Horeca-eigenaren balen van nieuwe maatregelen kabinet: 'Dit is de genadeklap'

28 september 2020 om 21:21 • Aangepast 29 september 2020 om 16:28
nl
Maximaal dertig mensen binnen in een ruimte en maximaal veertig mensen buiten en een verplichte sluiting van de horeca om tien uur 's avonds. De overheid komt met extra maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Sommige ondernemers spreken van de 'genadeklap'.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Yorick Roels heeft samen met zijn broer twee horecazaken in het centrum van Den Bosch, M'EAT Bar & Grill en Tappunt. Die twee zaken hebben samen één groot terras.

“Ik had dit niet verwacht”, zegt hij over de maatregelen die ’s middags al uitlekten. “Sindsdien zijn we in conclaaf. Ik had gehoopt dat er een meer regionale aanpak zou komen.”

Vervroegde shifts
In zijn horecazaken is per zaak binnen ongeveer plek voor vijftig mensen, die allen afstand houden. Ook buiten kunnen er meer dan veertig mensen terecht. “We moeten hier creatief mee omgaan als we nog geld willen verdienen. Ik hoop dat we zowel twee lunchdiensten en twee dinerdiensten kunnen gaan draaien. Bijvoorbeeld een diner van half vijf tot kwart over zeven en van half acht tot kwart voor tien.”

Hoewel Nederlanders vroeg eten, is half vijf wel erg vroeg. “Ik hoop dat mensen zich aanpassen en de verbinding met ons zoeken. Verder ga ik in overleg met de gemeente, hopelijk mag het terras dat normaal eind oktober sluit gewoon open blijven.”

'Dodelijk'
Horeca-ondernemer Ad Baelemans, eigenaar van café Catch 22 in Breda sprak van de genadeklap, toen de maatregelen maandagmiddag uitlekten.

"Dit is dodelijk." Baelemans verwacht dat zestig tot zeventig procent van de bedrijven, die nu al technisch failliet zijn, begin volgend jaar echt het loodje gaan leggen, zo zei hij op Omroep Brabant tv. "Wat moeten we dan? 's Morgens om twee uur opengaan? Je kunt zo toch geen geld meer verdienen?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.