Horeca-eigenaren balen van nieuwe maatregelen kabinet: 'Dit is de genadeklap'
Yorick Roels heeft samen met zijn broer twee horecazaken in het centrum van Den Bosch, M'EAT Bar & Grill en Tappunt. Die twee zaken hebben samen één groot terras.
“Ik had dit niet verwacht”, zegt hij over de maatregelen die ’s middags al uitlekten. “Sindsdien zijn we in conclaaf. Ik had gehoopt dat er een meer regionale aanpak zou komen.”
Vervroegde shifts
In zijn horecazaken is per zaak binnen ongeveer plek voor vijftig mensen, die allen afstand houden. Ook buiten kunnen er meer dan veertig mensen terecht. “We moeten hier creatief mee omgaan als we nog geld willen verdienen. Ik hoop dat we zowel twee lunchdiensten en twee dinerdiensten kunnen gaan draaien. Bijvoorbeeld een diner van half vijf tot kwart over zeven en van half acht tot kwart voor tien.”
Hoewel Nederlanders vroeg eten, is half vijf wel erg vroeg. “Ik hoop dat mensen zich aanpassen en de verbinding met ons zoeken. Verder ga ik in overleg met de gemeente, hopelijk mag het terras dat normaal eind oktober sluit gewoon open blijven.”
'Dodelijk'
Horeca-ondernemer Ad Baelemans, eigenaar van café Catch 22 in Breda sprak van de genadeklap, toen de maatregelen maandagmiddag uitlekten.
"Dit is dodelijk." Baelemans verwacht dat zestig tot zeventig procent van de bedrijven, die nu al technisch failliet zijn, begin volgend jaar echt het loodje gaan leggen, zo zei hij op Omroep Brabant tv. "Wat moeten we dan? 's Morgens om twee uur opengaan? Je kunt zo toch geen geld meer verdienen?"