Video

Romafamilie protesteert voor gebouw Rijkswaterstaat in Den Bosch, politie ook aanwezig

25 augustus 2020 om 11:10 • Aangepast 1 september 2020 om 10:54
nl
Zo'n dertig tot veertig leden van een Romafamilie hebben dinsdagochtend geruime tijd met spandoeken voor het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Zuidwal in Den Bosch gestaan. De familie komt uit Den Bosch en een aantal leden worden beschuldig van witwassen. Ze zijn boos op de overheid.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Op foto's is te zien hoe een aantal mannen op de motorkap van een auto zat, die pal voor de ingang van het gebouw was geparkeerd. Ook andere auto's stonden op de stoep. Er waren veel kinderen bij, die spandoeken vasthielden met daarop de namen van de ministers Grapperhaus, Nieuwenhuizen en Hoekstra. Op een vierde spandoek stond 'Razzia 2020'.

De politie was met tien tot vijftien agenten aanwezig. Korte tijd werd het kruispunt bij het gebouw door leden van de Romafamilie bezet, maar verder bleef het rustig. De politie laat weten wel bekeuringen te hebben uitgeschreven voor foutparkeren.

Tientallen familieleden zijn aanwezig (foto: Bart Meesters).
Tientallen familieleden zijn aanwezig (foto: Bart Meesters).

In 2016 werden tien leden van de Romafamilie veroordeeld tot celstraffen. Volgens het OM kochten ze meerdere huizen met crimineel geld.

Het Brabants Dagblad schrijft dat Rijkswaterstaat in 2008 twee huizen van de familie kocht aan de Graafsebaan in Rosmalen. Die huizen moesten weg voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart. De familie zou aangeven dat ze de huizen die ze volgens justitie met crimineel geld aanschaften, juist betaalden van het geld dat ze kregen van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat stuurde dinsdagochtend twee medewerkers naar het kantoor in Den Bosch, om te gaan horen 'waar de problemen zitten'. Dat gaf een woordvoerder aan. Twee van de protesterende familieleden werden in de loop van de ochtend binnen uitgenodigd voor een gesprek. De toezegging voor een vervolggesprek zou zijn gedaan, waarop de Romafamilie weer bij het gebouw van Rijkwaterstaat vertrok.

Op dit moment loopt de zaak rond de verdenkingen van witwassen nog in hoger beroep. Maandag is de volgende zitting.

De situatie voor het gebouw van Rijkswaterstaat (foto: Bart Meesters).
De situatie voor het gebouw van Rijkswaterstaat (foto: Bart Meesters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.