Politie arresteert Johan van Laarhoven in zijn cel en verhoort hem over witwassen

25 augustus 2020 om 15:15 • Aangepast 1 september 2020 om 16:54
nl
Voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven is dinsdag in zijn cel in Vught gearresteerd. Hij is meegenomen naar een politiebureau waar de politie hem ging verhoren over zijn strafzaak. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Breda in een persbericht. De advocaat van Johan zet grote vraagtekens bij de hele gang van zaken en zegt dat het verhoor niet doorging.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Politie en justitie verdenken Johan van Laarhoven (59) van grootschalig witwassen met coffeeshopketen The Grass Company. Het zou gaan om 20 miljoen euro aan misdaadgeld. Hij wordt ook verdacht van belastingfraude en het vormen van een criminele organisatie. Voor die verdenkingen is hij meer dan drie jaar geleden al aangeklaagd. Maar hij is er formeel nog nooit voor opgepakt.

De politie wil Van Laarhoven ook 'de komende dagen' ondervragen in het bijzijn van zijn advocaat. Volgens het OM hebben ze Van Laarhoven al vaker gevraagd mee te werken aan een verhoor. 'Dat wilde hij niet. De verdediging liet weten de voorkeur te hebben voor een verhoor bij de rechter-commissaris,' meldt het OM. De rechter-commissaris heeft de verdachte naar de politie doorverwezen.

De coronacrisis maakte een normaal verhoor ook tijdelijk niet mogelijk, schreef het OM in een persbericht. Nu was het moment daar.

'Schandelijk'
Later op de dag volgde een reactie van de advocaat van Van Laarhoven. Die bekritiseerde het persbericht en was ook boos dat hij een uur moest wachten tot de politie zo ver was. Daarna bleek ook nog eens dat de verhoorruimte te klein was. Toen ging het verhoor volgens Sidney Smeets niet door.

Wachten op privacy instellingen...

Naar huis
Van Laarhoven zit momenteel in Vught de laatste dagen uit van een celstraf voor witwassen die hij in Thailand kreeg. Hij wordt vrijdag uit de PI Vught naar huis gestuurd. Hij moet dan gaan werken aan zijn reïntegratie in de Nederlandse samenleving.

Hij kan zich ook gaan voorbereiden op zijn strafzaak. Vermoedelijk volgt komend najaar bij de rechtbank in Breda een eerste tussentijdse rechtszaak waarop wordt bepaald hoe het proces verder gaat. De verdediging van Van Laarhoven vecht intussen de dagvaarding aan. Daarmee proberen ze te ontsnappen aan verdere strafrechtelijke vervolging.

Het OM hoopt dat de inhoudelijke behandeling uiterlijk begin 2021 kan starten . Hoofdverdachten zijn Johan van Laarhoven, zijn broer Frans en de bedrijfsleider van The Grass Company.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.