Een kijkje in het stadskantoor van Roosendaal terwijl het zorgvuldig wordt gesloopt - Omroep Brabant
Video

Een kijkje in het stadskantoor van Roosendaal terwijl het zorgvuldig wordt gesloopt

17 september 2020 om 21:30 • Aangepast 24 september 2020 om 15:44
nl
Gipswanden, glas, stenen, toiletpotten en radiatoren. Vrijwel alles wat uit het stadskantoor wordt gesloopt, wordt hergebruikt. De bedoeling is dat er maximaal één container met echte afval overblijft. "Daar mag je mij straks op afrekenen. Ik ga zelf controleren of het lukt", zegt wethouder Cees Lok donderdag tijdens een rondleiding door het pand.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De sloopwerkzaamheden aan het stadskantoor zijn in volle gang sinds de provincie een vergunning heeft verleend om ook de buitenkant van het gebouw aan te pakken. Vanwege de aanwezigheid van vleermuizen mocht de gemeente eerst alleen de binnenkant van het stadskantoor strippen.

"De gemeenteraad heeft ons gevraagd zoveel mogelijk te hergebruiken."

Tussen de razende slijptollen vertelt Lok donderdagochtend hoe het oude gebouw op een bijzondere manier duurzaam wordt gemaakt. "We hebben van de gemeenteraad niet alleen de opdracht gekregen om het gebouw te renoveren, we zijn ook gevraagd zoveel mogelijk te hergebruiken", legt de wethouder uit.

Een kijkje in het gestripte stadskantoor:

Wachten op privacy instellingen...

En dat lijkt goed te lukken. "Er is ongelooflijk veel dat opnieuw kan worden gebruikt. Misschien niet in ons pand, maar wel ergens anders. Zo kunnen er straks fietsen geparkeerd worden tussen onze oude radiatoren", zegt Lok trots.

"Het is een hele gewaarwording om nu door het gebouw te lopen."

Wie nu door het stadskantoor loopt, ziet één grote ruimte zonder hokjes en kamertjes. Die zijn gesloopt. Het klimaat was slecht. Dat wordt straks in het nieuwe stadskantoor, Het Huis van Roosendaal, helemaal anders. "Het is een hele gewaarwording om nu door het gebouw te lopen", vertelt de wethouder.

In het stadskantoor is al veel gesloopt.
In het stadskantoor is al veel gesloopt.

In oktober is de aanbesteding van de heropbouw van het gebouw. Uiteindelijk moet het splinternieuwe kantoor eind volgend jaar in gebruik worden genomen. Lok: "Op deze manier slopen kost tijd, maar we zijn nog keurig op schema."

Zaterdag kunnen inwoners van Roosendaal ook een kijkje nemen op de slooplocatie. Dan zet het sloopbedrijf in het kader van 'Demolition Day' de deuren open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.