LIVEBLOG

Coronanieuws: Vakbond NU'91 in gesprek met minister over richtlijnen mondkapjes

21 september om 07:00 • Aangepast 28 september om 20:54
Mondkapjes
Mondkapjes
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn tussen zondagen maandag 248 mensen positief getest op het coronavirus.
  • Het aantal mensen dat landelijk positief heeft getest op het coronavirus steeg maandag met 2223 personen, het hoogste aantal tot nu toe.
  • Veiligheidsregio's willen alternatief carnavalsfeest.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.56 Liveblog gesloten
Het liveblog van maandag 21 september is gesloten. Dinsdag wordt er een nieuw blog opgestart met daarin het belangrijkste coronanieuws van Brabant en daarbuiten.

22.52 Ic-artsen en zorgpersoneel boos op recalcitrante BN'ers
Een protestactie van een groep BN'ers tegen de coronaregels van het kabinet is heel slecht gevallen bij ic-artsen en ander zorgpersoneel. Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma en Bizzey meldden maandagavond op sociale media de regels tegen de verspreiding van het virus niet meer te willen volgen. Zij stellen dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en "kritische artsen de mond snoert".

Dit valt verkeerd bij zorgpersoneel, dat op sociale media hard uithaalt naar de zangers en vloggers. "Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de ic", stelt recoveryverpleegkundige Don Roelofsen uit Den Bosch. "Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen." Zijn irritatie krijgt veel bijval.

Ook BN'ers bemoeien zich met de actie van hun collega's. "Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?" vraagt cabaretier Claudia de Breij zich af.

19.02 Rutte over 'bek houden': was niet fraai, je moet niet schelden
Premier Mark Rutte vindt achteraf gezien dat hij niet had moeten schelden toen hij zich uitsprak over schreeuwende voetbalsupporters in voetbalstadions. Hij heeft de beelden van zijn uitspraak teruggekeken, zei hij maandag tegen RTL. "Dat vond ik niet zo fraai."

"Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", zei hij eerder maandag. Wel staat de premier nog steeds achter zijn boodschap. "Je moet in een stadion gewoon je mond houden."

Hij vindt dat hij zijn boodschap wellicht van een filtertje had moeten voorzien. Hij snapt wel dat supporters willen schreeuwen of hun team willen aanmoedigen. "Maar het kan gewoon niet."

18.27 Koning ziet in coronacrisis grote opgave voor Verenigde Naties
De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis 'als een van de meest positieve krachten ooit'. Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een videoboodschap tijdens de bijzondere vergadering van de VN. De bijeenkomst stond in het teken van de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie.

De koning bracht in zijn boodschap een eerbetoon 'aan de mannen en vrouwen die 75 jaar geleden (na WOII) de grondslag legden voor de Verenigde Naties'. De wereld staat opnieuw voor een grote opgave die alle grenzen overschrijdt, verwees de koning in zijn toespraak naar de coronacrisis. "Corona kan niet vergeleken worden met een wereldoorlog, maar het virus raakt ons allemaal. Jonge mensen zien hun toekomstmogelijkheden ineenschrompelen. Welk antwoord moeten we daarop geven?"

Het antwoord liet hij over aan Hajar Yagkoubi, een van de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers. Die gaf een opsomming van de wensen. "Wij willen leven in een wereld die iedereen eerlijke kansen biedt om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie je bent. Wij willen leven in een wereld die geleid wordt door fundamentele mensenrechten. Wij willen leven in een wereld die mens en planeet beschermt en klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en opwarming van de aarde actief tegengaat", verwoordde Yagkoubi het toekomstbeeld.

18.15 Veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op om alternatieven te bedenken
De drie Brabantse veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op om alternatieven voor carnaval te bedenken. 'Zoals Sinterklaascomité 's nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden', staat in een gezamenlijke verklaring.

Dat carnaval in 2021 niet gevierd kan worden zoals voorgaande jaren is voor de veiligheidsregio's wel duidelijk, maar ze kunnen er niet voor zorgen dat het verboden wordt. Verenigingen kunnen tot uiterlijk 1 december met plannen komen.

17.20 Storing coronatest.nl verholpen, online afspraak maken kan weer
De website coronatest.nl is weer bereikbaar. Het platform kampte maandag aan het einde van de middag met een storing. Daardoor was het even niet mogelijk om een afspraak voor een coronatest te maken. Ook konden mensen die getest zijn, even niet online hun uitslag zien. Na korte tijd waren de problemen verholpen. De oorzaak is niet bekend.

GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, vroeg mensen om het afsprakennummer 0800-1202 te bellen voor een coronatest.

Afgelopen vrijdag kampte 0800-1202 met een korte storing. De oorzaak daarvan is niet bekend. Ongeveer een maand geleden was er een storing bij het systeem waarin de afspraken moeten worden ingevoerd. Daardoor konden mensen zowel online als telefonisch geen afspraak maken. Het duurde enkele uren om dat te verhelpen.

Het is de laatste weken erg druk op de telefoonlijn en online omdat veel mensen zich willen laten testen. Per week worden iets minder dan 200.000 coronatesten uitgevoerd.

17.15 NU'91 wil opheldering van minister over mondkapjesrichtlijnen
Minister van Ark van Medische Zorg gaat dinsdag in gesprek met de vakbond voor zorgmedewerkers NU'91. In het spoedoverleg gaan de partijen in op de richtlijnen rondom het gebruik van mondmaskers. De vakbond stuurde een brief naar de minister nadat bekend werd dat het RIVM de richtlijnen rondom het gebruik van maskers had gebaseerd op schaarste.

De vakbond stelt dat er al vanaf de eerste piek is gevraagd of de richtlijnen van het RIVM gebaseerd waren op schaarste. Dat werd meerdere malen ontkend door de minister. Stella Salden, voorzitter van NU’91: "Zorgprofessionals zijn onnodig in gevaar gebracht en bovendien zijn de verantwoordelijke ministers daar al die tijd niet eerlijk over geweest. Dat is echt schandalig en daarom hebben wij om opheldering gevraagd."

16.10 Meer dan 400 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, is gestegen tot boven de vierhonderd. Het is voor het eerst sinds 10 juni dat het aantal opgenomen patiënten boven die grens uitkomt. In een week tijd is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zo goed als verdubbeld.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, verwacht dat het aantal patiënten ook de komende week blijft stijgen. "Om de druk gelijkmatig te verdelen worden de patiënten in de drukke regio’s verspreid."

In totaal liggen nu 410 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op zondag waren dit er 353. Het aantal opgenomen patiënten steeg in het afgelopen etmaal dus met 57. Dit is de grootste stijging in een dag sinds half maart. Op de verpleegafdelingen liggen nu 325 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 49 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive care steeg van 77 naar 85.

Precies een week geleden, op 14 september, behandelden ziekenhuizen 209 mensen wegens coronabesmetting: 166 coronapatiënten op een verpleegafdeling en 43 op een intensive care.

14:19 Aantal nieuwe besmettingen stijgt met 2223
Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus is in de afgelopen 24 uur gestegen met 2223 personen. De grootste stijging in een dag tot nu toe. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 26 en er zijn twee mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt maandag uit de cijfers op het coronadashboard.

In Brabant zijn 248 nieuwe mensen positief getest op het coronavirus. Dat is ook de grootste stijging in een dag tot nu toe. In onze provincie werden drie ziekenhuisopnamen gemeld en geen overledenen.

Ondanks het hoge aantal nieuwe besmettingen nemen de Brabantse veiligheidsregio's nu geen extra maatregelen, zo laat een woordvoerder maandag aan Omroep Brabant weten. Wel volgt er later vandaag een verklaring van de gezamenlijke veiligheidsregio's over evenementen.

14.00 Corona geconstateerd bij OJC ROSMALEN
Twee spelers van OJC1 zijn positief getest op het coronavirus. De besmetting is vorige week al geconstateerd, zo laat de voetbalclub uit Rosmalen maandag weten. In overleg met de KNVB werd de wedstrijd van zondag van OJC tegen Juliana ’31 in Malden daarom uitgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

13.50 'Geen gemiezemuis, iedereen die zorgbonus'
Iedereen die in een ziekenhuis werkt, heeft geholpen in de coronacrisis en iedereen zou daarom de zorgbonus van 1000 euro moeten krijgen. "Geen gemiezemuis, je kunt geen onderscheid maken", vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De ziekenhuiskoepel wil dat zijn achterban, de ziekenhuisbestuurders, ruimhartig zijn bij het toekennen van de bonus.

13.25 Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden
Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. "Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", aldus de premier. "Dat is te doen."

Wachten op privacy instellingen...

13.15 Minister in thuisquarantaine
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg zit in thuisquarantaine omdat iemand uit haar gezin mogelijk besmet is met het coronavirus. Zelf heeft de bewindsvrouw geen klachten, twittert zij.

Wachten op privacy instellingen...

12:21 De wachttijden voor behandelingen in ziekenhuizen lopen door de coronacrisis verder op:

Wachten op privacy instellingen...

12.00 Vakbeurs 'Groot Groen' in Zundert afgeblazen
Geen fysieke beurs waar klanten en handelaren elkaar ontmoeten, maar voor het eerst een volledig digitale editie. Door corona zal de internationale vakbeurs ‘Groot Groen’ in Zundert dit jaar niet doorgaan. Jaarlijks komen uit alle delen van de wereld bezoekers naar Zundert voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groen, bomen en heesters.

De jaarlijkse vakbeurs is economisch één van de belangrijkste vakbeurzen voor de groensector. “Hoewel we ervan uitgaan dat iedereen zich aan de regels zal houden, gaat het nog steeds om veel mensen, bedrijven en vrijwilligersorganisaties”, aldus de Groot Groen organisatie. “We zijn tot de conclusie gekomen dat we het niet verantwoord vinden om dergelijke risico’s aan te gaan.” Aan de beurs zouden 150 groenbedrijven deelnemen. Hun deelname wordt verschoven naar 2021.

Video: In 2019 trok de beurs nog deelnemers en klanten uit de hele wereld

Wachten op privacy instellingen...


11.52 Streep door Amsterdamse museumnacht
De komende editie van de Amsterdamse Museumnacht gaat niet door. De organisatie heeft vanwege de coronacrisis 'met pijn in het hart' besloten een jaartje over te slaan, schrijft ze op de website. "Na tal van gesprekken was de conclusie helder: onder de huidige corona-omstandigheden is de Museumnacht Amsterdam zoals wij die kennen (met 30.000 bezoekers) dit jaar niet haalbaar."

10.59 'Horecamaatregel gaat opmars virus niet stoppen'
De beperking van de openingstijden in de horeca in delen van het land is niet genoeg om de toename van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Dat denkt D66-voorman Rob Jetten.

Of aanvullende maatregelen nodig zijn, weet Jetten niet zeker. "Niet per se, maar ik wil wel weten wat allemaal wordt overwogen door het kabinet. Het allerbelangrijkste is om het testbeleid op orde te krijgen", aldus Jetten. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff denkt dat geen enkele maatregel genoeg zal zijn, zolang mensen zich niet aan de basisregels houden.

10.39 Agenten moeten voorrang krijgen bij testen
Net als het zorg-en onderwijspersoneel moet ook de politie voorrang krijgen bij coronatesten. Dat vindt de Korpsleiding Landelijke Politie. “We hebben moeite met het vullen van roosters en thuiswerken is geen optie. Politiemensen moeten sneller getest worden dan nu”, zei een woordvoerder namens de Landelijke Politie maandag in het radioprogramma Spraakmakers.

10.28 Druk bij afspraaknummer voor voorrang coronatests
Veel leraren en zorgmedewerkers proberen maandagochtend met voorrang een afspraak voor een coronatest te maken. Hierdoor is het erg druk is op het aparte telefoonnummer. De organisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt dat het langer kan duren voordat bellers iemand aan de lijn krijgen. Ook kan het zijn dat ze het een half uur later nogmaals moeten proberen.

Het speciale telefoonnummer is zeven dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bereikbaar. Op maandagochtend hadden binnen 25 minuten 1400 mensen gebeld voor een afspraak. Mensen die in het onderwijs en de zorg werken krijgen vanaf maandag voorrang bij coronatests. Dat moet personeelstekort en uitval in de zorg en het onderwijs voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

10.00 Besmettingen ziekenhuis Groningen
Bij het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn vier medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Volgens een woordvoerster gaat om personeel op een verpleegafdeling en iemand met een staffunctie.

Het ziekenhuis is gestart met een bron- en contactonderzoek. Ook heeft de directie medewerkers opgeroepen om extra scherp te zijn op veiligheidsregels.

09.58 Spreekkoren voetbalfans
Viroloog Ab Osterhaus is kritisch op juichende fans die afgelopen weekend te zien waren in verschillende voetbalstadions. Bij Feyenoord-FC Twente klonken zelfs spreekkoren. Daarnaast hielden mensen lang niet overval voldoende afstand tot elkaar. "Je moet je gewoon aan de regels houden", benadrukte hij maandagochtend op Omroep Brabant. "Als dit gebeurt, dan stoppen we er er beter gewoon maar mee."

09.45 Drukte voor voorrang-afspraak coronatest
Zoveel leraren en zorgmedewerkers proberen maandagochtend met voorrang een afspraak voor een coronatest te maken, dat het erg druk is op het aparte telefoonnummer. De organisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt dat het langer kan duren voordat deze bellers iemand aan de lijn krijgen, of dat ze het een halfuur later nogmaals moeten proberen.

08.14 Duitsland noemt stijgend aantal besmettingen in buurlanden zorgelijk
Het stijgende aantal nieuwe coronavirusinfecties onder meer ons land baart Duitsland zorgen. Dit zei de Duitse minister van Volksgezondheid maandag. Het zelfde geldt voor de toename van het aantal besmettingen in Frankrijk en Oostenrijk. Net als Nederland buurlanden van Duitsland.

Duitsland zal vroeger of later gevallen uit die landen importeren, vreest de minister.

06.45 Recordaantal leerlingen heeft zich ziek gemeld
Gemiddeld 10 procent van alle middelbare scholieren zat de afgelopen weken snotterend thuis. Ze missen lessen, omdat ze vanwege de coronamaatregelen niet naar school mogen. Schoolleiders vrezen dat de achterstanden rampzalig kunnen worden. Dat schrijft het AD.

Het kabinet heeft vrijdag besloten dat kinderen met snotneuzen in het basisonderwijs weer welkom zijn. Middelbare scholieren en docenten moeten nog wel thuisblijven bij een loopneus, hoesten of andere verkoudheidsklachten.

06.34 Versoepeling voor bedrijfsleven
Personen uit een land met een inreisverbod in verband met het coronavirus mogen vanaf maandag onder bepaalde voorwaarden toch naar Nederland reizen. Bezoekers die aantoonbaar een bijdrage leveren aan de Nederlandse economie of samenleving mogen het land in. Deze versoepeling is bedoeld voor mensen uit het bedrijfsleven.

Er gelden wel strikte regels. Zo moet een bezoek van te voren worden aangevraagd bij een Nederlandse ambassade en moet de reiziger uitgenodigd zijn voor een afspraak met een in Nederland geregistreerd bedrijf.

06.11 Aantal besmettingen in Duitsland neemt af
In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 922 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er ruim 400 minder dan een dag eerder, toen waren er 1345 nieuwe gevallen. Zaterdag kwamen er 2297 geïnfecteerden bij, vrijdag stond de teller op 1900 infecties.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...