LIVEBLOG

Coronanieuws: Medewerkers GGD nu al gebeld voor voorrang bij testen, toename van 1270 besmettingen

12 september om 07:00 • Aangepast 19 september om 19:14
Foto: BeeldWerkt
Foto: BeeldWerkt
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door
  • GGD vraagt geduld, voorrang bepaalde doelgroepen bij coronatesten wordt komende week vormgegeven.
  • Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Jaap van Dissel.
  • Nertsen blijken besmettelijker dan gedacht.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Het liveblog is gesloten.

20.11 - VION kweekt zorgen
Het zit meerdere raadsleden niet lekker dat slachthuis VION in Boxtel eind mei toch open is gebleven. Dit ondanks de vele coronabesmettingen binnen het bedrijf. Uit documenten die Omroep Brabant in handen heeft, zegt de GGD dat de vleesverwerker afspraken niet nakwam en de situatie niet onder controle was.

19.13 - GGD ziet toename belletjes leraren
De GGD heeft zaterdag 30 procent meer telefoontjes binnen gekregen na de mededeling van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat leraren en zorgpersoneel voorrang krijgen bij het testen op corona.

Dat zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw tegen de NOS. "Veel mensen zeiden dat ze in het onderwijs werken en vroegen of ze vandaag nog getest konden worden."

15.55 - Besmettingen met 1270 toegenomen
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is zaterdag met 1231 gestegen. Dat komt neer op 7,1 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners, meldt de overheid op het zogenoemde coronadashboard. Vrijdag steeg het aantal vastgestelde coronabesmettingen met 1270.

14.46 - Geen corona bij King of the Court
Bij een nieuwe testronde onder alle 76 deelnemers aan het internationale beachvolleybaltoernooi King of the Court in Utrecht is niemand positief getest op het coronavirus. Dat meldde de organisatie, die donderdag nog de Zwitser Quentin MÚtral en de Tsjech David Schweiner uit het toernooi verwijderde nadat die wel besmet waren gebleken bij een testronde kort voor aanvang van het toernooi.

13.02 - Nertsen besmettelijker dan gedacht
Er zijn zeker 66 medewerkers en familieleden besmet geraakt bij uitbraken op nertsenfokkerijen. Dat is 68 procent van het totaal aantal geteste personen op de fokkerijen, blijkt uit een uitgebreid Nederlands onderzoek naar de uitbraak op zestien fokkerijen. De NOS schrijft hierover. Zeker in een aantal gevallen is het virus overgedragen van nerts op mens. De uitbraak op nertsenfokkerijen is daarmee heftiger dan gedacht. Het onderzoek werd begin deze maand gepubliceerd op een website voor biowetenschappen.

12.25 - IJshockeyers besmet
Drie ijshockeyers van Eindhoven Kemphanen, dat uitkomt in de eerste divisie, zijn besmet met het coronavirus. Daarop heeft de ijshockeybond besloten de oefenwedstrijd tussen de Kemphanen en Zoetermeer Panters af te gelasten. Dit duel zou eigenlijk deze zaterdagavond plaatsvinden. De besmettingen kwamen aan het licht na een contactonderzoek van de GGD. De drie spelers zijn vervolgens in quarantaine gegaan.

10.00 - GGD vraagt om geduld
Op verzoek van minister Hugo de Jonge gaan de GGD’en bij coronatesten voorrang geven aan bepaalde beroepsgroepen. Het gaat om onderwijspersoneel en zorgmedewerkers. GGD GHOR Nederland laat weten dat medewerkers nu al gebeld worden om voorrang te krijgen, maar de organisatie vraagt 'nog heel even geduld'. De GGD’en gaan de uitvoering van dit beleid komende week vormgeven.

Wachten op privacy instellingen...

09.54 - Minder vertrouwen in Grapperhaus
Het schenden van coronaregels op de bruiloft van justitieminister Ferd Grapperhaus heeft het vertrouwen in hem aangetast. Dat komt naar voren in een onderzoek van I&O Research. Volgens een enquête in de aanloop naar Prinsjesdag lag zijn waarderingscijfer als lid van het kabinet steeds rond de 6, maar daalde dat na zijn bruiloft naar 5,2. Daarmee is hij de laagst gewaardeerde minister, stelt het onderzoeksbureau na raadpleging van ruim tweeduizend mensen.

Wachten op privacy instellingen...

05.32 - Mogelijk nieuwe regionale maatregelen
Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in het AD. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg vrijdag met 1270. Dat komt neer op 7,3 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners. Voor het eerst sinds 17 april komt het aantal besmettingen boven de zogenoemde signaalwaarde uit.

03.30 - Eredivisie start weer
Ruim een halfjaar na de laatste wedstrijd in het - vanwege het coronavirus - afgebroken voetbalseizoen 2019-2020 gaat de eredivisie zaterdag weer van start. De hoogste Nederlandse voetbalcompetitie begint in Friesland met de wedstrijd tussen Willem II en sc Heerenveen. Het was de bedoeling dat de eredivisie zaterdagmiddag al zou starten met het duel tussen FC Utrecht en AZ, maar vanwege de Europese verplichtingen van AZ is die wedstrijd uitgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Open Monumentendag coronastijl
Dit weekend openen meer dan 2500 monumenten hun deuren voor de 34e editie van Open Monumentendag. Vanwege het coronavirus ziet de dag er ietwat anders uit dan gebruikelijk. Bezoekers kunnen op de website van de organisatie kijken welke monumenten fysiek of digitaal geopend zijn. Kastelen, boerderijen en musea, maar ook molens, woonhuizen en industriële erfgoedlocaties zoals monumentale sluizen doen mee. Mensen wordt gevraagd te reserveren.

Wachten op privacy instellingen...

02.02 - Restaurant dicht door besmettingen
De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft met onmiddellijke ingang restaurant 't Waaltje in Heerjansdam voor twee weken gesloten. Het aantal besmettingen gelinkt aan de horecagelegenheid is de afgelopen dagen opgelopen naar zestien.

01.59 - Extra geld voor investeringen
Het kabinet sprokkelt nog meer geld bijeen voor investeringen die Nederland uit de coronacrisis moeten helpen. Het gaat om twee miljard euro die versneld gestoken wordt in zaken als onderhoud aan spoor, bruggen, wegen en waterwegen, de verduurzaming van rijksgebouwen en defensie.

Wachten op privacy instellingen...