Video

Wandelen over de bodem van de haven, dat kan alleen in Zevenbergen

19 september 2020 om 09:00 • Aangepast 26 september 2020 om 09:04
nl
Een uniek kijkje vanaf de bodem van de nieuwe haven in Zevenbergen, die kans krijg je maar een keer in je leven. Geen wonder dat ruim 2000 mensen zich enthousiast bij de gemeente hadden gemeld voor een rondleiding. Maar door de coronacrisis viel het uitstapje in het water. Gelukkig was de pers nog wel welkom alles vanuit het bijzonder perspectief te bekijken.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Als je op de zandbodem staat, valt meteen de omvang van het miljoenenproject op. Over een lengte van bijna zeshonderd meter is een enorme bak uitgegraven waar over paar weken het water weer stroomt. Met het kanaal door het centrum van Zevenbergen worden de rivieren de Roode Vaart en de Mark met elkaar verbonden. En dat is belangrijk voor de zoetwatervoorziening in toekomst voor West-Brabant en Zeeland.

Unieke beelden van de haven in Zevenbergen:

In 1970 werd de haven gedempt om plaats te maken voor parkeerplaatsen. De klinkers hebben nu plaatsgemaakt voor aanlegsteigertjes, een wandelpromenade en vijf bruggen. Wat verder meteen in het oog springt, zijn de betonnen damwanden die over de hele lengte voorzien zijn van steenstrips. Het metselwerk geeft de haven een nostalgische sfeertje dat past in de omgeving van de oude panden.

Over de haven zijn meerdere bruggen aangelegd.
Over de haven zijn meerdere bruggen aangelegd.

Bij het Haveneind stroomt het water ondergronds verder naar de Roode Vaart. Een enorme betonnen duiker over een lengte van driehonderd meter is inmiddels helemaal ingegraven en voorgoed onttrokken aan het oog. De ondergrondse waterloop is hier vier meter breed en 2,5 meter hoog. Volgens de aannemer zijn deze afmetingen noodzakelijk om het water zonder belemmering door te laten stromen.

De werkzaamheden aan de haven gaan de laatste fase in.
De werkzaamheden aan de haven gaan de laatste fase in.

De gemeente verwacht dat Zevenbergen door de terugkeer van het water aantrekkelijker wordt voor dagjesmensen en toeristen. Eigenaren van plezierboten moeten nog geduld hebben want grote schepen kunnen de haven nog niet in. Daarvoor moet de provinciale weg worden verlegd en een beweegbare brug worden aangelegd bij de kop van de haven. Verwacht wordt dat dit nog zeker vijf jaar duurt.

De haven in Zevenbergen vult zich later dit jaar met water.
De haven in Zevenbergen vult zich later dit jaar met water.

Half november gaat ‘de kraan’ bij het havenhoofd open. Eind van dit jaar is het project klaar en heeft Zevenbergen na een halve eeuw weer een haven.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.