Wat hebben een Willebrordse vader en zoon te maken met vier moorden in Enschede?

22 januari 2019 om 15:07
nl
De twee mannen die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de viervoudige moord in Enschede zijn een vader en zoon uit Sint Willebrord. Ze zijn een maand geleden nog veroordeeld voor wapenhandel in de zaak rond de Dongense advocaat Bart V.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Arie van D. (71) en zoon Dennis (32) hebben en zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het verkopen van wapens aan een undercoveragent in de zomer van 2017, bij hen thuis in hun woonplaats Sint Willebrord. Het ging om drie pistolen en zo'n honderd patronen. 

Officieel verdenkt de politie ze in deze moordzaak in Enschede van 'betrokkenheid'. Maar dat kan van alles inhouden: van het leveren van een moordwapen tot iets wat indirect met de moorden verband houdt. 

Verdwenen tassen

RTV Oost meldt dat de Willebrordse vader en zoon mogelijk kort na de zogenoemde 'Kwartetmoord' contact hadden met de verdachten in die zaak. Dat zijn opmerkelijk genoeg een vader en twee zonen. 

Die hadden twee tassen bij zich die waren volgepropt met hennep. Mogelijk zijn die tassen in Sint Willebrord achtergebleven. 

Dennis aan de drugs

Vader Arie en zoon Dennis waren tijdens de moorden in november op vrije voeten in afwachting van hun proces dat eind die maand is gehouden. 

Arie kreeg 24 maanden cel en zoon Dennis 10 maanden en daarbovenop nog 5 maanden voorwaardelijk. 

Daar had de rechtbank een specifieke reden voor. Toen Dennis na zijn arrestatie was vrijgelaten, heeft hij zich volgens de rechtbank niet van zijn beste kant laten zien. Hij gebruikte drugs en daarom vindt de rechter dat hij zich moet laten begeleiden.   

Volgens het rechtbankvonnis van afgelopen december hield Dennis zich al langer bezig met vuurwapens.  Maar hij was er nooit voor veroordeeld, tot december vorig jaar dan. 

De reclassering beoordeelde hem twee keer. In een van die rapporten stond dat de kans op herhaling als 'matig' werd ingeschat. Bovendien sprak de reclassering zijn zorgen uit over zijn onstabiele leven en drugsgebruik. 

'Vader Arie houdt niet van vuurwapens'

Arie is al wel een keer eerder veroordeeld voor vuurwapenbezit maar dat is lang geleden. Arie van D. heeft verklaard dat hij niks van vuurwapens moet hebben. Dat is zo gekomen omdat zijn dochter ooit slachtoffer is geworden van vuurwapengeweld. Meer details daarover zijn niet bekend. Maar de rechtbank vindt het 'des te onbegrijpelijker' dat Van D. dan toch in vuurwapens handelde. 

De rechtbank bepaalde een maand geleden dat ze allebei hun straf meteen moesten uitzitten. Het lijkt er sterk op dat ze voor de Enschede-moorden in de cel zijn aangehouden. 

Informatiestop

Op last van het OM zitten ze in beperkingen. Dat houdt in dat ze maar zeer beperkt contact mogen hebben met de buitenwereld en dat hun advocaten geen informatie mogen delen met anderen. 

Zoiets wordt vaak gedaan voor een korte periode om te voorkomen dat verdachten elkaar beïnvloeden of via de media dingen horen die het recherche-onderzoek kunnen verstoren. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.