Reuzenwesp is in opmars: Aziatische hoornaar duikt op in Heeze

14 september 2020 om 17:25 • Aangepast 21 september 2020 om 19:44
nl
De Aziatische hoornaar is maandag gezien in Heeze. Imker Gijs Boelens zag de ‘reuzenwesp’ tussen zijn bijen vliegen. Hij sloeg het beestje dood en bracht het vervolgens naar boswachter Mari de Bijl.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

“Ik had er nog geen gezien hier, dus het is wel uniek”, vertelt de boswachter. “En tegelijkertijd ook een bevestiging dat die beestjes bezig zijn met een opmars.”

Bedreiging voor bijen
Daar maakt De Bijl zich wel zorgen over. De reuzenwesp is een ongewenste gast. Het beestje is niet zozeer gevaarlijk voor mensen, maar vormt wel een bedreiging voor met name honingbijen. “Daar jaagt de Aziatische hoornaar op en dat is dus een probleem voor bijen én imkers. Het valt voor imkers niet mee om een bijenpopulatie te houden momenteel.”

De Aziatische hoornaar staat op de zogeheten Unielijst. Hierop staan 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt. Permanente vestiging van de reuzenwesp is dus ongewenst.

Volgen
Om die reden adviseert De Bijl mensen die een Aziatische hoornaar zien, het beestje te volgen. Zo kan een eventueel nest worden opgespoord. Dat nest kan dan worden vernietigd.

De Aziatische hoornaar is te herkennen aan het bijna volledige zwarte achterlijf met een kleine geeloranje vlek. In juli dook er in Zevenbergschen Hoek ook een reuzenwesp op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.