Video

Van droomhuis naar nachtmerrie: Mirella krijgt 47 windmolens in haar achtertuin

23 september 2020 om 20:53
nl
Het begon zes jaar geleden als een droom voor Mirella Schutgens en haar man. Ze kochten een monumentale boerderij aan de rand van Rosmalen met een schitterend uitzicht over het Brabantse landschap. Maar sinds twee jaar leven ze in een nachtmerrie. De gemeenten Den Bosch en Oss willen daar een mega windmolenpark bouwen met 47 windmolens.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Het plan moet nog door de gemeenteraad van de twee gemeentes en daarom stonden ongeruste bewoners uit onder andere Rosmalen woensdagavond te demonstreren bij het stadhuis in Den Bosch.

Eerder op de dag liet Mirella zien waar de windmolens van 250 meter hoogte moeten komen. Haar persoonlijke verhaal zie je in de video:

Waait niet genoeg
Sandra Jansen is woensdagavond één van de demonstranten in Den Bosch. Met spandoeken, borden en kartonnen windmolens probeert ze samen met andere actievoerders raadsleden te overtuigen om tegen het plan te stemmen. Een bijna stil protest want schreeuwen of een protestsong mag niet vanwege corona.

‘’We zijn bang voor onze gezondheid’’, vertelt Jansen. ‘’Het geluid wat van die molens afkomt zorgt voor schade aan onze gezondheid.’’ Maar ook de landschapsvervuiling speelt mee. Het worden dus windmolens die minimaal 250 meter hoog zijn. ‘’Anders vangen ze geen wind op want in de polder waait het niet genoeg’’, weet Jansen.

Vanuit de woning van Mirella zijn straks de windmolens te zien
Vanuit de woning van Mirella zijn straks de windmolens te zien

Maar een kilometer van huizen
De bezorgde burgers hopen dat de raadsleden naar hun luisteren. ‘’De projectleider van het windmolenpark luister niet naar de mensen. Hopelijk doen ze dat hier wel en luisteren ze naar de belangen van de bevolking en de gezondheid.’’

In andere landen moeten windmolens volgens Jansen tien keer de hoogte van bebouwing af staan. ‘’Dus als ze 250 meter hoog worden moeten ze 2,5 kilometer van onze huizen af staan. Maar in Den Bosch wordt dat maar een kilometer.’’

Mirella en Sandra zijn bang dat op 6 oktober voor het plan gestemd wordt. ‘’Maar dan gaan we juridische stappen ondernemen’’, vertelt Schutgens. ‘’We hebben al een advocaat in de arm genomen’’, zegt Jansen even later. ‘’Maar eigenlijk sneuvelen alle rechtszaken. Ik word er moedeloos van.’’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.