Preventief ruimen nertsenhouderijen: minister hakt knoop snel door

27 augustus 2020 om 12:18 • Aangepast 3 september 2020 om 12:14
nl
Minister Carola Schouten van Landbouw denkt deze week de stoppersregeling voor nertsenhouders te kunnen presenteren. "Dat verwacht ik wel", zei ze donderdag voorafgaand aan een overleg over de begroting voor komend jaar.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Tientallen nertsenbedrijven, vooral in Oost-Brabant, zijn inmiddels geruimd vanwege besmetting met het coronavirus. De Tweede Kamer vroeg Schouten met een stoppersregeling te komen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het fokken van nertsen zou al vanaf 2024 worden verboden, maar de Kamer wil dat alle fokkers aan het einde van dit jaar zijn gestopt.

"We zijn hard bezig met het vormgeven van de stoppersregeling", zei Schouten donderdag. "Het moet wel allemaal kloppen, juridisch haalbaar zijn."

Preventief ruimen?
Als de bedrijfstak eind dit jaar zou ophouden te bestaan, moeten de resterende houderijen mogelijk preventief worden geruimd. Experts van het OMT-Z adviseerden Schouten vorige maand al alle nertsenbedrijven preventief te ruimen als na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden opduiken.

Voorwaarde daarbij was wel dat de verspreiding van het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde zou zijn als half juli. Omdat het aantal besmettingen bij mensen inmiddels fors hoger ligt, heeft Schouten om een nieuw advies gevraagd. Zij heeft dat inmiddels ontvangen, maar ze moet de knoop nog doorhakken.

De gemeenten in ons land waar nertsenbedrijven zijn besmet.
De gemeenten in ons land waar nertsenbedrijven zijn besmet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.