Liveblog

Coronanieuws: helft meer besmettingen met coronavirus geconstateerd

8 september 2020 om 06:16 • Aangepast 16 september 2020 om 09:23
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
  • 964 nieuwe besmettingen op dinsdag waarvan 90 in Brabant.
  • In de afgelopen week zijn er landelijk 50 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder.
  • Rabobank verwacht dip in de woningmarkt.
  • Aantal treinreizigers door thuiswerken gehalveerd.

22.57 Dit liveblog is gesloten. Woensdag openen we een nieuw liveblog voor al het nieuws rondom de coronacrisis.

22.38 - Hotelsector
De hotelsector wordt door de coronacrisis ongekend hard geraakt. Dat concludeert Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die waarschuwt voor de grote klap die nog zal volgen. Veel hoteleigenaren staan volgens de branchevereniging voor 'zeer moeilijke keuzes' als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging.

Hotels hebben hun deuren eerder dit jaar niet hoeven sluiten, maar tijdens de lockdownperiode kwamen er nauwelijks gasten. De bezettingsgraad en omzet waren volgens KHN nihil. Ook de omzet van de afgelopen drie maanden is niet te vergelijken met voorgaande jaren. "Waar veel hotels aan de Nederlandse kust en de traditionele binnenlandse toeristische bestemmingen deze zomer een redelijk tot goed seizoen draaiden, duikt de hotelsector landelijk steeds meer in de rode cijfers", aldus de organisatie.

19.51 - 'Steunpakket lijkt te werken'
De noodmaatregelen om de economie door de crisis te loodsen lijkt te doen waarvoor het is bedoeld, namelijk werkloosheid voorkomen. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag.

Het Centraal Planbureau verwacht dat de economie met 3,5 procent groeit na de krimp in 2020 door de coronacrisis. Werkenden gaan er in koopkracht 1,2 procent op vooruit. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 0,8 procent. Door het derde steunpakket dat het kabinet recent presenteerde, ligt de werkloosheid iets minder hoog dan verwacht: op 5,9 procent ofwel 545.000 werklozen.

18.59 - Domino Day
Ook in 2021 is er nog geen Domino Day, dat meldt RTL Boulevard. Het financiële risico is te groot om het project nu van de grond te trekken, zeggen producenten EndemolShine en RTL. "Domino Day is een kostbaar project en gezien de omstandigheden, als gevolg van de coronacrisis, is het financiële risico te groot."

17.44 - Gommers kan zich voorstellen dat regels voor jongeren versoepeld worden
Terwijl het aantal coronabesmettingen stijgt, blijft het aantal ziekenhuisopnames relatief laag. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zou zich daarom vanuit zijn eigen expertise kunnen voorstellen dat de coronaregels voor jongeren iets versoepeld kunnen worden. "Maar het blijft heel lastig, omdat het toch een tijdbom is. Je weet niet precies wat de effecten zijn als je gaat versoepelen. Dan kan het in veertien dagen ineens hard gaan", zei hij tegen BNR Nieuwsradio. "Het blijft op eieren lopen." Gommers reageerde op de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat het aantal positieve tests in een week tijd met 50 procent is toegenomen, tot 5427. Vooral onder jongeren neemt het aantal besmettingen toe.

17.17 - Vuurwerkverbod uitgesteld om corona
Amsterdam stelt het afsteekverbod van vuurwerk een jaar uit vanwege de coronacrisis. Burgemeester Femke Halsema schrijft dinsdag aan de raad dat "de uitzonderlijke omstandigheden van de coronacrisis" de gemeente ertoe dwingen het verbod niet al de komende jaarwisseling maar pas bij die van 2021 op 2022 in te laten gaan.

De hoofdstad wil het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw verbieden, omdat er tijdens de jaarwisseling steeds meer incidenten zijn met overlast, schade en letsel als gevolg van vuurwerk.

17.14 - Na Tilburg nu ook studenten in Nijmegen besmet
Onder bezoekers van studentencafé Van Rijn in Nijmegen zijn tot nu toe 51 personen gevonden, die besmet zijn met het coronavirus. Nog eens 230 voornamelijk jonge mensen zitten in thuisquarantaine, omdat ze mogelijk een besmetting hebben opgelopen. Ook enkele medewerkers van het café zijn besmet. Dat meldt de GGD Gelderland-Zuid dinsdag op basis van bron- en contactonderzoek onder cafébezoekers sinds 25 augustus. Het aantal besmettingen kan nog verder oplopen, aldus een woordvoerster van de dienst.

16.57 - Kermis in Oerle gaat toch door
In Oerle komt tóch een kermis deze maand. Maar die wordt op een andere plaats georganiseerd dan normaal gesproken. In plaats van het Kerkplein, verhuist de kermis dit jaar naar het grasveld naast de basisschool St Jan Baptist. Daarmee worden de kermis en horeca van elkaar gescheiden. En op het terrein van de kermis worden coronamaatregelen genomen: het terrein is omheind, er komt een looproute en er is een aparte in- en uitgang en beveiligers en boa's letten op of iedereen zich aan de coronaregels houdt.

16.21 - Voetbalwedstrijden eredivisie in de bioscoop
Bioscoopketen Pathé gaat voetbalwedstrijden uit de eredivisie uitzenden in de bioscoop, speciaal voor de fans die niet naar het stadion kunnen. onder meer fans in Tilburg en Eindhoven kunnen voor hun voetbalclub naar de bios.

In tien bioscopen van Pathé die gevestigd zijn in steden waar ook een eredivisieclub zit, worden wekelijks de wedstrijden van de clubs uit die stad vertoond. Het gaat om thuis- en uitwedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse, PEC Zwolle, ADO Den Haag, FC Groningen, Willem II en Sparta.

15.58 - Bossche Winter
Nadat er al een 'Bossche Zomer' werd georganiseerd, komt er nu ook een 'Bossche Winter' als het aan wethouder Van der Geld van Den Bosch ligt. Omdat er veel grote evenementen door de coronacrisis niet door konden gaan, werden er tijdens die Bossche Zomer een boel kleine initiatieven verspreid over de stad. De Bossche Winter moet 'een verbeterde versie worden' van de Bossche Zomer, vindt de wethouder.

15.45 - 'Vooral jongeren moeten bewust blijven'
Jongeren worden zelf meestal niet heel ernstig ziek van het coronavirus, maar ze moeten wel beseffen dat ook zij het virus verder kunnen verspreiden, waarschuwt Aura Timen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

"Het zou heel jammer zijn als de aandacht verslapt. Als het virus maar lang genoeg rondgaat onder jongeren, sijpelt het vanzelf door naar ouderen en kwetsbare groepen", aldus Timen, die hoofd is van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.

15.34 - Het aantal besmettingen in Brabant
Kijk op dit kaartje om te zien hoe het aantal coronabesmettingen is verdeeld over de verschillende gemeenten in onze provincie. Het zijn cijfers over de afgelopen twee weken.

Wachten op privacy instellingen...

15.12 - Leerling Jan van Brabant College in Helmond besmet
Een leerlingen van het Jan van Brabant College in Helmond, locatie Molenstraat, is positief getest op het coronavirus. Enkele leerlingen waarmee intensief contact is geweest zitten in quarantaine. Zij zijn allemaal door de GGD benaderd.

14.30 - 90 nieuwe positieve testen in Brabant
In onze provincie zijn dinsdag 90 nieuwe positief geteste coronapatiënten geregistreerd, blijkt uit de nieuwe cijfers van het RIVM. Tilburg is de stad met de meeste ziekenhuisopnames in onze provincie dinsdag.

In heel Nederland gaat het om 964 nieuwe patiënten. Op maandag waren dat er 86 in onze provincie en 797 landelijk.

14.22 - Helft meer besmettingen met coronavirus geconstateerd
In de afgelopen week zijn 50 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5427 meldingen gekregen over nieuwe besmettingen. In de vorige wekelijkse rapportage waren dat er 3597. De week daarvoor lag het aantal positieve tests slechts een fractie hoger: 3588.

Het RIVM kreeg afgelopen week 17 meldingen over sterfgevallen. Bij de vorige publicatie waren 24 mensen overleden. Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen werden 89 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen, op de intensivecareafdelingen 19. Vorige week waren dit er respectievelijk 65 en 11, zo blijkt uit cijfers die het RIVM van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft doorgekregen.

Het zogeheten reproductiegetal is toegenomen, van 1 naar 1,17. Dat wil zeggen dat honderd personen met het coronavirus 117 anderen aansteken.

13.38 - Geen carnavalsactiviteiten Rosmalen tot 1 januari
In Zandhazendurp ofwel Rosmalen worden in ieder geval tot 1 januari 2021 geen carnavalsactiviteiten georganiseerd. Dat heeft de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval besloten. Door de coronamaatregelen is het bijna niet mogelijk om een goed evenement neer te zetten, vindt de stichting. Dat betekent voor nu dat het 11-11 bal en de jeugdraadverkiezing worden geannuleerd, die in november stonden gepland.

13.25 - Kabinet zoekt steun voor derde steunpakket bij oppositie
Het kabinet zoekt steun bij de oppositie voor het derde steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in zwaar weer verkeren. De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) zijn daarvoor allereerst langs geweest bij PvdA-leider Lodewijk Asscher.

12.30 - Reizigers Corendon kunnen eerder weg van Griekse eilanden
Reisorganisatie Corendon biedt reizigers die op een van de Griekse eilanden zitten de mogelijkheid om eerder terug te komen van hun vakantie. Het reisadvies voor de Griekse eilanden is dinsdagochtend bijgesteld naar oranje. Er verblijven op dit moment ruim 3500 Corendon-reizigers op de Griekse eilanden

11.30 - 'Omzetdaling van 81 procent in evenementenbranche'
"In weinig sectoren laat de coronacrisis zulke duidelijke sporen na als in de evenementenbranche", meldt Nieuwsuur. Organisatoren, toeleveranciers en locaties melden een gemiddelde omzetdaling van 81 procent. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat bijna alle grote evenementenlocaties aan het reorganiseren zijn of dat binnenkort gaan doen.

09.55 - Rabobank verwacht dip woningmarkt
De Rabobank voorziet voor de komende twee jaar een dip in de woningmarkt. Dat blijkt uit een kwartaalbericht van de bank. Oorzaak is de aanhoudende coronacrisis. Momenteel stijgen de prijzen van koopwoningen nog altijd.

Naar verwachting worden de prijzen in 2021 gemiddeld 0,8 procent lager dan dit jaar. Een sterkere daling van 2,6 procent wordt verwacht in 2022. Daarna gaan de huizenprijzen weer omhoog, zo is de verwachting.

07.35 - 'Agressie en intimidatie in ziekenhuizen stijgt door corona'
Ziekenhuispersoneel krijgt steeds vaker te maken met agressie en bezoekers die zich niet meer aan de coronamaatregelen willen houden. Een kwart van het zorgpersoneel heeft de afgelopen maanden te maken gehad met fysiek geweld. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU'91 en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

In de enquête van beroepsvereniging NU'91 onder 1200 medewerkers geeft maar liefst 60 procent van de zorgmedewerkers aan dat agressie en intimidatie op de werkvloer de afgelopen maanden is toegenomen. Een kwart van het personeel geeft aan ook te maken te krijgen met fysiek geweld.

6.05 - Recordaantal besmettingen verwacht
Het aantal coronabesmettingen neemt hard toe. In de afgelopen week is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4000 mensen, en mogelijk zelfs meer dan 5000 mensen. Het RIVM komt dinsdag met de exacte cijfers in zijn wekelijkse update.

Amsterdam-Amstelland had de afgelopen week de meeste gevallen, net als de week ervoor. De regio Haaglanden (Den Haag en omstreken) heeft Rotterdam-Rijnmond ingehaald. Behalve in de vier grote steden zijn ook veel coronagevallen vastgesteld in steden als Tilburg, Delft, Almere, Nijmegen, Zoetermeer, Dordrecht, Haarlem en Eindhoven.

5.44 - Veel psychische klachten door corona
Meer dan de helft van de Nederlanders zegt door de coronacrisis psychische klachten te hebben gekregen. Mensen missen vooral contact, spontaniteit en zekerheid in hun leven. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek.

60 procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen.

5.31 - Meer besmettingen in Duitsland
In Duitsland is in het afgelopen etmaal bij nog eens 1499 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Daarmee is opnieuw sprake van een toename ten opzichte van de eerdere dagen in het weekend.

5.16 - Veel minder treinreizigers
Door de coronacrisis zijn veel meer mensen thuis gaan werken, waardoor het aantal treinreizigers ten opzichte van vorig jaar deze tijd flink is gedaald. Het aantal mensen dat in hun vrije tijd de trein neemt voor een uitstapje neemt wel toe.

Vorig jaar waren er aan het einde van de vakantieperiode zo'n 1,3 miljoen reizigers per dag. Dit jaar is het aantal ongeveer 600.000.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!