KRO-NCRV weerlegt kritiek OM op tv-documentaire 'Cannabis' over Johan van Laarhoven

28 september 2020 om 16:56 • Aangepast 8 oktober 2020 om 16:51
nl
De tv-documentaire 'Cannabis' is met ‘grote journalistieke zorgvuldigheid’ gemaakt. Dat laat een woordvoerder van omroep KRO-NCRV maandag weten. Het Openbaar Ministerie (OM) zei eerder niet blij te zijn met de manier waarop een aantal officieren van justitie wordt neergezet in de serie.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De serie belicht de geschiedenis van het Nederlands softdrugsbeleid vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een rode draad vormt de zaak rond de oprichter en voormalige eigenaar van coffeeshopketen The Grass Company, Johan van Laarhoven. De Tilburger werd in 2014 in Thailand veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. Cannabis is gemaakt door producent Robert Oey en regisseur Arjen Sinninghe en is vanaf woensdag op tv te zien.

'Zorgvuldigheid gewaarborgd'
Justitie vindt ook de toon van de reeks ’tendentieus en suggestief.’ De manier waarop de officieren van justitie zijn afgebeeld zou kwalijk en onbehoorlijk zijn. "Het staat het OM natuurlijk vrij om over het eindresultaat van de documentaire een oordeel te hebben, maar dat doet niets af aan de zorgvuldigheid waarmee de reeks is gemaakt", aldus KRO-NCRV.

Van Laarhoven zat 5,5 jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel. Eerder dit jaar mocht hij, na bemiddeling van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, naar Nederland. Momenteel verblijft hij niet meer in een cel, maar draagt hij wel een enkelband.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.