Coronanieuws: 2357 nieuwe besmettingen waarvan 316 in Brabant, mogelijk begin 2021 coronavaccin - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 2357 nieuwe besmettingen waarvan 316 in Brabant, mogelijk begin 2021 coronavaccin

23 september 2020 om 07:05 • Aangepast 1 oktober 2020 om 09:08
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Rotterdam verstrekt een lening van 10 miljoen euro aan Diergaarde Blijdorp en redt zo de dierentuin.
  • 2357 nieuwe besmettingen waarvan 316 in Brabant.
  • Door de coronamaatregelen werd er in augustus in de Nederlandse horeca 36 procent minder bier verkocht.
  • Een bassisschool in Eindhoven gaat twee dagen dicht nu is gebleken dat een lerares besmet is.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

21.20 - Website met reisadviezen enorm veel bezocht
De onzekerheid bij mensen of ze tijdens de coronacrisis wel op reis kunnen, heeft geleid tot een enorme explosie in het aantal bezoeken aan de site over reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De website www.nederlandwereldwijd.nl is de afgelopen acht maanden ruim 71 miljoen keer geraadpleegd. Over heel 2019 was dat 3,25 miljoen keer, meldt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

20.30 - De Jonge: 'Eerste vaccins begin 2021'
Als de laatste onderzoeken succesvol zijn, kan Nederland in de eerste maanden van volgend jaar beschikken over vaccins tegen Covid-19, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vier verschillende coronavaccins zitten nu in de laatste testfase.

De resultaten van de studies worden mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. De vaccins worden centraal aangekocht door de Europese Commissie en zijn bestemd voor alle EU-landen. Onlangs werden gesprekken met zes vaccinproducenten positief afgesloten. Met twee bedrijven zijn inmiddels contracten gesloten.

17.50 - Eerste veertien coronapatiënten overgeplaatst
De eerste veertien coronapatiënten zijn overgeplaatst naar andere delen van het land, omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. Zes patiënten elders in het land zijn afgelopen weekend en woensdag overgeplaatst naar ziekenhuizen in Brabant, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

Om welke ziekenhuizen het gaat, is niet bekend gemaakt. Een van de veertien patiënten ligt op de intensive care. Verwacht wordt dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsten de komende dagen ‘beduidend’ zal toenemen.

16.05 - Veiligheidsrisico's Oost-Brabant
De veiligheidsregio's Noordoost-Brabant en Zuidoost-Brabant worden binnenkort corona-risicogebied. Dat melden bronnen aan de NOS. Afgelopen vrijdag gebeurde dat al voor vrijwel de gehele Randstad.

De opschaling zou gaan gelden voor de veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant Zuidoost, Gooi- en Vechtstreek, Gelderland -Zuid en Gelderland-Midden, Zaanstreek-Waterland, Flevoland en Groningen.

14.21 - 2357 nieuwe besmettingen waarvan 316 in Brabant
Het aantal mensen dat in de afgelopen 24 uur positief is getest op het coronavirus is gestegen met 2357 personen, een nieuw dagrecord. Hiermee komt het aantal officieel vastgestelde besmettingen boven de 100.000: 100.597 om precies te zijn. Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 32 en er zijn vijf mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit de cijfers van woensdag van het coronadashboard.

In Brabant zijn er sinds dinsdag 316 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn twee ziekenhuisopnamen gemeld en ook twee overledenen. In Brabant zijn nu officieel 15.251 besmettingen vastgesteld.

14.05 Basisschool in Eindhoven twee dagen dicht
Basisschool BoschAkker in Eindhoven gaat twee dagen dicht vanwege een coronabesmetting. Dat bevestigt de school tegenover Omroep Brabant. Een lerares blijkt woensdag besmet te zijn met het virus.

13.53 - Veel ondernemers hebben het moeilijk, de KvK geeft tips

Wachten op privacy instellingen...

13.31 - Aantal besmettingen in Amsterdam Nieuw-West stijgt hard
Amsterdam is de grootste coronabrandhaard van Nederland en binnen Amsterdam worden verreweg de meeste gevallen vastgesteld in het stadsdeel Nieuw-West. Een op de vijf positief geteste inwoners van de hoofdstad woont daar.

In heel Amsterdam werden vorige week 1907 coronagevallen vastgesteld. Dat is 57 procent meer dan in de week ervoor. In Nieuw-West is het aantal positieve tests bijna verdubbeld. Afgelopen week kwamen 404 besmettingen aan het licht, de week ervoor 218. Een oorzaak geeft de GGD in Amsterdam-Amstelland niet.

12.45 - Feestjes worden verplaatst
Nu in verschillende regio's feesten met meer dan vijftig mensen niet meer mogen, worden deze partijen verplaatst naar regio’s waar dat wél mag. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen BN De Stem.

"Ik hoor nu al dat partijen met meer dan vijftig man worden verplaatst naar andere delen van het land’’, zegt Bruls, naast voorman van de veiligheidsregio’s ook burgemeester van Nijmegen. Hij heeft het over een waterbedeffect.

12.40 - Centra Den Bosch en Tilburg hard getroffen
De centra van Den Bosch en Tilburg zijn hard getroffen door de coronacrisis. De steden behoren tot de tien steden in Nederland waarvan de winkelgebieden het meest getroffen zijn. Dit meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van onderzoeksbureau Locatus.

Dat deze centra zo zijn getroffen, komt onder meer doordat ze veel horeca en modewinkels hebben. Daarnaast komen mensen die naar de stad gaan nu vooral met de auto of de fiets. Steden die slecht bereikbaar zijn per auto worden daarom minder bezocht. Ook het aantal besmettingen in de regio heeft invloed.

12.19 - Rotterdam redt Blijdorp van faillissement
De gemeente Rotterdam verstrekt aan Diergaarde Blijdorp een lening van 10 miljoen euro en redt hiermee de dierentuin van een faillissement. De Rotterdamse dierentuin loopt door de coronacrisis miljoenen omzet mis en heeft acuut financiële hulp nodig. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft woensdag toegezegd Blijdorp uit de brand te helpen met de lening.

In november ontvangt de dierentuin een voorschot van 4 miljoen euro en in januari 2021 de overige 6 miljoen.

12.13 - Entreegeld hoofdklasse hockey
Hockeyclubs experimenteren tijdens de coronacrisis met het vragen van entreegeld en overwegen dit na de coronatijd door te zetten. Dat blijkt uit rondgang van het ANP langs verschillende hoofdklasseclubs die een of beide eerste teams - mannen en vrouwen - op het hoogste niveau hebben spelen.

Meerdere clubs hebben de entreekaarten ingevoerd om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Een aantal daarvan geeft aan dit te gebruiken als pilot om ook zodra de coronamaatregelen niet meer noodzakelijk zijn geld te vragen voor de topwedstrijden.

11.53 - Burendag: 'Vier het veilig, vier het voor de deur'
De vijftiende editie van de Burendag wordt zaterdag met gepaste coronamaatregelen gevierd. "In de planning stond om onze verjaardag groots te vieren, maar de omstandigheden vragen om aanpassingen van het feest", zegt Nerina Vilchez van het Oranje Fonds. Met het motto 'Vier het veilig, vier het voor de deur' hoopt het fonds een veilig evenement te organiseren.

11.28 - Streep door derby Reusel Sport - Bladella
De derby tussen Reusel Sport en Bladella, gaat zondag niet door. Het aantal Corona-besmettingen binnen de selectie van Reusel Sport is groter geworden, zo meldt de voetbalclub. Op dit moment staat de teller op vier positief geteste gevallen. Ook de wedstrijd van het tweede elftal van Reusel Sport gaat hierdoor zondag niet door.

Begin volgende week bekijkt de club de situatie opnieuw.

Wachten op privacy instellingen...

11.03 - Twee spelers Cambuur uit voorzorg in quarantaine
Twee voetballers uit de selectie van SC Cambuur ontbreken voorlopig, omdat ze uit voorzorg in quarantaine zijn gegaan. In de huiselijke sfeer van beide spelers is er een positieve test op het coronavirus geweest.

De volgende wedstrijd van de Friezen in de Keuken Kampioen Divisie is vrijdag thuis tegen Jong FC Utrecht.

09.23 - Bierverkoop in horeca daalt nog steeds flink
De bierverkoop in de Nederlandse horeca- en evenementenbranche daalt ook na de versoepeling van de coronamaatregelen hard. In augustus werd 36 procent minder bier verkocht dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. In juli was sprake van een daling met 33 procent.

De brouwers hebben een zwaar economisch jaar, doordat maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan de horeca hard hebben geraakt. Sinds de lockdown halverwege maart is de totale bierverkoop met 13,2 procent gedaald. Toch is er ook positief nieuws te melden. Het thuisverbruik en de export van bier stegen in augustus met respectievelijk 16 en 12 procent.

07.29 - 'Corona en werken kan soms best'
Werknemers die besmet zijn met het coronavirus, kunnen in sommige gevallen 'gewoon' bij de baas aan het werk blijven. Dat stelt Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie bij MUMC+ in Maastricht. Dit meldt 1Limburg.

"Er zijn mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar die amper klachten hebben", zegt Savelkoul. Dergelijke besmette personen hebben volgens de hoogleraar doorgaans maar weinig corona onder de leden. "Als je weinig besmet bent en je niet hoest en proest en je wilt werken, dan kan dat met een mondmasker op."

07.22 - Miljardensteun
De overheid gaf in de eerste helft van het jaar bijna 15 miljard euro meer uit dan zij ontving. Dit kwam voornamelijk door de maatregelen van het kabinet om de economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Deze maatregelen kostten tot zover ongeveer 14 miljard euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De overheidsschuld steeg met 47 miljard euro tot 442 miljard euro.

06.46 - Door de 100.000 patiënten-grens
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland komt woensdag waarschijnlijk boven de 100.000 uit. De teller stond dinsdag op 98.240. Als tussen dinsdagochtend en woensdagochtend minstens 1760 gevallen worden geregistreerd, is de 100.000e positieve test een feit. De laatste dagen zijn er ongeveer 2000 nieuwe gevallen per etmaal.

Het werkelijke aantal coronagevallen is waarschijnlijk allang door de grens heen. In de eerste maanden van de uitbraak werd lang niet iedereen getest. Door de drukte op de testlocaties is het de laatste weken ook moeilijk om iedereen met klachten te testen.

03.30 - Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding weer van start
Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen en de druk op de ziekenhuizen wordt steeds groter, met name in de Randstad. Binnen afzienbare tijd is het misschien nodig om coronapatiënten over te plaatsen naar ziekenhuizen aan de andere kant van het land, waar nog ruimte is. Daarom gaat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag weer van start.

Het coördinatiecentrum was eind maart opgezet, toen de eerste golf van de corona-uitbraak op zijn hoogtepunt was.

23.53 - De Jonge had meer tests kunnen regelen
Zorgminister Hugo de Jonge vindt dat hij "terugkijkend eerder de testcapaciteit had kunnen opschalen, maar in de context van dat moment was dat een niet voor de hand liggend besluit". Dat kwam onder meer omdat er toen veel minder vraag was naar de coronatesten dan de 30.000 testen per dag die er begin juli waren, legde hij de Tweede Kamer uit tijdens het coronadebat dinsdag. Pas in de tweede week van augustus liep de vraag sterk op.

23.01 - Meer regio's in categorie 'zorgelijk'
Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdag in debat met de Tweede Kamer.

Volgens Rutte kunnen we "ervan uitgaan" dat er deze week acht nieuwe regio's in de categorie 'zorgelijk' belanden, als je naar de ontwikkeling van de besmettingscijfers kijkt. Het kabinet is samen met de regio's "druk bezig" om een tweede lockdown te voorkomen. Of dat betekent dat er nieuwe maatregelen op komst zijn en waar, zei Rutte niet. Ook werd niet duidelijk om welke regio's het gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.