers wellicht wat misgelopen inkomsten goedmaken. De oliebollenkramen staan in de zomermaanden namelijk vaak op de kermissen, maar die zijn veelal afgelast dit jaar. Ook in Amsterdam en Rotterdam mogen de oliebollenbakkers eerder op pad.

11.25
Bij onze oosterburen neemt het aantal coronabesmettingen weer hard toe. Dat wordt onder meer toegeschreven aan het aantal vakantiegangers dat terugkeert uit 'oranje-gebied'. In Duitsland is het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur gestegen met 2034 en dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen in een dag, sinds eind april.

11.08 NK Wielrennen
Wielrenster Inge van der Heijden uit Schaijk gaat zaterdagmiddag niet van start op de NK wielrennen. Ze heeft positief getest op corona. Ciclismo Mundial, de ploeg van Van der Heijden, heeft ook besloten dat ook Yara Kastelijn uit Neerkant en Aniek Van Alphen uit Hapert niet op de NK uitkomen. Zij verkenden afgelopen dinsdag het parcours met Van der Heijden.

11.05
Een café in Hoofddorp moet de deuren sluiten omdat de coronamaatregelen er niet werden nageleefd. Politiemensen zagen dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag veel mensen waren in de horecazaak en op het terras. De bezoekers stonden schouder aan schouder, meldt de politie.

De burgemeester van Haarlemmermeer heeft het café daarop direct gesloten. De politie heeft de bezoekers verzocht weg te gaan. Dat gebeurde zonder problemen.

10.29
Meer dan een derde van de hulpverleners zegt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV na een onderzoek onder 1150 werknemers in de publieke sector. Van de ondervraagden zegt 70 procent dat mensen een korter lontje hebben gekregen door de coronacrisis. 40 procent zegt vaker agressief te worden benaderd door patiënten, cliënten of omstanders en 15 procent zegt vaker te maken te hebben met fysiek geweld zoals duwen, spugen of klappen krijgen. De voorzitter van de vakbond noemt de cijfers 'schokkend, schrijnend en ontluisterend'.

07.00
Ruim een derde van de hulpverleners stelt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. Dat zegt vakbond CNV na onderzoek onder 1150 leden in de publieke sector, waaronder zorgmedewerkers, ambulancepersoneel, gevangenispersoneel, ov-personeel en beveiligers. Van de ondervraagden wordt veertig procent vaker agressief benaderd door patiënten, cliënten en omstanders en heeft vijftien procent vaker te maken met fysiek geweld.

04.01 Immuniteit
Een flink aantal Nederlanders waant zich immuun voor het coronavirus. Het AD stelt uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect onder ruim duizend Nederlanders dat 28 procent van de ondervraagden niet het gevoel heeft (nog) besmet te kunnen raken met het virus. Experts vinden dat zorgwekkend. Vooral mensen tussen de 35 en 54 jaar geloven in hun eigen immuniteit: 34 procent uit die groep - met name mannen - voelt zich veilig voor het virus.

03.29 Callcentermedewerkers
Vakbond FNV maakt zich zorgen over de situatie van callcentermedewerkers die sinds de coronacrisis thuiswerken. Medewerkers die thuiswerken moeten aan hele strenge voorwaarden voldoen, zegt de vakbond in Trouw. Volgens de FNV willen medewerkers vooral af van de eis om de webcam aan te moeten zetten, zodat een leidinggevende kan controleren of mensen zich wel aan de regels houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!