Geen Sinterklaasintocht met veel publiek in Eindhoven vanwege corona, organisatie zoekt alternatief - Omroep Brabant

Geen Sinterklaasintocht met veel publiek in Eindhoven vanwege corona, organisatie zoekt alternatief

3 september 2020 om 20:29 • Aangepast 11 september 2020 om 13:04
nl
De intocht van Sinterklaas, in november in Eindhoven, wordt ontdaan van diverse tradities. Het was al langer bekend dat de goedheiligman niet door Zwarte Pieten zou worden geassisteerd; donderdagavond werd ook duidelijk dat de Sint niet per boot aankomt. De verwachte drukte is door de coronacrisis moeilijk te handhaven. Het intochtcomité gaat op zoek naar een alternatief voor de intocht.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Het lijkt misschien vroeg, maar Park Hilaria en de Marathon Eindhoven zijn ook bijtijds afgelast. In het geval van de intocht heeft het organiserende comité nu de tijd om iets anders te bedenken", zo reageert wethouder Monique List. Ze spreekt van een logisch besluit: "Bij aankomst met de boot zou het gezien de coronamaatregelen met al die kinderen te druk kunnen worden op de kade."

Ludieke film?
Leontien van Kollenburg kan zich vinden in de woorden van List. De voorzitter van de Stichting intochtcomité Sint Nikolaas Eindhoven voegt eraan toe dat ook bij een activiteit in de binnenstad de anderhalvemeter maatregel moeilijk kan worden nageleefd. Ze sluit overigens niet uit dat er toch een boot aan te pas komt. Van Kollenburg: "Bijvoorbeeld in een film of een soort van lokaal journaal, zodat we toch op een ludieke manier de aankomst onder de aandacht kunnen brengen."

De veranderingen werden aangekondigd tijdens zogeheten Pietdates. Het comité dat de intocht van Sinterklaas voorbereidt, presenteerde tijdens deze bijeenkomst in het stadhuis de opvolgers van Zwarte Piet. Een social designer, een communicatieadviseur en een make-up artist hebben het comité bij de keus geholpen. "Hiermee zetten we als intochtcomité ook een stevig punt achter een beladen en heftige periode. De discussie over het uiterlijk van Piet is voor ons vanaf nu afgesloten", aldus Van Kollenburg.

'Heel fleurig'
De Eindhovense Pieten die aan de belangstellenden werden getoond, zijn licht van kleur en hebben een gevarieerd uiterlijk. Ze vallen in de smaak bij List en niet alleen omdat een van de Pieten het logo van de gemeente op zijn trui draagt. "Ik word er erg vrolijk van, ze hebben een heel fleurige, energieke en creatieve uitstraling. Compliment voor het organisatiecomité", aldus de wethouder die het verder fijn vindt dat de kleren doen denken aan de 'ouderwetse' Piet.

Burgemeester en wethouders bekrachtigden eerder dit jaar de afspraak dat Zwarte Piet met ingang van dit jaar in Eindhoven niet meer welkom is. Dit vanwege de discussies over zijn uiterlijk, omdat die doet herinneren aan het slavernijverleden van ons land en in verband wordt gebracht met racisme. Het collegebesluit wordt overigens niet raadbreed gedragen.

'Eindhoven echt de gekste'
Een van de raadsleden die Zwarte Piet nog steeds een warm hart toedragen, Tjerk Langman, reageerde zoals verwacht niet bepaald blij op de nieuwe stijl: "Eindhoven is nu echt de gekste", aldus de LPF'er. List kon wel lachten om zijn tweet.

Wachten op privacy instellingen...

In 2018 liep de intocht van de Sint in Eindhoven uit de hand. Veertien mannen werden toen opgepakt, de meesten kregen van de politierechter een taakstraf.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.