Liveblog

Coronanieuws zondag: 508 nieuwe besmettingen en 40 procent Nederlanders wil afvallen vanwege corona

30 augustus 2020 om 07:00 • Aangepast 6 september 2020 om 11:14
nl
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • In de afgelopen 24 uur zijn er landelijk gezien 508 nieuwe besmettingen bijgekomen.
  • In Brabant gaat het om 65 besmette personen erbij.
  • Berichten dat coronapatiënten met overgewicht vaker op de IC belanden en een hoger overlijdensrisico hebben, is voor veel mensen reden om af te vallen.
  • 'Minister Ferd Grapperhaus heeft geloofwaardigheid verloren', meent 42 procent van de ondervraagden in opinieonderzoek Maurice de Hond.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

20.00
Het aantal coronabesmettingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk blijft stijgen. Op Aruba werd dit weekend gemeld dat er een tiende patiënt is overleden. Op het eiland zijn inmiddels 1200 besmettingen. Op Sint-Maarten, waar zondag 264 besmettingen zijn geregistreerd, staat het aantal overleden patiënten al enige tijd op zeventien.

16.10
Op de intensive cares van de ziekenhuizen in ons land liggen zondag 33 mensen met het coronavirus. Dat is 1 patiënt minder dan zaterdag. In de ziekenhuizen liggen buiten de ic nog eens 94 mensen met corona, dat zijn er 2 minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Het RIVM kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 508 meldingen van nieuwe coronagevallen. Dat zijn er 7 meer dan zaterdag, toen er 501 meldingen binnenkwamen.

15.42
Een speler van voetbalclub Margriet uit Oss is positief getest op het coronavirus. De wedstrijden van het eerste en tweede elftal zijn om die reden uit voorzorg afgelast. Dit meldt de lokale omroep Dtv.

Het gaat om de bekerwedstrijd Margriet-Cito, die zaterdagavond zou hebben plaatsgevonden, en de bekerconfrontatie Margriet 2-Nulandia 3.

De duels van de twee teams gaan niet door, omdat de speler voor allebei de ploegen uitkomt. Ook trainen het eerste en het tweede elftal samen.

14.32
In de provincie Zuid-Holland komen de meeste nieuwe besmettingen voor, gevolgd door Noord-Holland en op de derde plaats Brabant. In onze provincie kwamen er 65 besmette personen bij.

Tilburg heeft de meeste nieuwe gevallen met 17 positief geteste mensen. Dat zijn er drie minder dan zaterdag. Eindhoven stond zaterdag op de tweede plek met 12 besmettingen, dat zijn er nu 3.

14.21
Er zijn 508 nieuwe besmettingen bijgekomen in ons land. Er zijn de afgelopen 24 uur twee ziekenhuisopnames gemeld. Er zijn sinds zaterdag geen sterfgevallen bijgekomen.

11.53
Minister Wopke Hoekstra is niet besmet met het nieuwe coronavirus. De bewindsman had zich uit voorzorg laten testen wegens milde verkoudheidsklachten, maar de uitslag is negatief, twittert hij. Hij is overigens vol lof over de GGD: "Wat een geoliede machine is zo'n teststraat."

Wachten op privacy instellingen...

10.19 Afvallen
De berichten dat corona-patiënten met overgewicht vaker op de IC belanden en een hoger overlijdensrisico hebben, zijn voor veertig procent van de Nederlanders aanleiding af te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek van Happy Weight. het gaat om meer vrouwen (44 procent) dan mannen (36 procent) . Van de corona-patiënten die op een IC zijn behandeld, had 77 procent overgewicht. Overgewicht geeft 44 procent meer kans te overlijden aan corona.

09.45 Grapperhaus
Van de Nederlanders vindt 42 procent dat minister Ferd Grapperhaus zijn geloofwaardigheid heeft verloren als hij mensen waarschuwt zich aan de coronamaatregelen te houden. Een kwart van de deelnemers aan de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond vindt dat de minister moet aftreden. Vorig weekend trouwde Grapperhaus. Daarbij werden de coronaregels overtreden. Gasten hielden niet altijd genoeg afstand, zo was te zien op foto's.

Wachten op privacy instellingen...

09.26
Voetbalclub MVV Maastricht heeft weer een voetballer in quarantaine moeten plaatsen. De speler testte weliswaar negatief op het coronavirus, maar hij heeft intensief contact gehad met zijn ploeggenoot bij wie wel besmetting met het virus werd vastgesteld. Dat betekent dat trainer Darije Kalezic zondagavond tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit voetbalseizoen tegen Almere City FC twee spelers moet missen.

Wachten op privacy instellingen...

06.52
Wereldwijd is bij meer dan 25 miljoen mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Op 11 augustus, nog geen drie weken geleden, steeg het aantal geregistreerde besmettingen boven de twintig miljoen.

06.23
Een onbekende heeft op internet de domeinnaam viruswaarheid.com gekocht. Wie op deze link klikt, komt op de officiële website terecht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). De actiegroep Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin genaamd, is zelf niet te spreken over de actie. "Dit is natuurlijk complete waanzin. Wij bereiden een rechtszaak voor om deze misleiding te stoppen", is op een Twitteraccount met de naam Viruswaarheid te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!