'Helemaal geen reden tot onrust over loslopende nertsen', zegt gemeente Best

4 september om 09:15 • Aangepast 11 september om 15:24
Omroep Brabant
Deze nerts werd gezien aan de Biesvelden. (Foto: Soraya van de Crommert)
Omroep Brabant
De gemeente Best ontvangt jaarlijks meldingen over nertsen die los rondlopen. (foto: Albert van Diest)
1/2 Deze nerts werd gezien aan de Biesvelden. (Foto: Soraya van de Crommert)
Inwoners van de gemeente Best hoeven zich geen zorgen te maken over de nertsen die ze de laatste dagen, met name in de wijken Heivelden en Naastenbest, los hebben zien rondlopen en een mogelijk besmettingsgevaar vormen voor corona. Dat zegt de gemeente. "Ze zijn nog nooit positief getest in Best."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We hebben regelmatig contact met de eigenaar van de nertsenfarm in onze gemeente", vertelt de woordvoerster. "Dat is al zo sinds bekend werd dat nertsen drager kunnen zijn van het coronavirus." Het bedrijf wordt volgens haar wekelijks gecontroleerd door de NVWA.

Wachten op privacy instellingen...

Ander daglicht
De gemeente hoort ook de geluiden van de inwoners over de loslopende nertsen. "Maar de NVWA heeft aangegeven dat er op dit moment helemaal geen reden is tot onrust, want ze zijn nog nooit positief getest in Best."

Volgens de woordvoerster ontvangt de gemeente jaarlijks meldingen over nertsen die los rondlopen. "Alleen staat dit nu in een ander daglicht. We snappen dus dat mensen hier nu misschien anders naar kijken. Maar er is op dit moment geen reden tot onrust."

'Maak me niet extra ongerust'
Jago Lachmeijer, die donderdag een nerts ving, is blij met dit statement van de gemeente, want hij zag op social media dat er veel ongerustheid is onder de mensen in Best. Hij werd zelf gebeten door het dier dat hij ving. "Ik houd natuurlijk wel goed in de gaten dat ik geen symptomen krijg van de ziekte, maar ik maak me niet extra ongerust", vertelt hij. "De dieren worden, zeker nu er zoveel aandacht aan wordt besteed, extra gecontroleerd en in de gaten gehouden."

Een nerts op de Praalheuvel in Best (foto: Albert van Diest).
Een nerts op de Praalheuvel in Best (foto: Albert van Diest).

Hij heeft donderdagavond nog even gesproken met de eigenaar van de nertsenfarm. "Ik ben namelijk voorzitter van de volkstuinvereniging, precies naast de nertsenfarm", legt hij uit. "Ook hij gaf aan dat er geen enkele reden is tot ongerustheid."

Zorgen
Soraya van de Crommert, die donderdag ook een nerts zag rondlopen, is daarentegen verrast over de reactie van de gemeente. "Donderdag kreeg ik nog te horen dat zij er toen nog geen info over had. Dan vind ik het knap dat ze dit nu zeggen."

Zij houdt dan ook zorgen. "Ik wil geen paniek veroorzaken en er geen toestand van maken", benadrukt ze. "Maar feit is dat bewezen is dat nertsen het coronavirus kunnen hebben en het ook kunnen verspreiden. Ik denk aan de veiligheid van kleine kindjes die buiten spelen, honden die uitgelaten worden, katten die buiten zijn... Wie zegt dat zo'n nerts die niet kan bijten?"

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...