'Vuurwapens verkocht alsof het warme worstenbroodjes waren', eisen tot acht jaar cel

21 september 2020 om 10:39 • Aangepast 28 september 2020 om 10:44
nl
In het strafproces rond de viervoudige moord in een growshop in Enschede heeft de officier van justitie maandag een celstraf van acht jaar geëist tegen Zizi W. (30) uit Breda, een van de drie medeverdachten. Tegen vader en zoon Arie en Dennis van D. uit St. Willebrord eist het Openbaar Ministerie celstraffen van dertig maanden.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Zizi W. wordt verdacht van medeplichtigheid van de viervoudige moord, omdat ze heeft bemiddeld bij de wapenhandel. Ze heeft volgens justitie de hoofdverdachten in contact gebracht met beide wapenhandelaren. Daarmee heeft ze in de visie van het OM een bijdrage geleverd aan de uiteindelijk gepleegde moorden op 13 november 2018 in Enschede.

Moordplannen
Arie (73) van D. en zijn zoon Dennis van D. (33) moeten wat het OM betreft worden vrijgesproken van medeplichtigheid, omdat er niet genoeg bewijzen zijn dat zij weet hadden van de moordplannen. De strafeisen van 30 maanden tegen de vermeende wapenhandelaren zijn gebaseerd op wapenhandel. De mannen uit St. Willebrord zaten sinds 22 januari vorig jaar tot medio april dit jaar vast.

Undercoveragenten
Zizi W. (30) uit Breda, een goede vriendin van Dennis, werd op 29 januari 2019 opgepakt. Volgens het OM heeft zij als bemiddelaar en contactpersoon bewust de kans aanvaard dat er mensen zouden worden doodgeschoten, toen een van de hoofverdachten gestrest bij haar aanklopte om wapens.

Tegenover undercoveragenten heeft W. verklaard dat ze merkte dat deze Dejan A. zichzelf niet was. Bovendien had ze weet van zijn gokschulden en bleef ze ook na de moorden in Enschede zijn contactpersoon.

Levenslang
Tegen de drie hoofdverdachten eiste justitie vrijdag driemaal een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank doet vrijdag 6 november uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.